Neutralisati Kalinjingrad: Stižu nove pretnje ruskom gradu na Baltiku

© Sputnik / Ilya PitalevPogled na Kalinjingrad
Pogled na Kalinjingrad - Sputnik Srbija, 1920, 09.05.2024
Pratite nas
Bivši komandant NATO-a u Evropi Džejms Stavridis smatra da je Kalinjingrad pretnja za NATO u slučaju rata sa Rusijom, navodi se u članku Blumberga.

„Većina ruske flote na Baltičkom moru se nalazi u luci Baltijsk, u Kalinjingradu postoje značajne vazdušne i raketne snage (tamo može biti i taktičko nuklearno oružje). U slučaju rata, Kalinjingrad će morati da bude neutralisan". piše u tekstu.

Kako se navodi, NATO-u će biti potrebna „neutralizacija“ Kalinjingrada kako Rusija „ne bi mogla da kontroliše“ Suvalski koridor na granici između Litvanije i Poljske, preko kojeg su baltičke zemlje povezane sa ostatkom EU.
Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško rekao je prošlog novembra da se Baltičko more nikada neće pretvoriti u unutrašnje more NATO-a, a sve takve izjave su samo figure govora lakimislenih političara. Osim toga, kako je naglasio senator iz Kalinjingrada Aleksandar Šenderjuk-Židkov, Kalinjingradska oblast je dobro zaštićena snagama Baltičke flote.
Rusija je više puta izjavljivala da ne predstavlja pretnju nijednoj od zemalja NATO-a, ali da neće ignorisati akcije koje su potencijalno opasne po njene interese. Istovremeno, ostaje otvorena za dijalog, ali na ravnopravnoj osnovi, a Zapad mora da napusti kurs militarizacije kontinenta.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala