Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Odgovor Istoka na zapadni model: Šta je zajednica sa zajedničkom budućnošću Kine i Srbije

© Sputnik / Lola ĐorđevićSrpska i kineska zastava
Srpska i kineska zastava - Sputnik Srbija, 1920, 08.05.2024
Pratite nas
Zajednica sa zajedničkom budućnošću koju će, kako je u Beogradu rekao kineski predsednik Si Đinping, Kina izgraditi sa Srbijom, centralni je koncept spoljne politike Pekinga koji ima za cilj uspostavljanje mira i inkluzivnog sveta.
Ovako je ovu ideju nedavno objasnio predsednik kineske novinske agencije Sinhua Fu Hua, ocenivši da je reč o ideji „kojom Istok svojom mudrošću pokušava da odgovori na globalna pitanja Zapada“.
Prilikom predstavljanja izveštaja kineske novinske agencije Sinhua na srpskom jeziku "Negovanje globalne zajednice zajedničke budućnosti: savremeni značaj i opipljiva dostignuća", Fu Hua je krajem aprila rekao da je „ljudsko društvo na raskrsnici dok svet prolazi kroz promene kakve čovečanstvo ranije nije videlo“, te da je "kineski globalni plan za izgradnju zajednice za zajedničku budućnost vizionarski projekat koji okuplja sve narode i ima za cilj da podrži razvoj svih zemalja“.
Predsednik Instituta Sinhua Liu Gang je naveo ciljeve ove zajednice koji su navedeni u izveštaju:
To su: "ljudska egzistencija je najvažnija, a na drugom mestu je mogućnost samostalnog izbora globalnog usmeravanja jer se polazi od toga da nacionalne države za to imaju uslova; zatim dajemo prioritet razvoju jer 80 odsto populacije celog sveta pripada zemljama u razvoju; a sledeći prioritet je očuvanje svetske pravde i ravnopravno učešće u globalnom upravljanju".
Gang je rekao i da je cilj "razbijanje Zapadnog mita o centru i periferiji" i prevazilaženje "zapadnjačke tradicije osvajanja i asimilacije".
Podsetimo, koncept zajedničke budućnosti je predsednik Kine Si Đingping prvi put izneo marta 2013. godine, a kako je rekla istraživač Instituta Sinhua Su Haiđing, od tada je ovaj koncept napravio veliki napredak, ukorenjuje se i priznat je širom sveta.
„Balkanska inicijativa i balkanski put kao platforma za sprovođenje globalne zajedničke budućnosti se u prethodnih 11 godina širila na Afriku i Latinsku Ameriku i danas postoji 13 organizacija koje su potpisale ugovore o saradnji“, podsetila je Su Haiđing.
Srbija će biti prva država Evrope sa kojom će Kina izgraditi „zajednicu sa zajedničkom budućnošću“, a ovaj koncept je, kako je tada naveo ambasador Kine Li Ming, podstakao skokovit rast u razvoju kinesko-srpskih odnosa.
Kina gradi zajedcice sa zajedničkom budućnošću, između ostalog, sa Kambodžom i sa arapskim zemljama učesnicama kinesko-arapskog samita 2022. godine.
Predsednik Kine Si Đinping - Sputnik Srbija, 1920, 08.05.2024
SRBIJA
Si Đinping: Srbija prva država Evrope sa kojom gradimo zajednicu sa zajedničkom budućnošću
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala