- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Akcija „Sveća sećanja“ u beloruskim ambasadama – da se ne zaborave poginuli u Drugom svetskom ratu

© Sputnik / Viktor Tolochko9 Maя
9 Maя - Sputnik Srbija, 1920, 08.05.2024
Pratite nas
U svim diplomatskim predstavništvima Belorusije u inostranstvu 8. i 9. maja biće zapaljene sveće u znak sećanja na poginule u Drugom svetskom ratu, saopštio je ministar spoljnih poslova Belorusije Sergej Alejnik.
„Biće organizovana informativna akcija 'Sveća sećanja': 8. i 9. maja u svim predstavništvima u inostranstvu biće zapaljene sveće u znak sećanja na poginule u Velikom otadžbinskom ratu. Takođe održavamo informativnu akciju #BY80 na društvenim mrežama. Pozivamo sve Beloruse da se pridruže“, rekao je Alejnik, prenosi agencija Belta.
Takođe je dodao da je planirano prikazivanje filmova o istoriji ratnih godina, kao i objavljivanje materijala u medijima širom sveta.
Pored toga, Belorusija zajedno sa istomišljenicima radi na održavanju i promovisanju istorijske istine.
„Devetog maja, u okviru Stalnog saveta OEBS-a, biće pročitana izjava zemalja istomišljenika, posvećena 79. godišnjici velike pobede. Radimo i na platformama Generalne skupštine UN, specijalnih organa, komiteta. Ceo taj sistematski rad biće nastavljen i intenziviran u godini obeležavanja 80. godišnjica oslobađanja Belorusije i uoči 80. godišnjice velike pobede sovjetskog naroda u Velikom otadžbinskom ratu“, poručio je Alejnik.
Takođe je podsetio da na Zapadu ne prestaju sa pokušajima prekrajanja istorije, objavljuju rat spomenicima i prave veštačke administrativne prepreke beloruskim diplomatama koji žele da posete memorijalna mesta, polože cveće i poklone se palim borcima.
Parada povodom Dana pobede nad fašizmom na Crvenom trgu u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 05.05.2024
RUSIJA
Za Dan pobede nad fašizmom – 28 parada po celoj Rusiji
Pogledajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala