- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Može li Pahor što nije mogao Lajčak ako je strategija Zapada - ista

© AFP 2023 / KHALIL MAZRAAWIBorut Pahor
Borut Pahor - Sputnik Srbija, 1920, 06.05.2024
Pratite nas
Za dijalog Beograda i Prištine nisu bitne personalne promene posrednika, već politika Zapada vezana za tu temu, ako se ona ne promeni nebitno je hoće li taj pregovarač EU biti Slovak Miroslav Lajčak ili Slovenac Borut Pahor, kažu sagovornici Sputnjika.
Bivši predsednik Slovenije Borut Pahor, koji pretenduje da nasledi Miroslava Lajčaka na poziciji specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine, izjavio je za slovenačke medije da ima niz ideja kako da se osveži ili oživi dijalog Beograda i Prištine koji je trenutno u zastoju. Prema njegovim rečima za ovu moguću funkciju priprema se „veoma pažljivo i odgovorno“.

Nije bitno ime nego politika Zapada

Šta to Pahor može da uradi što nije mogao Lajčak?
Nikola Šainović, bivši premijer Srbije i nekadašnji potpredsednik vlade SR Jugoslavije, za Sputnjik kaže da ne vidi da tu može da bude neke promene.
„Poenta je u strategiji Zapada kako prema Kosovu i Metohiji, tako i prema BiH. Visokih predstavnika i pregovarača je bilo više od desetak po oba pitanja a nekih se ni sećamo da su postojali," kaže Šainović.
Dakle, nije poenta u personalnoj promeni već u strategiji koja se nije promenila prema nama i čija je jedina konstanta kriza.
„Tako da šta Pahor planira i kakve kontakte lične ima i tako dalje je irelevantno u odnosu na zapadnu strategiju koja postoji kada je Kosovo i Metohija u pitanju duže od 30 godina,“ ocena je Šainovića.
Diplomata i bivši ambasador Branko Branković je donekle iznenađen željom samog Pahora da bude na ovoj funkciji. On podseća da je reč o zvaničniku iz države koja je priznala Kosovo i Metohiju a ima i pozitivnu istoriju sa Albancima sa KiM.

Nema mnogo manevra

„Meni ne odaje bog zna kakvo poverenje ovo što je Pahor izrekao jer ne vidim osnov na kom bi te njegove tvrdnje stajale. S druge strane, on ne može da bude ništa uspešniji od svojih prethodnika jer ako oni koji stoje iza politike Zapada prema KiM ne urade nešto drugačije neće to moći ni Pahor niti bilo ko drugi. Dakle, ako zapadne sile ne budu pritisle Prištinu da formira ZSO i druge stvari, Pahor ne može biti uspešniji od bilo koga drugoga,“ kaže Branković.
U svakom slučaju, zaključuje Branković, Pahor sa te funkcije vodi politiku EU a ne svoju ličnu, ma kakve su mu namere.
Pahor je najavio da će njegova kancelarija i Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije najverovatnije naredne nedelje Briselu proslediti njegovu kandidaturu za mesto. On je dodao da mu podrška koju uživa u Sloveniji mnogo znači.

Već razradio plan?

Inače, bivši predsednik Slovenije je tokom međunarodne konferencije o tzv. Zapadnom Balkanu prošlog meseca ponovo izrazio želju da stupi na ovu poziciju, a podržao ga je i premijer Slovenije Robert Golob.
Pahor je nedavno najavio da radi na nacrtu za nastavak dijaloga u cilju koordiniracije sa visokim predstavnikom EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozepom Boreljom, državama članicama EU i zemljama Kvinte, uključujući SAD, Britaniju, Francusku, Italiju i Nemačku.
Specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine imenuje visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost, ali konačnu odluku donose lideri EU.
Borut Pahor - Sputnik Srbija, 1920, 06.05.2024
SRBIJA
Kandidatura stiže u Brisel, Pahor se sprema za specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine
Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor - Sputnik Srbija, 1920, 21.04.2024
SRBIJA
Može li kosovski čvor da odmrsi - Slovenac
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala