- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski diplomata: Rezolucija EP o „mešanju Rusije u izbore“ – petparačke priče

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Uđi u bazu fotografijaZgrada Evropskog parlamenta u Briselu
Zgrada Evropskog parlamenta u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 03.05.2024
Pratite nas
Rezolucija Evropskog parlamenta usvojena 25. aprila na temu „ruskog mešanja“ u izbore u Evropi liči na petparačke priče, izjavio je vršilac dužnosti stalnog predstavnika Rusije pri EU Kiril Logvinov.

„Ovde ima i 'lova na veštice' u smislu političkih protivnika, i pozivanja na nepoznate izvore u specijalnim službama, i prepričavanja jeftinih (mada, ko zna koliko koštaju kupce) novinskih izdanja. Generalno, pročita se noću i zaboravi“, ocenio je on.

Međutim, prema njegovim rečima, u najnovijoj objavi EP postoje dva trenda koja ukazuju kuda se Evropska unija kreće.
„Prvi je potpuno čišćenje evropskog informacionog prostora. Danas, pod maskom suprotstavljanja 'ruskoj pretnji', evropski poslanici pozivaju na nove sankcije protiv ruskih medija. Nije ih briga što se time krši Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima i Povelja EU o temeljnim pravima. Cilj je izolacija Evropljana od alternativnih izvora informacija i stvaranje informacionog vakuma“, objasnio je Logvinov.
Kako je rekao, koliko sutra će se pod istim fiktivnim izgovorom čuti slični besomučni pozivi na ograničavanje evropskih medija samo zato što ne dele stav mejnstrima EU.
A put do toga je sada u suštini utaban, dodao je ruski diplomata.
„Drugi je optužba na račun Rusije za širenje 'lažnih istorijskih narativa'. Ovakvi vapaji imaju za cilj da prikriju sopstvene pokušaje revidiranja ishoda Drugog svetskog rata, veličanje nacizma, goruću želju da se 'tiho' skine sa sebe teret istorijske odgovornosti za počinjene zločine i kolaboraciju“. Međutim, ako danas pokušavaju da naprave metom zemlju koja je oslobodila Evropu od nacističkog ropstva, onda je moguće da, pre ili kasnije, počnu 'istorijski sukobi' u samoj Evropskoj uniji“, zaključio je vršilac dužnosti stalnog predstavnika Rusije pri EU.
Podsetimo, za rezoluciju EP u Strazburu glasalo je 429 evropskih parlamentaraca, 27 je bilo protiv, a 48 je bilo uzdržano. U dokumentu se navodi da se Rusija navodno meša u izborne procese u zemljama EU i da je „glavni izvor stranog mešanja i dezinformacija u EU“. U tekstu se pozivaju vlasti zemalja EU da „nastave da proširuju i prilagođavaju pakete sankcija koje su usvojene protiv Rusije. Pored toga, u dokumentu se navodi da EP preporučuje da Evropska komisija u 14. paket antiruskih sankcija uključi „dodatne medije koje podržava Kremlj, kao i druge organizacije i osobe odgovorne za propagandu i dezinformacione kampanje u EU“.
Pogledajte i:
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala