Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Srbija potvrdila da je samostalna

© Tanjug / RADE PRELIĆKandidat za premijera Srbije Miloš Vučević
Kandidat za premijera Srbije Miloš Vučević - Sputnik Srbija, 1920, 01.05.2024
Pratite nas
Sastav nove vlade pokazuje da Srbija nastavlja da vodi samostalnu i nezavisnu spoljnu politiku saradnje sa svim svetskim silama s tim što je u kabinetu Miloša Vučevića pojačana tzv. istočna komponenta, smatra politički analitičar Dejan Vuk Stanković.
Na posebnoj sednici Narodne skupštine Republike Srbije na dnevnom redu je izbor vlade a očekuje se da će posle glasanja uslediti polaganje zakletve predsednika i članova Vlade Srbije. Mandatar Miloš Vučević izneo je na sednici program i predložio sastav vlade.
Vučević je juče saopštio imena 31 člana svog kabineta koje će predložiti parlamentu, među kojima ima osam novih ličnosti, dok će tri osobe posle izvesnog vremena ponovo biti u vladi. Vučević je predložio i da nova vlada ima četiri potpredsednika i pet ministara bez portfelja.

Vlada kontinuiteta uz pojačanu istočnu komponentu

Srbija je novim sastavom vlade pokazala da je Srpska napredna stranka dominantna politička partija i da će imati kontinuitet unutrašnje i spoljne politike, kaže Stanković za Sputnjik.
Ako govorimo o spoljnopolitičkim orijentacijama, napravljen je jedan miks političkih ličnosti koje mogu da simbolizuju otvorenost za saradnju i sa Istokom i sa Zapadom, dodaje Stanković.
„S tim što je danas, čini mi se, kroz prisustvo nekih ličnosti jača ta istočna komponenta, uz jednu evro-skeptičnost. Naravno, formalno gledano zadržano je Ministarstvo za evropske integracije, što je poruka da Srbija ne odustaje od evropskog puta. Postavljen je ambasador Marko Đurić za ministra spoljnih poslova koji ima pozitivnu ocenu američkih zvaničnika. Ali isto tako u vladu su vraćeni ljudi koji na simboličkom nivou predstavljaju osobe koje označavaju kontinuitet i produbljivanje saradnje sa Rusijom.“

Dve stupice – tzv. Kosovo u SE i „genocid“ u Srebrenici

Sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić dosta drži do odnosa sa Kinom, ističe Stanković i podseća da u Beograd za nekoliko dana dolazi kineski predsednik Si Đi Ping koji je uz Beograd izabrao još dve destinacije u Evropi – Budimpeštu i Pariz.
A to znači da je Srbija zemlja koja želi da ima najbliže i sveobuhvatne odnose sa Kinom što se neće dopasti nikome ni u Berlinu, ni u Vašingtonu, ni u Londonu, ni u Briselu, smatra Stanković.
„Objektivno gledano nastavlja se taj spoljnopolitički kurs, s tim što nas sad čekaju dve stupice. Jedna je članstvo tzv. Kosova u Savetu Evrope, a druga je Rezolucija o Srebrenici koja bez obzira na politički karakter koji je simbolički, može da bude vrlo opasna jer je upotrebljiva u nekim raspravama u eventualnom ustavnom prekomponovanju BiH. Ako se konstituiše kultura sećanja na zločine i preko Srebrenice, onda bi mogao da se osnaži stari bošnjački argument da je Republika Srpska posredno gledano genocidna tvorevina, pa kao takva ne treba da postoji.“

Srbija sarađuje sa svim velikim igračima

Rusija i Kina su kategorički protiv toga i sasvim je razumljivo da Srbija pokušava da drži neki balans u spoljnoj politici, da sa Zapadom sarađuje kad može politički, a pre svega ekonomski, kulturno, saobraćajno i tehnološki, a sa Istokom i politički i ekonomski koliko je to moguće, dodaje Stanković.
On podseća da sa Kinom i Rusijom imamo slobodnu trgovinu i da postoji prostor za nove kineske investicije jer, u krajnjoj liniji, Kinezi u Srbiji imaju ozbiljne investicije u sektoru rudarstva.
„Kina je vodeća zemlja po pitanju fabrika za izradu litijumsko-jonskih baterija a Srbija ima litijum. Dakle nije nemoguće da neka od kineskih firmi ovde potraži mogućnost da se, nakon što 'Rio tinto' otvori rudnik u Srbiji, pojavi kao partner. Kod Kineza te stvari idu i politički i ekonomski i tehnološki. U krajnjoj liniji imamo slobodnu trgovinu sa Kinom i Rusijom, tako da ostaje taj isti kurs politike otvorenosti za saradnju sa svim značajnim svetskim igračima na globalnoj sceni“, zaključio je Stanković.
Pogledajte i:
Ploča na zgradi Vlade Srbije  - Sputnik Srbija, 1920, 30.04.2024
SRBIJA
Biografije novih osam ministara u Vladi Srbije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala