- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

U Nemačkoj zapaljen letnjikovac direktora vojnog koncerna „Rajnmetala“ zbog isporuka oružja Ukrajini

© AP Photo / (TEL)Vatrogasci gase požar nakon eksplozije u Keniji
Vatrogasci gase požar nakon eksplozije u Keniji - Sputnik Srbija, 1920, 01.05.2024
Pratite nas
Levičarski radikali zapalili su letnjikovac na placu koji pripada direktoru odbrambenog koncerna „Rajnmetal“ Arminu Papergeru i povezali napad sa time što ova kompanije isporučuje oružje Ukrajini, objavio je list „Bild“.
Prema informaciji lista, signal o požaru vatrogasci su primili u jutro 30. aprila.
Vatra je zahvatila vikendicu na placu u opštini Hermansburg u saveznoj državi Donja Saksonija. Nekoliko časova kasnije na platformi „Indimedija“ levičarski ekstremisti objavili su obaveštenje u kom preuzimaju odgovornost za ono što se dogodilo.
„U noći između 29. i 30. aprila postavili smo u letnjikovcu na imanju Armina Papergera zapaljivu smešu“, ističe se u poruci.
Radikali su svoj postupak objasnili time što, po njihovom mišljenju, „Rajnmetal“ profitira u takozvanom prelomnom momentu o kom je više puta govorio nemački kancelar Olaf Šolc u vezi sa ukrajinskim sukobom.
Koncern, smatraju ekstremisti, sklapa tenkove različitih tipova, koje zatim prodaje Ukrajini, „zajedno sa municijom i od toga prilično zarađuje“.
„’Rajnmetal’ planira, proizvodi i ubija ne samo na nacionalnom nivou“, navodi „Bild“ deo iz poruke.
Na kraju pisma radikali su tražili slobodu za ranije uhapšenu bivšu učesnicu levičarske terorističke grupe „Frakcija Crvene armije“ (RAF, RAF, Rote Armee Fraktion) Danijelu Klet.
Istragom incidenta bavi se odeljenje policije za državnu bezbednost. Trenutno policija utvrđuje autentičnost poruke.
„Rajnmetal“ je najveći odbrambeni koncern u Nemačkoj. Kopanija ostvaruje ozbiljnu korist od ukrajinskog sukoba i u narednim godinama očekuje značajno povećanje dobiti. U 2023. godini njihov promet je porastao za 12 odsto, na 7,1 milijardi evra dok je čista dobit uvećana za 9 odsto, za 0, 6 milijardi evra.
Pogledajte i:
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala