- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Tbilisi: Demonstranti postavljaju barikade, predsednik Gruzije apeluje na obustavu razbijanja protesta

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaProtesti u Tbilisiju
Protesti u Tbilisiju - Sputnik Srbija, 1920, 30.04.2024
Pratite nas
U Tbilisiju, glavnom gradu Gruzije, nastavljeni su protesti protiv nacrta zakona o stranim agentima.
Reporter Sputnjika preneo je da su demonstranti počeli da prave barikade na aveniji Rustaveli, jednoj od glavnih gradskih ulica.
Barikade se sastoje od kanti za đubre i suncobrana, a postavljene su na 500 metara od zgrade gruzijskog parlamenta.
Nakon toga, čuli su se zvuci eksplozije dimnih bombi, nakon čega su demonstranti počeli da se razilaze.
Predsednik Gruzije Salome Zurabišvili apelovala je na ministra unutrašnjih poslova Vahtanga Gomelaurija da prekine rasterivanje učesnika na protestu u Tbilisiju i nazvala akciju protiv zakona o stranim agentima mirnom, navodi se u njenom saopštenju.
Prema njenim rečima, bilo je očigledno da je protest proticao mirno i da nije bilo nikakve opasnosti, demonstranti nisu remetili red.
Predsednik najveće opozicione partije bivšeg predsednika Gruzije Mihaila Sakašvilija „Ujedinjeni nacionalni pokret“ Levan Habeišvili priveden je na protestu, javlja TV kompanija „Formula“.
TV kompanija „Mtavari arhi“ prenela je da je policija privela više od 15 osoba na protestu u Tbilisiju.
Pored toga, Ministarstvo zdravlja saopštilo je da su tri pripadnika organa reda povređena i hospitalizovana usled dešavanja na protestu u prestonici Gruzije, gde su specijalne snage rasterivale učesnike akcije.
Prethodno, građani su se okupili kod parlamenta gde su ispred kordona policije poređali kante za smeće, nakon čega je policija upotrebila biber sprej protiv demonstranata. Neki su i privedeni, javio je reporter Sputnjika.
Specijalne snage primenile su gumene metke i vodene topove u razbijanju demonstracija.
Kako je najavio predsednik parlamenta Šalva Papuašvili, poslanici će u sredu nastaviti raspravu o dokumentu.
Parlament Gruzije je 7. marta 2023. godine u prvom čitanju usvojio predlog zakona o stranim agentima. Nakon toga su u prestonici zemlje počeli masovni mitinzi koje je rasterivala policija uz primenu suzavca i vodenih topova. Kasnije su vlasti povukle dokument iz parlamenta.
Trećeg aprila je vladajuća partija „Gruzijski san ponovo iznela sporni predlog zakona na razmatranje zakonodavnog organa. Ovaj put se umesto termina „agent stranog uticaja uticajem“ koristi pojam „organizacija koja sprovodi interese strane sile“. Ostatak sadržaja je nepromenjen.
Najzad, u Tbilisiju su obnovljeni protesti uz zahtev da se opozove predlog zakona. Lokalna opozicija tvrdi da je ovaj dokument analog ruskog i usmeren je „protiv prijatelja zemlje“.
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je takve izjave apsurdnim, podsetivši da je prva zemlja koja je osmislila sistem borbe protiv stranih agenata, Sjedinjene Američke Države. On je dodao da je to sada postala globalna praksa.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala