- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Dron sa oružjem - Sputnik Srbija

UŽIVO Uništena ukrajinska grupa operatera dronova na desnoj obali Dnjepra; Oslobođena Semjonovka

Pratite nas
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu uputio je čestitke jedinicama i formacijama koje su se istakle u specijalnoj vojnoj operaciji. Vojnici iz ruske grupe „Centar“ evakuisali su sa linije fronta na avdejevskom pravcu u Donbasu prvi američki tenk M1 „abrams“.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:16 29.04.2024
21:20 29.04.2024
Ukrajina već dobija naoružanje koje su SAD ranije najavile kao deo obnovljenog programa vojne pomoći, izjavila je portparol Bele kuće Karin Žan-Pjer.
Pomoć stiže u Ukrajinu. Oni trenutno dobijaju ovu podršku bezbedno“, rekla je ona novinarima.
Američki predsednik Džozef Bajden potpisao je prošle srede nacrt zakona o pomoći stranim saveznicima, uključujući Ukrajinu, koja dobija 61 milijardu dolara za nastavak konfrontacije sa Rusijom. Pentagon je, odmah nakon što je Bajden potpisao odgovarajući dokument, objavio da SAD obnavljaju vojne isporuke Ukrajini paketom vrednim milijardu dolara.
20:24 29.04.2024
Berlin je predao Kijevu još jedan paket vojne pomoći, u kojem se, između ostalog, nalazi deset borbenih vozila pešadije „marder“ sa municijom i granate za tenkove „leopard 2“, saopštila je nemačka vlada.
Osim toga, novi paket pomoći uključuje PVO sistem „skajneks“, rakete za već predate sisteme PVO IRIS-T SLM, kao i oko 30 hiljada komada municije za samohodne protivvazdušne topove „gepard“.
Ukrajina je, takođe, dobila 7,5 hiljada artiljerijske municije kalibra 155 milimetara.
20:19 29.04.2024
20:13 29.04.2024
Češka i Nemačka će nastaviti da pružaju vojnu i finansijsku pomoć Ukrajini, podrška Berlina Kijevu je principijelna, izjavio je češki predsednik Petr Pavel posle pregovora sa nemačkim kolegom Frankom-Valterom Štajnmajerom.
„Nemačka podrška Ukrajini je jednostavno principijelna. Nemačka je, posle SAD, glavni sponzor Ukrajine, podržava je u čitavom nizu aspekata i to ne samo u pogledu isporuka vojnih materijala, već i u finansijskoj, humanitarnoj i socijalnoj oblasti“, rekao je Pavel.
Prema njegovim rečima, za Ukrajinu su trenutno ključne isporuke sistema PVO i artiljerijskih granata. S tim u vezi, Pavel je podsetio na nemačku inicijativu za jačanje protivvazdušne odbrane Ukrajine.
Sa svoje strane, Štajnmajer je visoko ocenio češku inicijativu da zemlje EU kupe artiljerijske granate za Ukrajinu u trećim zemljama, u čemu Nemačka aktivno učestvuje.
Nemački predsednik je dodao da je njegova zemlja pomagala i da će nastavljati da pomaže Ukrajini materijalno i finansijski. Osim toga, Štajnmajer je saopštio da će za nekoliko nedelja u Berlinu biti održana konferencija o budućoj obnovi Ukrajine.
18:07 29.04.2024
Ruska vojska uništila je grupu operatera dronova i samohodno artiljerijsko oruđe Oružanih snaga Ukrajine na desnoj obali Dnjepra, saopštio je na gubernator Hersonske oblasti Vladimir Saldo na svom Telegramu.
Kako je objasnio, to je urađeno uz pomoć koordinata koje su predali predstavnici ilegalne organizacije „Ruski Herson“.
17:43 29.04.2024
Ukrajinski portal „Strana“ saopštio je da su u Odesi odjeknule eksplozije.
17:33 29.04.2024
Serija eksplozija odjeknula je u Harkovu, saopštio je gradonačelnik grada Igor Terehov.
16:57 29.04.2024
Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Dnjepropetrovskoj, Kirovogradskoj, Nikolajevskoj, Poltavskoj i Harkovskoj oblasti.
16:47 29.04.2024
Ukrajinske vlasti smatraju da zapadno oružje ne stiže u Ukrajinu na vreme i žele da se njegove isporuke ubrzaju, izjavio je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski.
„Pravovremena podrška našoj vojsci. Ja još uvek ne vidim ništa pozitivno po ovom pitanju. Pomalo su počele isporuke oružja. Ovaj proces treba da se ubrza“, rekao je Zelenski na konferenciji za medije sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.
15:40 29.04.2024
NATO nikada nije kovao planove protiv Rusije i neće to činiti, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

„Kao što sam ranije podsećao, NATO je odbrambeni savez. Ne pravimo nikakve planove protiv Rusije, nikada nismo, niti ćemo“, rekao je Blinken na Svetskom ekonomskom forumu u Rijadu.

On je naglasio da se nada da će se Rusija saglasiti sa pregovorima o rešavanju ukrajinskog sukoba u skladu sa međunarodnim pravom.
„Nadam se da će (Moskva) pokazati spremnost za iskrene pregovore u skladu sa osnovnim principima na kojima počivaju međunarodna zajednica i Statut Ujedinjenih nacija. Suverenitet, teritorijalni integritet, nezavisnost. Ako to bude potvrđeno na relevantan način, rezolucija bi trebalo da bude usvojena“, ocenio je Blinken.
U švajcarskom gradu Lucernu 15-16. juna biće održana mirovna konferencija o Ukrajini. Rusija neće prisustvovati.
15:05 29.04.2024
Tokom protekle nedelje iznad Donjecka, Makejevke, Jasinovate i Avdejevke neutralisana su 283 ukrajinska drona, saopštio je štab odbrane DNR.
U saopštenju se dodaje da su u Kirovskom i Petrovskom okrugu Donjecka presretnuta tri drona tipa „baba jaga“ pod kontrolom sistema „Starlink“. Ove letelice nosile su eksplozivne naprave kućne izrade.
U Budenovskom okrugu grada takođe je neutralisan izviđački kopter AUTEL.
14:05 29.04.2024
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg doputovao je u Kijev u nenajavljenu posetu, saopštila je alijansa.
Očekuje se zajednička konferencija za štampu sa Vladimirom Zelenskim.
12:41 29.04.2024
Kličko: Od početka sukoba nisam mogao da se sastanem sa Zelenskim
️Gradonačelnik Kijeva požalio se u intervjuu za "Berliner Morgenpost" da od početka sukoba u Ukrajini nije mogao lično da se sastane sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim.
Vitalij Kličko dodao je i da ukrajinske vlasti ne čine dovoljno u borbi protiv korupcije, napominjući da takođe nema ni jedinstva unutar političkih snaga u kontekstu sukoba.
12:39 29.04.2024
Dve elitne ukrajinske jedinice - „Beli vukovi”, Službe bezbednosti Ukrajine i „Rendžeri”, Snaga za specijalne operacije Oružanih snaga Ukrajine su uništene u borbama u zoni specijalne vojne operacije, napisao je poznati ruski ratni reporter Evgenije Podubni na svom nalogu na Telegramu.
Navodno, odred Beli vukovi likvidiran je u borbama za selo Keramik na avdejevskom pravcu. Ruski borci su uspeli da ga blokiraju u jednoj stambenoj zoni.
Grupu „rendžera“ su otkrile i uništile specijalne snage Oružanih snaga Rusije u oblasti Časovog Jara.
Kako sledi iz ukrajinskih izvora, komanda Oružanih snaga Ukrajine je prinuđena da koristi elitne rezerve zbog velikih gubitaka. Konkretno, ukrajinski glavnokomandujući Aleksandar Sirski je poslao u Časov Jar specijalne snage jer je Azov (terorističke organizacije zabranjene u Ruskoj Federaciji) odbio da se bori u ovom pravcu.
12:07 29.04.2024
Glavno sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije:
▪ Oružane snage Rusije oslobodile su selo Semjonovka u DNR;
▪Jedinice grupe Jug poboljšale su položaj duž linije fronta;
▪Jedinice grupe „Zapad“ zauzele su povoljnije položaje i porazile položaje tri brigade Oružanih snaga Ukrajine i Nacionalne garde;
▪Oružane snage Ukrajine u zoni odgovornosti grupe Jug izgubile oko 395 vojnika;
▪Jedinice grupe Centar odbile su 10 kontranapada Oružanih snaga Ukrajine;
▪Gubici Oružanih snaga Ukrajine u zoni odgovornosti grupe Centar dostigli su 370 vojnika;
▪Ruska protivvazdušna odbrana oborila je 22 bespilotne letelice;
▪Grupa „Istok“ pogodila je položaje brigade Oružanih snaga Ukrajine i teritorijalne odbrane kod Staromjorskog i Vodjanova u DNR i zauzela povoljnije položaje;
▪Ruske oružane snage su pogodile pogon za sklapanje ukrajinskih dronova, kao i ljudstvo i vojnu tehniku Oružanih snaga Ukrajine u 110 regiona.
11:26 29.04.2024
Ruska vojska u zoni SVO - Sputnik Srbija, 1920, 29.04.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
„Ludost i večiti rat”: Mask o američkoj pomoći Ukrajini
09:15 29.04.2024
SAD i Ukrajina pregovaraju o vojnoj i finansijskoj podršci Kijeva za narednih 10 godina, izjavio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski tokom video-obraćanja.
Prema njegovoj tvrdnji, pregovori se odvijaju u okviru rada na bilateralnom sporazumu o saradnji u sferi bezbednosti. Cilj Kijeva je, kako je rekao, učiniti taj sporazum „najjačim“ od svih bezbednosnih sporazumima sa drugim zemljama.
„Radimo na tome da na utvrđivanju konkretnih nivoa podrške za ovu godinu i za narednih 10 godina. To su finansijska i politička podrška i ona koja se tiče oružja i zajedničke proizvodnje oružja“, objasnio je Zelenski.
Prethodno je britanski premijer Riši Sunak rekao da će Ujedinjeno Kraljevstvo nastaviti da pruža vojnu pomoć Ukrajini barem na sadašnjem nivou do kraja decenije.
07:18 29.04.2024
Posade jurišnih aviona Su-25 sprečile su rotaciju jedinica Oružanih snaga Ukrajine u zoni odgovornosti grupe Jug, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
„Napad je izveden nevođenim avionskim projektilima po zadatim koordinatama“, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.
Kako je istakao pilot Su-25, misiju je izveo par aviona.
Tom prilikom uništena je specijalna tehnika i ljudstvo protivnika.
07:09 29.04.2024
Tenkisti iz grupe trupa koja čuva rusku granicu neprestano gađaju položaje neprijatelja koji pokušava da se ukopa u blizini Harkova i u pograničnim oblastima, rekao je za Sputnjik komandant tenkovskog bataljona.
„Neprijatelj se približava granici i počinje da se ukopava. Da bismo sprečili neprijatelja da se ukopa, mi otvaramo vatru kako se ne bi mogao da utvrditi na ovom mestu“, rekao je komandant.
Prema njegovim rečima, tenkisti su pogodili uporište Oružanih snaga Ukrajine u blizini Harkova, gde su se izvodili inženjerski radovi. Odmah zatim, operateri bespilotnih letelica su predali nove koordinate i uz pomoć tri nova projektila položaj je bio uništen.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala