- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Zapadni mediji otkrili da Zelenski namerno umanjuje broj poginulih

© Sputnik / Stanislav Krasilnikov / Uđi u bazu fotografijaSpecijalna vojna operacija, ruske snage na krasnolimanskom pravcu
Specijalna vojna operacija, ruske snage na krasnolimanskom pravcu - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2024
Pratite nas
Broj poginulih od početka sukoba koji je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izneo u februaru – 31.000 ljudi - značajno je umanjen kako se ne bi „omela ionako teška kampanja regrutovanja i mobilizacije“, rekao neimenovani ukrajinski zvaničnik Vašington Postu.
Kako navodi list, nakon odobrenja paketa pomoći od 61 milijardu dolara, američke vlasti su počele da ohrabruju Ukrajinu da izvrši veću mobilizaciju, inače neće moći da zaustave očekivanu rusku ofanzivu. Prema pisanju američkog lista, administracija Džozefa Bajdena veruje da će nove isporuke oružja pomoći Ukrajini da zaustavi Rusiju na nekoliko meseci, ali je malo verovatno da će moći da povrati izgubljene teritorije, pre 2025. godine zbog akutnog nedostatka ljudstva i nadmoći Moskve u artiljerija.
Izvor novina u Pentagonu smatra je da će paket pomoći pomoći Oružanim snagama Ukrajine da pređu u aktivnu odbranu, ali „vreme je dragoceno i ne treba ga gubiti“. Istovremeno, sagovornici lista među američkim zvaničnicima napominju da Ukrajina sada treba da se fokusira na mobilizaciju većeg broja ljudi.
„Zakoni koje su doneli u poslednjih nekoliko nedelja pomoći će im, ali moraju da mobilišu više snaga i pronađu način da inspirišu više ukrajinskih muškaraca da odu na liniju fronta“, rekao je jedan izvor.
Zelenski je 25. februara izjavio da su Oružane snage Ukrajine izgubile 31 hiljadu vojnika od februara 2022. On je dodao da ne može da kaže broj ranjenih ili nestalih. Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu saopštio je 23. aprila da su ukupni gubici Oružanih snaga Ukrajine od 24. februara 2022. godine iznosili skoro pola miliona ljudi.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala