- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
„Tornado-G“ može da neutrališe ciljeve i na udaljenostima do 40 km - Sputnik Srbija

UŽIVO U napadu ruskih snaga na Nikolajev poginulo 14 stranih plaćenika

Pratite nas
Dežurni sistemi PVO tokom noći oborili su 17 ukrajinskih bespilotnih letelica nad četiri regiona Ruske Federacije, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Eksplozije su odjeknule u Hmeljnickoj oblasti i Nikolajevu.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:53 28.04.2024
Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Žitomirskoj i Kijevskoj oblasti.
22:27 28.04.2024
21:01 28.04.2024
U ukrajinskom gradu Sumi odjeknule su eksplozije, javila je televizija „Obščestveno“ na svom Telegramu.
21:00 28.04.2024
Sistem protivvazdušne odbrane Ukrajine postaje sve ranjiviji, smatra bivši komandant kopnenih snaga Poljske Valdemar Skšipčak.
„Problem sa nedostatkom raketa za protivvazdušne sisteme kod Ukrajinaca je u tome što raketni štit iznad Ukrajine... ima sve više rupa“, rekao je Skšipčak u intervjuu za portal „Delfi“.
On je dodao da zbog toga Oružane snage Ukrajine „nisu u stanju da obore“ sve ruske rakete, avione i bespilotne letelice.
Kijev redovno saopštava da mu nedostaju sistemi PVO i rakete za njih i traži od Zapada da mu preda nove sisteme i rakete. Kako je istakao ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba, zemlja je spremna da prihvati ove sisteme pod bilo kojim uslovima.
20:48 28.04.2024
20:38 28.04.2024
Ukrajinski mediji javljaju da su u Kijevu odjeknule eksplozije.
20:13 28.04.2024
Ruska sredstva za radioelektronsko ratovanje neutralisala su tokom dana ukrajinske dronove iznad Kurske oblasti, saopštio je gubernator oblasti Roman Starovojt na svom Telegramu.
19:27 28.04.2024
U napadu ruskih snaga na hotele „Rivijera“ i „Helen“ u Nikolajevu poginulo je 14 stranih plaćenika, dok je osam ranjeno, izjavio je za Sputnjik koordinator nikolajevskih proruskih ilegalnih snaga Sergej Lebedev.
Prema njegovim rečima, ranjeni su prebači u bolnicu.
Lebedev je dodao i da na brodogradilištu u Nikolajevu, na koje je izvršen napad ruskih snaga u nedelju, strani instruktori obučavaju ukrajinske vojnike za pomorske diverzije.
Na istom brodogradilištu sklapaju se i bespilotni čamci.
Prema rečima Lebedeva, nedavno je u ovu fabriku stiglo stotinak pripadnika grupe „Azov“ (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji).
17:58 28.04.2024
U gradu Zaporožje koji je pod kontrolom ukrajinskih snaga odjeknula je eksplozija, pišu lokalni mediji.
Načelnik ukrajinske Zaporoške oblasne državne administracije Ivan Fjodorov saopštio je na Telegramu da je u eksploziji oštećen industrijski objekat, ali nije precizirao o kom objektu se radi.
17:06 28.04.2024
Rusija može da napravi sanitarnu zonu od nekoliko desetina kilometara u Harkovskoj oblasti i toga se treba plašiti, izjavio je poslanik ukrajinskog parlamenta Roman Kostenko za Jutjub kanal „Prjamoj“.
„Mislim da najviše od svega treba da se plašimo Putinovih izjava o stvaranju sanitarne zone. Oni to mogu da urade korišćenjem navođenih avionskih bombi. Mogu da zauzmu deset, dvadeset, trideset kilometara naše teritorije kako bi, recimo, napravili sanitarnu zonu i obezbedili svoje oblasti“, objasnio je kijevski poslanik.
Predsednik Rusije Vladimir Putin ranije je izjavio da će se, ukoliko se nastave napadi iz Ukrajine na rusku teritoriju, razmotriti pitanje stvaranja sanitarne zone na teritoriji susedne zemlje, odakle neće biti moguće da se dosegne do ruskih regiona.
15:58 28.04.2024
Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski izjavio je da se situacija na frontu pogoršala i napomenuo da ruske trupe imaju značajnu prednost i taktičke uspehe.
„Situacija na frontu se pogoršala. Pokušavajući da preuzme stratešku inicijativu i probije liniju fronta, neprijatelj je koncentrisao svoje glavne napore na nekoliko pravaca, stvarajući značajnu prednost u snagama i sredstvima. Aktivno napada duž cele linije fronta, a na nekim pravcima ima taktičke uspehe“, napisao je Sirski na svom Telegramu.
Prema njegovim rečima, najužarenije tačke ostaju Ivanovsko i Časov Jar na kramatorskom pravcu u DNR.
Ništa manje kritična za Oružane snage Ukrajine nije ni situacija na krasnoarmejskom (ranije pokrovskom) i kurahovskom pravcu. On je dodao da su se jedinice ukrajinskih oružanih snaga „povukle na nove granice“ zapadno od naselja Berdiči, Semjonovka i Novomihajlovka.
Sirski je napomenuo da se u ukrajinskim jedinicama nastavlja rotacija, obuka kadrova u centrima za obuku i rad na fortifikacionom opremanju granica.
Napeta situacija za ukrajinsku vojsku primećuje se i u Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti, dodao je Sirski.
Prema rečima glavnokomandujućeg, ukrajinske jedinice koje se nalaze na harkovskom pravcu pojačane su artiljerijom i tenkovskim jedinicama.
Sirski je 27. aprila obavestio zapadne partnere Ukrajine da je situacija na bojnom polju komplikovana sa tendencijom da se pogorša zbog nedostatka oružja.
12:46 28.04.2024
Glavno sa novog brifinga Ministarstva odbrane Rusije:
▪Ruska vojska oslobodila je Novobahmutovku, DNR;
▪Ruske snage uništile su hangare sa udarnim dronovima na aerodromu Kamenka u Dnjepropetrovskoj oblasti;
▪Pogođena su skladišta sa avijacionom municijom i opremom na aerodromima u Černigovskoj i Hmeljnickoj oblasti;
▪Ruska PVO oborila je pet raketa „atakams“ i 46 dronova Oružanih snaga Ukrajine;
▪Jedinice grupa „Istok“, „Jug“, „Zapad“ Oružanih snaga Rusije zauzele su povoljnije položaje i poboljšale položaj duž linije fronta;
▪Ruske oružane snage su pogodile privremene baze stranih plaćenika u Ukrajini;
▪Grupa Oružanih snaga Rusije „Zapad“ odbila je tri kontranapada Oružanih snaga Ukrajine, neprijatelj je izgubio do 270 ljudi;
▪Grupa „Centar“ odbila je 10 kontranapada, Oružane snage Ukrajine izgubile su do 380 ljudi.
10:28 28.04.2024
Tri bespilotne letelice pala su u zoni skladišta nafte u gradu Ljudinovo u Kaluškoj oblasti, rekao je gubernator regiona Vladislav Šapša.
Prema njegovim rečima, nije bilo žrtava niti materijalne štete.
08:54 28.04.2024
Ukrajini je potrebno najmanje sedam protivvazdušnih raketnih sistema Patriot za odbijanje raketnih napada, izjavio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.
„Sada svaki sistem za zaštitu neba, svaka protivraketna odbrana bukvalno štiti život... Ukrajini je potrebno sedam (Patriot) sistema – i to je minimum. Naši partneri imaju ove Patriote“, rekao je Vladimir Zelenski u svojoj video poruci.
07:10 28.04.2024
U gradu Nikolajevu, koji se nalazi na jugu Ukrajine, oštećena je toplana, saopštio je šef regionalne administracije Vitalij Kim.
Međutim, koordinator proruske gerile u Nikolajevu Sergej Lebedev rekao je Sputnjiku da je ruska vojska izvršila napad na Brodogradilište u Nikolajevu, gde su se sklapali dronovi i gde su se obučavali marinci.
Kako je istakao, napad je izveden i na hotel u kojem je boravilo više od 20 stranih plaćenika koji govore engleski.
07:08 28.04.2024
Eksplozije su odjeknule u Hmeljnickoj oblasti, na zapadu Ukrajine, javio je ukrajinski kanal 24.
Nisu navedeni detalji.
07:03 28.04.2024
„Tokom protekle noći sprečeni su novi pokušaji kijevskog režima da izvrši terorističke napade pomoću bespilotnih letelica na ciljeve na teritoriji Ruske Federacije“, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Rusije.
Kako su istakli, presretnuto je devet bespilotnih letelica iznad teritorije Brjanske oblasti, tri nad teritorijom Kurske oblasti i još tri iznad Kaluške oblasti, kao i dve bespilotne letelice iznad Belgorodske oblasti.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala