- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Ima li leka od svraba istorije | Orbita kulture

© SputnikOrbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2024
Pratite nas
U emisiji "Orbita kulture" otkrivamo zašto nismo, čitajući remek-delo Milorada Pavića, odgovorili na ključno pitanje: zašto su nestali Hazari
Da li knjiga „Od šapata do vriska – priče strave i fantastike“ , čije se reizdanje pojavilo tri decenije posle prvog objavljivanja, zahteva nova čitanja s obzirom na novi kontekst vremena, kakvo nam danas u ovim pričama izgleda lice Srbije koju nastanjuju vampiri, mutanati, serijske ubice, ukleti splavova, zašto je sam pisac akter jedne od priča strave – za „Orbitu kulture“ objašnjava autor ove zbirke, pisac Goran Skrobonja.
Jesmo li smo dobrovoljno pristali da budemo robovi u carstvu informacija u kojem se nadzire svaki naš korak pitanje je koje nam postavlja ruski pisac Evgenije Vodolaskin u svom novom romanu „Čagin“ nedavno objavljenom u prevodu na srpski jezik, a o kojem govore prevodilac Vodolaskinovog dela Radmila Mečanin i književnica Ljubica Arsić.
Kako je nastao novi džez aranžman za popularnu pesmu i zašto je izabrao baš „Đurđevdan“ pitamo ruskog džez saksofonistu Olega Kirejeva, čiji će album „Uživaj u Srbiji“ uskoro biti objavljen.
Može li grešnik postati heroj, kakve su šanse današnje umetnosti da pruži utočište vodeći nas u nepostojeću realnost, i iznad svega da otvori prostor za neki bolji svet za Sputnjik objašnjava Slavko Krunić, umetnik čija je izložba „Ta divna neostvarenja“ nedavno otvorena u Galeriji RTS.
Ima li odgovora na pitanje otkud zlo u ljudima, naročito posle stravičnih zločina među kojima je i onaj učinjen ustaškom kamom u Prebilovcima, tema je romana prvenca „Svitanje“ ovenčanog nagradom „Zlatna sova“ Zavoda za udžbenike Istočno Novo Sarajevo o kojem razgovaramo sa njegovom autorkom – Ivanom Spahić.
A povodom 95 godina od rođenja, 15 godina od smrti kao i 40 godina od objavljivanja „Hazarskog rečnika”, zapitali smo se šta nam je to veliki pisac Milorad Pavić ostavio kao znakove i opomene u ovoj čudesnoj priči o Hazarima, o „svrabu istorije“, trošnosti kulture, nepouzdanom postojanju. O „evropskom Borhesu“ i njegovom remek delu, o jednoj od najuzvišenijih tačaka naše književnosti 20. veka razgovaramo sa prof. dr Aleksandrom Jerkovom sa Filološkog fakulteta i dr Milicom Mustur iz Instituta za književnost.
Orbita kulture, 27.4.2024.

O emisiji „Orbita kulture“

Orbita kulture“ prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.
U želji da afirmiše prave vrednosti, ostaje verna sopstvenom sloganu koji glasi: „Kada ima kulture, niko ne primećuje, a kada je nema — primete svi“.
Sputnjikovu „Orbitu kulture“ uređuje Dejana Vuković, a emituje se svake subote u 10.00 na talasima Radija Studio B.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala