- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bugarska istoričarka: Sile od kojih Ukrajina zavisi žele da se sukob što više produži

© AP Photo / Valentina PetrovaBugarska zastava, Sofija
Bugarska zastava, Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2024
Pratite nas
Ono što se događa u Ukrajini je velika tragedija za Slovene i uopšte Evropu, ocenila je bugarski istoričar Iskra Bajeva za TV „Alfa“.
Ona je podsetila da su Rusija i Ukrajina skoro uspele da postignu dogovor o primirju ali se umešao tadašnji premijer Velike Britanije Boris Džonson i nagovorio ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da da odustane od mirovnih pregovora.

„Tamo gine sve više ljudi, razaranja su sve veća. Kome je to od koristi? Onima koji pre dve godine nisu dali da se postigne dogovor o primirju... Imam osećaj da te sile od kojih zavisi Ukrajina, a ona i bez rata u ekonomskom smislu ne može da opstane bez podrške spolja, svesno žele da se sukob što više produži, da što više ljudi gine jer rat je pokazao da je u svetu u toku proces stvaranja novog svetskog poretka. I što duže bude trajao rat to će biti jače pozicije Zapada u tom svetskom poretku, jer će na taj način biti oslabljen istok“, rekla je ona.

Pod Zapadom treba podrazumevati SAD i Veliku Britaniju, dodala je istoričar, jer EU u konkretnoj situaciji samo strada, ona nije sposobna da pređe na ratnu ekonomiju a osim toga, to je kontinent koji se posle Drugog svetskog rata obavezao da više neće ratovati.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala