- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruska vojska u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Sirene za vazdušnu opasnost širom Ukrajine; Rusi napredovali u području Rabotina

Pratite nas
Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini, 793. dan. Ruska vojska izvela je nekoliko napada na železničke stanice na teritoriji Ukrajine sprečivši rotacije ukrajinske vojske i prebacivanje municije. Ruska PVO uspešno likvidira projektile kojima ukrajinska vojska gađa pogranične ruske oblasti.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:08 26.04.2024
Vazdušna opasnost proglašena je na celoj teritoriji Ukrajine, podaci su Ministarstva za digitalnu transformaciju te zemlje.
21:24 26.04.2024
Ruske snage napredovale su u području sela Rabotino i zauzele su uporište Oružanih snaga Ukrajine, saopštio je lider zaporoškog javnog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.

„Naši vojnici su napredovali severozapadno od Rabotina, koristeći ne samo artiljeriju, nego i tenkove. Zauzeli su važno uporište protivnika“, rekao je Rogov za Sputnjik.

On je istakao da se borbe za Rabotino nastavljaju.
Selo se nalazi na liniji fronta u Zaporoškoj oblasti.
19:10 26.04.2024
Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan izjavio je da Vašington trenutno nema na raspolaganju slobodnih PVO kompleksa „patriot“ koje bi mogla da isporuči Kijevu.
„Američki sistemi `patriot` razmešteni su po celom svetu, između ostalog, i na Bliskom istoku, kako bi zaštitili vojsku SAD. Ukoliko se ukaže prilika da oslobodimo koju bateriju, mi ćemo je poslati u Ukrajinu“, rekao je on, a prenosi televizija „Em-es-en-bi-si“.
Istovremeno, Salivan je dodao da Amerika, dok ne bude bila u situaciji da pošalje sopstvene sisteme „patriot“ Ukrajini, će raditi na tome da ubedi svoje saveznike iz Evrope da oni pošalju svoje PVO sisteme.
16:47 26.04.2024
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je saveznike da pređu sa reči na delo po pitanju pružanja pomoći Ukrajini.
„Mnogi saveznici dali su nova obećanja u vezi podrške Ukrajine. Neophodno je da se ta obećanja u skorije vreme pretvore u stvarne isporuke“, rekao je Stoltenberg na pres-konferenciji sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.
On je pozvao saveznike iz Alijanse da „slede primer Nemačke“, koja je obećala Ukrajini bateriju PVO sistema „patriot“.
16:03 26.04.2024
Kaver za interaktivnu kartu SVO - Sputnik Srbija, 1920, 03.05.2024
MULTIMEDIJA
Interaktivna mapa na Sputnjiku: Jednim klikom do svih detalja sa linija fronta
14:07 26.04.2024
Najvažnije sa brifinga Ministarstva odbrane:
Jedinice grupe „Jug“popravile su svoje položaje, odbile ukrajinski napad, ukrajinska vojska izgubila je 430 vojnika, cenar za upravljanje dronovima i četiri skladišta s municijom;
Jedinice grupe „Zapad“ su zauzele povoljnije položaje, porazile ukrajinske snage u oblasti oko mesta Borova u Harkovskoj oblasti, dok je protivnik izgubio 20 vojnika;
Grupa „Centar“ je poboljšala taktički položaj i porazila ukrajinske jedinice kod Novoaleksandrovke, Karlovke, Novogorodskog o Arhangelskog u DNR;
Pripadnici snaga grupe „Istok“ takođe su zauzeli povoljnije položaje, dok su ukrajinske snage izgubile do 105 vojnika;
Grupa „Centar“ je odbila osam kontranapada ukrajinske vojske u DNR, a protivnik je izgubio 415 vojnika, oklopno vozilo pešadije, osam oklopnih transportera, 13 oklopnih vozila, tri haubice D-30;
Ruska vojska porazila je ešalon sa zapadnim naoružanjem i tehnikom u DNR;
Pripadnici grupe „Dnjepar“ su porazili ukrajinske snage u Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti, protivnik je izgubio 35 vojnika;
U prethodna 24 sata ruska PVO je oborila 193 ukrajinskih dronova, dva projektila „oljha“ i tri navođene avijacione bombe.
11:03 26.04.2024
Ukrajinski državljani opsedaju centar za izdavanje pasoša u Varšavi u nadi da će dobiti dokumenta bez obzira na to što izbegavaju slanje na front, javlja izveštač Sputnjika.
Kako je naveo, od ranog jutra formirali su se redovi u jednom od tržnih centara i to uglavnom vojno sposobni muškarci. U tržnom centru se nalazi kancelarija ukrajinskog državnog preduzeća "Dokument" koje izdaje pasoše.
Podsetimo, to preduzeće je saopštilo u utorak da prekida sa izdavanjem dokumenata u ispostavama u inostranstvu iz „tehničkih razloga“, a ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova je diplomatskim predstavništvima uputilo dopis sa zahtevom da od 23. aprila obustave sve konzularne usluge kada je reč o Ukrajincima sposobnim za vojnu službu. Jedini izuzetak je izdavanje uverenja za povratak u Ukrajinu.
09:18 26.04.2024
Ruska vojska je izvela napad u Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine i tom prilikom je likvidirana trećina ukrajinskih vojnih jedinica koje su nameravale da se prebace na područje oko Energodara , rekao je za Sputnjik koordinator legalaca i Nikolajevu Sergej Lebed.
07:59 26.04.2024
Zamenik šefa Pentagona Bil Laplant priznao je da se oružje isporučeno Ukrajini pokazalo kao neefikasno, a pretpostavlja se da se misli na „pametne“ bombe GLSDB, piše „Vor zon“.
U članku se ukazuje na izjavu Laplanta tokom istupanja u vašingtonskom Centru za strateška i međunarodna istraživanja, da se municija „vazduh-zemlja“ isporučena Kijevu, modifikovana za lansiranje sa zemlje, loše pokazala zbog delovanja ruskih sredstava za radio-elektronsku borbu i drugih faktora. Zbog toga je ukrajinska vojska odustala od njihove primene.
Zvaničnik Pentagona, međutim, nije naveo o kojoj municiji se radi, ali list navodi da je verovatno reč o bombama GLSDB jer odgovaraju opisu Laplanta.
07:48 26.04.2024
Ministar spoljnih poslova Kine Van Ji - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2024
SVET
Kina: Sukob u Ukrajini mora da se završi za pregovaračkim stolom
07:35 26.04.2024
Španija je, pod pritiskom NATO i Evropske unije, pristala da isporuči PVO sisteme „patriot“ Ukrajini, piše "Pais".
„Španija je pristala da isporuči rakete ‘patriot’ Ukrajini pod pritiskom NATO i EU koje traže od evropskih država koje imaju te američke sisteme da ih daju Kijevu“, navodi „Pais“.
Podsetimo, „Fajnenšel tajms“ je u ponedeljak pisao da saveznici u EU vrše snažan pritisak na Grčku i Španiju da isporuče „patriot“ i S-300 jer njihove potrebe za tim sistemima nisu tako velike kao što je slučaj sa Ukrajinom.
Kako se navodi, pritisak je vršen i na nedavnom samitu EU.
Grčki premijer Kirijakos Micotakis potvrdio je da su saveznici zatražili da pošalju PVO sisteme S-300 ili Patriot u Ukrajinu, ali Atina to neće učiniti.
07:31 26.04.2024
Tenk abrams pogođen kod Avdejevke - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Kijev prestao da koristi „abramse“ zbog superiornosti ruskih dronova; Poslanik Rade: Da, istina je
07:28 26.04.2024
Ukrajinske ambasade funkcionišu kao centri za vrbovanje plaćenika za učešće u borbenim dejstvima na strani ukrajinske vojske, rekao je za Sputnjik bivši saradnik francuske kontraterorističke obaveštajne službe Nikola Činkuini.
„Od početka vojne operacije ukrajinske ambasade su imali funkciju centara za vrbovanje. Prvi volonteri koji su se našli u Ukrajini takođe su počeli da se bave vrbovanjem preko društvenih mreža“, rekao je on.
Prema njegovim rečima, francuskim vojnicima za učešće u ratu u Ukrajini obećavaju fiktivne ostavke, povratak u službu po povratku i novac koji premašuje njihove uobičajene zarade.
07:14 26.04.2024
Ruska PVO je tokom prethodne noći oborila dva ukrajinska projektila "oljha" iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
07:11 26.04.2024
U Harkovskoj oblasti uništeno je uporište ukrajinske diverzantske grupe, rekao je vojni ekspert, potpukovnik LNR u ostavci Andrej Maročko.
07:06 26.04.2024
Oružane snage Rusije izvele su napad na železničku stanicu u gradu Balakleja u Harkovskoj oblasti u trenutku iskrcavanja ukrajinskih vojnika iz vozova, rekao je za Sputnjik koordinator ilegalaca iz Nikolajeva Sergej Lebedev.
„Napad je bio juče popodne na železničku stanicu Balakleja. U stanicu je ušao voz sa ukrajinskim vojnicima, oni su počeli da se iskrcavaju i - udar. Koliko ima poginulih i ranjenih nije poznato, ali veliki je broj kola hitne pomoći bio i sve je bilo blokirano“, rekao je on.
Ruska vojska je u večernjim satima napala i železničku stanicu u selu Udačno u DNR, sprečivši rotaciju ukrajinskih snaga i prebacivanje municije.
U napadu na železničku stanicu u gradu Smela u Čerkaskoj oblasti u trenutku iskrcavanja snaga došlo je do eksplozije a na udaru ruske vojske bila je i stanica Borova u Harkovskoj oblasti.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala