- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kina poručuje Americi: Crvene linije Pekinga ne smeju biti pređene

© Sputnik / Lola ĐorđevićKineski ministar spoljnih poslova Vang Ji
Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2024
Pratite nas
Svet prati da li će Kina i SAD zajedno rešavati globalne probleme ili će ući u sukob, u kojem neće biti pobednika, Vašington ne sme da prelazi crvene linije Pekinga, izjavio je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji.
„Međunarodna zajednica čeka da vidi da li će dve strane usmeriti međunarodnu saradnju na prevazilaženje globalnih problema i postizanja situacije u kojoj su svi na dobitku, ili će se upustiti u konfrontaciju ili čak u sukob, u kojem će svi biti gubitnici“, rekao je ministar, prenosi Centralna televizija Kine.
S tim u vezi, napomenuo je da je stav Kine dosledan. „Mi se uvek pridržavamo principa međusobnog poštovanja, miroljubive koegzistencije i saradnje“, dodao je on.
„Vašington ne sme da se meša u unutrašnje stvari Kine, da sprečava njen razvoj ili da prelazi crvene linije kada je reč o suverenitetu, bezbednosti i interesima razvoja Kine“, naglasio je Vang Ji.

Izbori u SAD

Istovremeno, ministar se osvrnuo i na temu predstojećih izbora u SAD, rekavši da su izbori njihova unutrašnja stvar i da se Peking nikada nije mešao u njih, niti će se ikad mešati.
„Nezavisno od toga ko će biti izabran za sledećeg predsednika Amerike, narodi Kine i SAD će i dalje sarađivati, dve najveće zemlje, Kina i SAD, definitivno moraju da pronađu pravi način da koegzistiraju“, naglasio je.

Amerika izaziva tenzije na moru

Govoreći o aktivnostima SAD na moru, diplomata je istakao da Vašington stalno izaziva regionalne tenzije, pooštravaju jednostrane sankcije i sprovode tehnološku blokadu Kine.
„Sjedinjene Američke Države u poslednje vreme nastavljaju da pridobijaju svoje takozvane saveznike, stalno provociraju i raspiruju regionalne napetosti na moru, ubrzale su stvaranje sistema obuzdavanja Kine, nastavljaju da pooštravaju unilateralne sankcije i aktivno su angažovane u tehnološkoj blokadi“, objasnio je on.
Blinken je u sredu stigao u Šangaj, nakon čega je u četvrtak otišao u Peking kako bi se sastao sa kineskim ministrom spoljnih poslova, a u radnoj poseti Kini boraviće do 26. aprila. Reč je o drugoj poseti Kini od kada je na poziciji američkog državnog sekretara.
Pogledajte i:
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala