- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zašto Bajdenov novi paket pomoći Ukrajini neće sprečiti rusko napredovanje

© Sputnik / Stanislav Krasilnikov / Uđi u bazu fotografijaRuski vojnik u zoni SVO
Ruski vojnik u zoni SVO - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2024
Pratite nas
Američki predsednik Džozef Bajden potpisao je 24. aprila zakon o stranoj pomoći koji uključuje 61 milijardu dolara za Ukrajinu. Pentagon je signalizirao da će, što je pre moguće, obezbediti municiju od milijardu dolara za režim u Kijevu. Da li bi ovaj potez mogao da zaustavi povlačenje ukrajinskih oružanih snaga?
Bajden je u sredu najavio da će Ukrajina uskoro dobiti municiju NATO klase, a Pentagon je spreman da isporuči milijardu dolara novog vojnog materijala kijevskom režimu. Paket uključuje municiju za PVO, artiljerijske metke, oklopna vozila i drugu vojnu opremu.
Otkriveno je da je Bajdenov tim u februaru tajno odobrio isporuku vojnog taktičkog raketnog sistema dugog dometa (ATACMS) sposobnog da pogodi ciljeve udaljene 300 kilometara. Ovaj raketni sistem navodno je stigao u Ukrajinu u aprilu.
Zapadna štampa je sa entuzijazmom dočekala potpisivanje „računa“ od 61 milijardu dolara kao i vest o isporuci ATACMS-a. Konkretno, republikanski senator Lindzi Grejem izjavila je za Foks njuz u nedelju da će Ukrajina učiniti da „ATACMS sruši most između Krima i Rusije“, misleći na Krimski (ili Kerčki) most.
Ruski vojnik u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
„Na Zapadu nešto nije u redu“: U Kijevu priznaju da nijedan paket pomoći neće zaustaviti Ruse
Ratoborna retorika Vašingtona nije uspela da obeshrabri Moskvu: portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da nove isporuke oružja neće preokrenuti situaciju na bojnom polju u korist Kijeva. On je skrenuo pažnju na činjenicu da prethodne isporuke naoružanja nisu uspele da promene dinamiku ruske specijalne vojne operacije. Prema Peskovljevim rečima, situacija na frontu govori sama za sebe.
Oružane snage Rusije su od početka ove godine preuzele kontrolu na više od 400 kvadratnih kilometara u zoni specijalne vojne operacije, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
17. februar: Oslobođena je Avdejevka, grad u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR),čime su udaljena liniju fronta od Donjecka i smanjeni terorističke napade kijevskog režima na civile u Donjecku.
20. februar: selo Krinki u Hersonskoj oblasti je uzeto pod kontrolu, sprečavajući tako Ukrajinu da rasporedi desantne trupe na levoj obali reke Dnjepar.
22. februar: ruska vojska preuzela je kontrolu nad selom Pobeda, iz kojeg je neprijatelj rutinski granatirao Marinku i Petrovski okrug u Donjecku.
26-27. februar: oslobođena su naselja Lastočkino i Severnoje (DNR), čime su ruskoj vojsci obezbeđeni strateški povoljni položaji.
28. februar: Ruske snage su zauzele selo Petrovskoje (DNR) koje se nalazi oko 5 kilometaraseverozapadno od Avdejevke.
12. mart: oslobođeno je naselje Nevelskoe, koje se nalazi u Jasinovačkom okrugu DNR (27 kilometara od Avdejevke).
17. mart: Ruske trupe su oslobodile selo Mirnoje u Zaporoškoj oblasti, postavljajući temelje za potpuno oslobađanje strateškog naselja Rabotino.
19. i 21. mart: oslobođena su sela Orlovka i Tonenkoje (DNR), čime je linija fronta pomerena dalje na zapad.
24. mart: Ruske snage su ponovo zauzele selo Krasnoje (DNR), poboljšavajući svoje taktičke položaje na frontu.
5. april: oslobođeno je selo Vodjanoje (DNR), koje se nalazi jugozapadno od Avdejevke.
13. april: oslobođeno selo Pervomajskoe (DNR), čime je obezbeđeno dalje razbijanje odbrambenih linija neprijatelja.
22. april: Oslobođene Novomihajlovka i Bogdanovka (DNR). Ruska armija sada kontroliše put ka Ugljedaru, narušavajući logističke sposobnosti neprijatelja.
Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2024
RUSIJA
Amerika od sredstava namenjenih Kijevu razvija biznis, a u Ukrajini se prave grobnice
Ruske trupe nastavljaju ofanzivne operacije u oblasti Očeretina i Časova Jara radi proterivanja ukrajinskih snaga iz DNR.
Moskva je jasno stavila do znanja da bi NATO-ove isporuke raketa dugog dometa, uključujući ATACMS, zahtevale od ruske vojske da proširi „tampon liniju“ u zoni specijalne vojne operacije kako bi se osigurala bezbednost civila koji žive u pograničnim regionima i novim ruskim teritorijama.
U međuvremenu, međunarodni posmatrači izjavili su za udarne američke medijeda bi novi vojni paket mogao pomoći Ukrajini da izbegne veliki poraz, ali je malo verovatno da će obezbediti pobedu kijevskog režima.
„To Ukrajini nudi mogućnost da ostane u ratu ove godine“, pretpostavlja britanski profesor i stručnjak za bezbednost Majkl Klark, preneo je Ej-Bi-Si njuz.
Mediji su priznali da Rusija nastavlja da napreduje duž cele linije fronta od 1.000 kilometara i da će verovatno ostvariti dalji napredak na bojnom polju.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala