- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruska vojska u zoni SVO - Sputnik Srbija

UŽIVO Grčka potvrdila da neće poslati Ukrajini S-300 niti Patriot

Pratite nas
Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini, 792. dan. Nastavljaju se borbe na više delova fronta, a najintenzivnije borbe vode se na avdejevskom pravcu, oko Urožajnog u DNR. Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da se iznad Zaporoške oblasti formira "zaštitna kupola" od sistema S-300, "pancir" i "buk".
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:57 25.04.2024
Predstavnik Ministarstva odbrane SAD odbio je da za Sputnjik navede karakteristike operativno-taktičkih raketa Atakams koje se isporučuju Ukrajini.
„Nažalost, iz razloga operativne bezbednosti, nismo u mogućnosti da potvrdimo model, vrstu, količinu ili vreme isporuke“, rekao je izvor.
Pentagon je prethodnog dana potvrdio za Sputnjik da su gorenavedene rakete proširenog dometa isporučene Kijevu za upotrebu, kako je navedeno, „unutar suverene ukrajinske teritorije“.
21:47 25.04.2024
Grčki premijer Kirijakos Micotakis potvrdio je da su saveznici zatražili da pošalju PVO sisteme S-300 ili Patriot u Ukrajinu, ali Atina to neće učiniti.
„Grčka neće poslati Ukrajini ni S-300 ni Patriot“, rekao je Micotakis u intervjuu televiziji Skaj.
„Pitali su nas i mi smo objasnili zašto to ne možemo da uradimo“, rekao je premijer.
Prema njegovim rečima, Grčka je na različite načine podržala Ukrajinu, obezbeđujući „odbrambeni materijal“.
„Ali mi smo od samog početka rekli da ne možemo da obezbedimo sisteme naoružanja koji su ključni za naš potencijal odvraćanja. Imamo višak materijala sa kojima možemo da podržimo Ukrajinu, to smo uradili i verujem da je to pravi izbor. U meri u kojoj možemo da pronađemo takve materijale, nastavićemo da to radimo“, rekao je on.
„Ali sistemi protivvazdušne odbrane su kritični za zaštitu grčkog vazdušnog prostora i neće biti isporučeni Ukrajini“, rekao je premijer.
21:31 25.04.2024
Ukrajinske snage granatirale su višespratnicu u Tokmaku, javile su operativne službe.
Najmanje dve osobe su povređene.
Ispod ruševina bi mogli da se nalaze ljudi.
20:42 25.04.2024
Pentagon je priznao da će Ukrajina moći da koristi nedavno isporučene rakete „atakams“ dugog dometa za napade na Krim, piše list „Njujork tajms“, pozivajući se na zvaničnike vojnog resora.
Kako je precizirano, cilj korišćenja sistema dugog dometa biće „stvaranje većeg pritiska“ na poluostrvo.
17:51 25.04.2024
Umešanost SAD u sukob u Ukrajini potvrđuju isporuke raketa dugog dometa Kijevu, izjavio je sekretar za štampu ruskog predsednika Dmitrij Peskov.
„Ovo (isporuka raketa dugog dometa) je još jedna potvrda direktne umešanosti Sjedinjenih Američkih Država u sukob oko Ukrajine“, rekao je portparol Kremlja.
Peskov je takođe primetio da američke isporuke raketa dugog dometa Kijevu neće moći da promene ishod specijalne vojne operacije. Rusija će pobediti, ali će Ukrajina imati više žrtava.
16:49 25.04.2024
Rusija ne vidi smisla da učestvuje u mirovnim događajima o Ukrajini, koji se zasnivaju na mirovnoj formuli Vladimira Zelenskog, koja se sastoji od ultimatuma Moskvi bez ikakvog uzimanja u obzir stvarne situacije na terenu, izjavio je za Sputnjik ruski ambasador u Bernu Sergej Garmonjin.
„Ovaj pristup (Formula mira Zelenskog) je potpuno izvan stvarnosti i ne može poslužiti kao osnova za početak pregovora. Besmisleno je razgovarati sa Rusijom jezikom ultimatuma. Ne vidim smisla da se učestvuje u bilo kakvi događajima koji promovišu ovakvu „formulu“, kijevskog režima koji je na izdisaju“, rekao je on.
13:39 25.04.2024
Najvažnije sa novog brifinga Ministarstva odbrane Rusije:
Ruska vojska je od početka specijalne vojne operacije uništila više od 23.000 ukrajinskih dronova;
Tokom prethodnog dana, ruski sistemi PVO oborili su 200 dronova ukrajinske vojske;
Grupa „Istok“ zauzela je povoljnije položaje, Ukrajina je izgubila do 90 vojnika;
Ukrajinska vojska je tokom proteklog dana izgubila do 350 vojnika u zoni odgovornosti grupe „Centar“;
Ruske snage nanele su poraz plaćenicima "Legije stranaca";
Grupa „Zapad“ uazuela je povoljnije položaje i porazila živu silu i tehniku pet brigada ukrajinske vojske;
Grupa „Dnjepar“ je za jedan dan porazila živu silu i tehniku pet ukrajinskih brigada, poginulo je do 30 ukrajinskih vojnika.
10:05 25.04.2024
Komandanti Oružanih snaga Ukrajine poslali su nespremnu brigadu u Očeretino zbog brzog napredovanja ruske vojske, piše vojni kolumnista Dejvid Eks u članku za „Forbs“
„Da biste razumeli koliko su ukrajinski komandanti sada uplašeni, obratite pažnju na brigadu koju su bacili u proboj severno i zapadno od Očeretina — 100. mehanizovanu brigadu. To je jedna od najnovijih i najslabije opremljenih u ukrajinskoj vojsci, i čini se da nije prilagođena za pružanje pomoći na liniji fronta po naređenju komande“, navodi se u članku.
Ekspert je ukazao i na brzinu ulaska ruske vojske u Očeretino, upozoravajući da bi gubitak tih pozicija mogao da dovede do kolapsa odbrane ukrajinske vojske u oblasti Avdejevke.
09:59 25.04.2024
Predlog zakona o pomoći Ukrajini koji je potpisao američki predsednik Džozef Bajden jedna je od glavnih tema u svetskim medijima:
„Fajnenšel tajms“ piše da je američka vojska unapred pripremila značajan deo naoružanja i tehnike za slanje, zbog čega sada brzo mogu biti isporučeni Ukrajini;
„Vašington post“ ističe da potpisivanje predloga zakona, kao i skrivanje činjenice o slanju raketa „atakams“ Kijevu, bez javnog objavljivanja, verovatno ukazuju da je Vašington prevazišao „period političke paralize“ i spreman je da obnovi svoju inicijativu za podršku Ukrajini;
„Vol strit džurnal“ : Čak i sa novim zalihama oružja, Kijev će imati dovoljno sredstava da tokom ove godine „samo održi trenutno stanje“ na frontu. Nema govora ni o kakvom povratku teritorija, navodi list.
09:56 25.04.2024
09:49 25.04.2024
Kaver za interaktivnu kartu SVO - Sputnik Srbija, 1920, 03.05.2024
MULTIMEDIJA
Interaktivna mapa na Sputnjiku: Jednim klikom do svih detalja sa linija fronta
09:47 25.04.2024
Od početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini je bilo najmanje 75 francuskih plaćenika, od kojih su neki ubijeni, a drugi su se vratili u zemlju, rekao je nekadašnji saradnik francuske antiterorističke obaveštajne službe Nikola Činkuini.
S tim u vezi, bivši obaveštajac je pojasnio da se na tom spisku od 75 ljudi nalaze dva takozvana dobrovoljca koje je Francuska poslala u Ukrajinu.
„Vlada ih je predstavljala kao 'humanitarne radnike' zaposlene u švajcarskoj nevladinoj organizaciji, ali sam uveren da su to bili državni agenti. Za njihovo postojanje smo saznali nakon što su preminuli 1. februara“, dodao je on.
Kako je rekao, specijalna vojna operacija u Ukrajini bila je neophodna, jer Zapad nastoji da oslabi Rusiju i one koje vidi kao svoje neprijatelje, izjavio je
Podsetimo, sredinom marta rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da je tokom SVO u Ukrajinu stiglo više od 13.000 stranih plaćenika, a da su ruske snage uspele da likvidiraju njih oko 6.000.
09:05 25.04.2024
08:01 25.04.2024
07:50 25.04.2024
Ruski sistemi S-300, „pancir“ i druga sredstva PVO u sastavu grupe „Dnjepar“ formiraće „zaštitnu kupolu“ iznad Zaporoške oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
Kako je precizirano, za likvidiranje ukrajinskih vojnih ciljeva ruske snage koriste i sisteme „buk-M2“.
Reč je o sistemu koji je namenjen za obaranje aviona strateške i taktičke avijacije, helikoptera, krstarećih raketa, navođenih avijacionih bombi i drugih.
07:43 25.04.2024
Bela kuća prećutkuje stvarno stanje stvari u Ukrajini kako bi obezbedili pobedu aktuelnog predsednika Džozefa Bajdena na predstojećim izborima, rekla je bivši analitičar Pentagona Karen Kvjatkovski u intervjuu za Jutjub kanal "Džadžing fridom".
"Čini mi se da se oni nadaju da sve to mogu da drže u tajnosti i da ne priznaju do izbora. Da nekako daju novac a onda da kažu: Sve dobro ide. I da nastavljaju da lažu o tome šta se stvarno događa , što mi i vidimo u zapadnim medijima", rekla je ona.
07:37 25.04.2024
Odbijanjem pregovora i zahtevima za isporuke velike količine naorućanja Vladimir Zelenski osuđuje Ukrajinu na potpuno uništenje, rekao je bivši švajcarski obaveštajac i savetnik NATO, pukovnik Žak Bo u intervjuu za Jutjub kanal "Danijel Dejvis/Dip dajv".
"Sve dok se Zelenski ne odluči za rešavanje situacije mirnim putem .... čak i da dobiju sve što je ostalo na Tapadu, to neće ništa promeniti. Jer nivo obučenosti i volja vojnika opadaju. I posledica toga biće potpuno uništenje Ukrajine", rekao je on i dodao da nikakvo čudo od oružja ne može da spasi vojsku jer je ona praktično izgubila borbenu gotovost.
07:31 25.04.2024
Ruski ambasador u Vašingtonu: Ne potpirujemo proteste, to je antiruska propaganda - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2024
RUSIJA
Rusija: Laž je da Kijev neće koristiti američke rakete u napadima na rusku teritoriju
07:29 25.04.2024
Pripadnici grupe "Centar" ispričali su da su tokom borbi u Lastočkinu ukrajinske snage imale velike gubitke i da su, povlačeći se, ostavljali naoružanje, uključujući i ono strane proizvodnje.
07:26 25.04.2024
Posada tenka T-90M ruske desantne grupe "Dnjepar" uništila je pešadijsku jedinicu ukrajinske vojske na desnoj obali dnjepra u Hersonskoj oblasti, saopštilo je rusko Minisrtstvo odbrane.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala