- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Poljake ljuti kad vide Ukrajince po kafićima - vraćaju ih Kijevu

© Sputnik / Vitaliй BelousovAmbasada Poljske u Moskvi
Ambasada Poljske u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2024
Pratite nas
Poljska je spremna da pomogne Kijevu i vrati Ukrajince sposobne za vojnu službu u zemlju koju su napustili posle početka specijalne vojne operacije, izjavio je ministar odbrane Vladislav Kisinjak-Kamiš.
„Mislim da mnoge Poljake ljuti kada vide mlade Ukrajince u hotelima i kafićima i čuju koliko napora moramo da uložimo da bismo pomogli Ukrajini“, rekao je on, prenosi Rojters.
Kosinjak-Kamiš, međutim, nije naveo kako to konkretno zvanična Varšava može da pomogne Kijevu, samo je dodao da će pružiti „svaku moguću pomoć“.
Ukrajinsko državno preduzeće „Dokument“ saopštilo je u utorak da prekida sa izdavanjem dokumenata u ispostavama u inostranstvu iz „tehničkih razloga“, a ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova je diplomatskim predstavništvima uputilo dopis sa zahtevom da od 23. aprila obustave sve konzularne usluge kada je reč o Ukrajincima sposobnim za vojnu službu. Jedini izuzetak je izdavanje uverenja za povratak u Ukrajinu.
Podsetimo, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je 16. aprila potpisao zakon o pooštravanju mera mobilizacije u Ukrajini, prema kojem su svi vojni obveznici dužni da u roku od 60 dana od stupanja zakona na snagu dužni da obnove svoje podatke u vojnim odsecima.
To mogu da urade direktno u vojnom odseku ili onlajn.
Poziv će se smatrati uručenim iako nije predat obvezniku na ruke: ako vojni obveznik nije kod kuće kao datum uručivanja poziva uzimaće se datum kada je udaren pečat o nemogućnosti dostavljanja poziva.
Podsetimo, početkom aprila Zelenski je potpisao i Zakon kojim se snižava starosna granica za regrute sa 27 na 25 godina.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala