Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić iz Njujorka: Zemlje sponzori rezolucije o Srebrenici ne žele odlaganje glasanja

© Tanjug / SAVA RADOVANOVIĆPredsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2024
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da ga je predsedavajući Generalne skupštine UN Denis Frensis obavestio da je Nemačka ubedljivo najangažovanija po pitanju usvajanja Rezolucije o Srebrenici, kao i da zemlje sponzori Rezolucije ne žele bilo kakvo odlaganje glasanja.
Vučić je istakao da nikoga od predlagača nije briga za Dejtonski sporazum ili za stabilnost u regionu, već da je jedino što žele "kolektivna kazna za srpski narod".
"Jasno je da su nam ostale samo poslednje pripreme da se borimo za čast i obraz Srbije. Nikoga od predlagača nije briga ni za Dejtonski sporazum koji gaze, nije ih briga ni za stabilnost u našem regionu, jedino što žele je kolektivna kazna za srpski narod. Poruku smo razumeli i borićemo se do kraja", naveo je Vučić na društvenim mrežama.
On je rekao da je podsekretarki UN i specijalnoj savetnici za sprečavanje genocida Alis Vairimu Nderitu preneo zabrinutost da bi usvajanjem rezolucije "Međunarodni dan sećanja i obeležavanja genocida u Srebrenici" moglo da dovede do daljih sukoba u budćnosti.
Vučić je naveo da je sa sagovornicom imao otvoren razgovor o opasnom i ozbiljnom revizionizmu načela koja su ugrađena u same temelje Ujedinjenih nacija.
"Naglasio sam da bi usvajanjem rezolucije 'Međunarodni dan sećanja i obeležavanja genocida u Srebrenici' došlo do relativizacije samog pojma genocida, kao najstrašnijeg vida planskog i sistematskog zatiranja naroda i etničkih grupa, čemu je čovečanstvo, nažalost, svedočilo nekoliko puta u novijoj istoriji", rekao je Vučić.
On je izrazio zabrinutost da bi usvajanje te rezolucije moglo da dovede do daljih sukoba u budućnosti i ukazao na potrebu da se svi zajedno, pod okriljem Ujedinjenih nacija, založimo da pravda bude zadovoljena na način koji promoviše mir i pomirenje.
Vučić je rekao da je večeras imao sadržajan i prijateljski razgovor sa stalnim predstavnikom NR Kine pri UN Žangom Đunom i da ga je zamolio da Kina podrži poziciju Srbije.

"Ponovio sam da je Srbija, iako mala zemlja, ozbiljno pristupila pitanju ratnih zločina počinjenih na teritoriji bivše Jugoslavije i da je na sveobuhvatan način pokazala da nijedan zločin ne sme ostati nekažnjen, uz iskreni pijetet prema žrtvama", naveo je Vučić.

Vučić dodaje da je naglasio da Kina, na čelu sa predsednikom Si Đinpingom, ulaže svoj ogroman ugled i uticaj u globalnoj areni po svim pitanjima u kojima principi Povelje UN predstavljaju osnove za ravnopravan tretman svih zemalja članica.
"U tom smislu, zamolio sam uvaženog sagovornika da i ovoga puta Kina stane na stranu pravde i podrži poziciju Srbije. Posebno sam zahvalio stalnom predstavniku NR Kine na dosadašnjoj podršci njegove velike zemlje koju pruža našoj Srbiji u svim međunarodnim forumima, kao i na čvrstom i nepokolebljivom poštovanju temeljnih načela na kojima počivaju Ujedinjene nacije", rekao je Vučić.
Predsednik Srbije je naveo da je razgovarao sa Guterešom o rezoluciji posebno u svetlu važne uloge koju UN imaju kao jedan od stubova međunarodnog prava.
"Ponovio sam da je Srbija ozbiljna zemlja koja beskompromisno osuđuje svaki zločin počinjen u ratnim sukobima, upravo u skladu sa načelima i regulama Ujedinjenih nacija, koje su i definisale razliku između zločina genocida, zločina protiv humanosti i ratnih zločina", rekao je Vučić.
Vučić je informisao i predstavnika Sjedinjenih Meksičkih Država pri Ujedinjenim nacijama Hektora Vaskonselosa o činjenicama i poziciji Srbije povodom nametanja nacrta rezolucije kao i o "nesagledivim posledicama kršenja procedura i osnovnih postulata na kojima se zasnivaju UN".
"Ukazao sam i na suštinske probleme i štetu koju će glasanje, iznuđeno na ovakav način, ostaviti kada je reč o poverenju i jedinstvu naroda i zemlja u svetu, a na prvom mestu na stabilnost i suživot ljudi na Zapadnom Balkanu", naveo je Vučić.
Ponovio je da će Srbija iskoristiti svako političko i diplomatsko sredstvo, kao i svoj ugled u UN, kako bi se suprotstavila ovakvim pritiscima, ucenama i besmislenim optužbama i sačuvala svoj obraz, ali i kredibilitet UN.
Vučić boravi u Njujorku gde je u ponedeljak uveče predstavljao Srbiju na sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj je predstavljen šestomesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Unmika.
Vučić pred sednicu Generalne skupštine na kojoj početkom maja treba da se razmatra predlog rezolucije o Srebrenici u sedištu UN održava konsultacije sa predstavnicima zemalja članica UN, kako bi im objasnio poziciju Srbije o najavljenoj rezoluciji.
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2024
SRBIJA
Vučić: U svim grupama u UN postoji ogromna rezervisanost prema rezoluciji o Srebrenici
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala