Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić u UN sasuo istinu u lice o dešavanjima na Kosovu i Metohiji

© Tanjug / STRVučić na sednici Saveta bezbednosti
Vučić na sednici Saveta bezbednosti - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2024
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na sednici Saveta bezbednosti UN argumentovano i uz obilje dokaza predstavio pod kakvim terorom i u kakvim uslovima žive Srbi na KiM, ne libeći se da činjenicama dopuni izveštaj šefice Unmika, kaže profesor Dragana Mitrović.
Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija posvećena šestomesečnom izveštaju generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu UNMIK-a održana je u Njujorku, a Srbiju je predstavljao predsednik Aleksandar Vučić.

Neumoljivi argumenti o položaju Srba na Kosovu i Metohiji

Pre Vučića pogled na situaciju na Kosovu i Metohiji iznela je šefica Unmika Karolin Zijade koja je vešto u svom izveštaju izbegla da pomene situaciju u kojoj se nalaze Srbi na Kosovu i Metohiji.
Profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu Dragana Mitrović je u svom komentaru akcent stavila na izlaganje srpskog predsednika koje je bilo, kako je rekla, dosta opsežno i kritično prema izveštaju šefice Unmika.
„U njenom izveštaju mnogo toga nismo čuli ili se jednom ili nijednom pominjalo ono što bi ukazalo na pravo stanje prava Srba na KiM, odnosno na svakodnevno kršenje njihovih prva. Dakle, sistematsko podrivanje njihovog opstanka tamo, dok je sa druge strane, kako je naš predsednik i napomenuo, osam puta pomenut događaj iz Banjske. Predsednik je ukazao da se svi događaji ređaju van konteksta pa je tako upozorio da je i Banjska posledica prethodnog stanja, pritiska, terora nad Srbima koje sprovodi Kurtijeva vlast,“ istakla je Mitrovićeva.

Neki su prvu put čuli neke stvari

Predsednik Vučić je, dodaje naša sagovornica, iscrpno i detaljno objašnjavao način na koji se od strane privremenih kosovskih institucija sistematski obavlja pritiskanje i terorisanje srpskog stanovništva.
„Takođe je izneo i najkrupnije zločine učinjene protiv Srba od kada postoji UN misija i ukazao da je potrebno da se ona ojača, kao i da je ovo prilika da se na taj način osnaži poverenje u tu instituciju i da se zbog vremena u kome živimo pokazuje potreba za snažnijim prisustvom i delovanjem UN“, napominje Mitrovićeva.
Ona konstatuje da je posle govora predsednika Srbije usledio propagandni set takozvane predsednice prištinskih institucija Vjose Osmani, ali je uverena da je govor predsednika Srbije dobro razumeo i čuo svako ko je to želeo.
„Dakle, to je sve u paketu ali bitno je da sve ono što je naš predsednik izrekao da su čuli svi koji su hteli da čuju jer to nije neka površna i prazna propaganda već je sve krcato činjenicama i objašnjenjima, kontekstualnim i suštinskim. Ko god je želeo da to čuje, od medija pa do predstavnika različitih država, mogao je da čuje. Govorio je i o agresiji na SRJ, i o rezoluciji o Srebrenici koja se priprema, dakle u širem kontekstu tako da ko je zainteresovan, a cenim da je sada povećano interesovanje zbog ove rezolucije, mogao je da čuje i neke činjenice koje možda i nije znao o Kosovu i Metohiji,“ kaže ona.

Velikoalbanski projekat

Vučić je, ističe naša sagovornica, u stvari ukazao na jedan projekat koji se dešava iza scene a to je stvaranje velike Albanije i ponašanje albanskog faktora na Balkanu, i to pred očima sveta a na zadovoljstvo Zapada kom je potreban vazal na Balkanu.
„Njima jeste cilj da imaju takve vrste klijenata da bi mogli da sprovode svoje agende i to se vidi i iz izlaganja i Kurtija i Osmanijeve. Jer uvek koriste neke fraze - da smo mi mali Rusi ili da preti opasnost od Rusije i prave neprimerene paralele koje su komične. Alo to nailazi na dobar odjek u tom političkom prostoru i u dominantnoj političkoj kulturi koja ne zalazi mnogo u to da li je nešto istinito ili ne, jer se kreće u granicama antiruske histerije. A to se i lepo uklapa u političke kontekste njihovih mentora u Americi ili Nemačkoj, tako da to je ono što Zapad traži. Jer svaki kolonizator traži vazale i domaću elitu kako bi ostvario svoje projekte. Mi to iskustvo imamo sa Albancima, od turskih vremena do danas,“ kaže naša sagovornica.
Inače prištinska delegacija zbog protokola je imala problem da uđe na sednicu a kad je ušla, Vjosa Osmani je izazvala svojevrstan skandal jer je uvela na sednicu i navodno silovane žene da svedoče o navodnim srpskim zločinima. Usledila je oštra reakcija srpskog predsednika, koji je pokazao i fotografiju silovane i ubijene žene na Kosovu i Metohiji za vreme rata, a Osmanijev potez nazvao nekom vrstom političkog teatra i nameštaljkom za srpsku delegaciju.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić podsetio je na početku svog obraćanja da je prošlo 11 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, kao i da su Srbi ispunili sve na šta su se obavezali, dok formiranje Zajednice srpskih opština nije ni na vidiku. Podsetio je i da je 8. februara održana specijalna sednica u SB UN zbog situacije na KiM, a zbog toga što privremene institucije u Prištini stvaraju nepodnošljive uslove za život Srba i drugih nealbanaca.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala