- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Ukrajinski ili zapadni piloti na lovcima F-16 - svejedno je, biće oboreni

© Sputnik / Alekseй VitvickiйLovac F-16
Lovac F-16 - Sputnik Srbija, 1920, 21.04.2024
Pratite nas
Rusija će lako moći da onesposobi američke lovce F-16 u Ukrajini, ako ti avioni uopšte budu stacionirani u toj zemlji, pošto je većina ukrajinskih aerodroma oštećena u raketnim napadima ruske vojske. Ne isključuje se da bi, recimo, Rumunija ili Poljska mogle da posluže kao baza za F-16, a da će umesto Ukrajinaca zapadni piloti leteti na tim avionima.
U tom slučaju će i aerodromi tih zemalja postati legitimna meta za ruske snage.
Očekuje se da će prvi avioni F-16 već ovog leta biti isporučeni Kijevu. Međutim, ruski eksperti ukazuju na to da Ukrajina nemani pilote, niinfrastruktru za takve avione. Za to je potreban aerodrom sa pistom, sa komandnim tornjem, radarske stanice, tehničko-operativni deo gde će se avioni pripremati za let i održavati, postrojenje za prečišćavanje avio kerozina, skladišta za rakete i tako dalje. Samim tim, za stvaranje navedene infrastrukture mogu se koristiti teritorije susednih zemalja, smatraju stručnjaci.
Ukrajinski vojni aerodromi su redovna meta za ruske snage. Aerodrom u Starokonstantinovu u Ukrajini, koji je pripreman za doček američkih aviona F-16, ove nedelje je ponovo gađan. Sergej Lebedev, koordinator organizacije koja deluje u interesu ruskih vlasti na teritoriji koju kontroliše Ukrajina, potvrdio je da je bilo napada na taj aerodrom, koji služi za obuku ukrajinskih pilota i da je deo zdanja na aerodromu uništen.
„Pre svega, vidimo da se spremaju i odvijaju isporuke F-16, a sprema se i odgovarajuća baza za njih. Ovo je prva stvar koju bi svetska javnost trebalo da zna. Razgovori o tome da se stvara koalicija koja će se baviti isporukama već su iza nas – u toku je organizacija. U rastavljenom ili nekom drugom obliku F-16 će biti predati Ukrajini. Što se tiče stručnjaka koji moraju da obezbede podizanje aviona u vazduh, oni se, svakako, moraju nalaziti direktno na tim aerodromima, a takođe treba da imju adekvatne piste za F-16. Treća važna tačka je obezbeđenje pilotiranja - potrebni su piloti. Najverovatnije će to biti ljudi iz drugih zemalja sa borbenim iskustvom. Dakle, vidimo da Oružane snage Ukrajine nabavljaju avione F-16 i pokušaće da ih uvedu u borbene redove“, kaže ruski ekspert Andrej Koškin.
Francuski ekspert za avijaciju i bivši pilot Siril de Latre izjavio je da kanadski i američki profesionalni piloti iz privatnih vojnih kompanija mogu biti regrutovani za pilote lovaca F-16 u Ukrajini, ako ti avioni budu isporučeni.
Ruski eksperti takođe ne isključuju mogućnost da će tim avionima upravljati piloti iz NATO zemalja.

Aerodromi za F-16 postaju legitimna meta

Osim toga, najavljeno je da će ukrajinski piloti prolaziti obuku u Rumuniji, gde je u novembru prošle godine otvoren Centar za obuku pilota iz savezničkih zemalja za upravljanje borbenim avionima F-16. Rumunija obezbeđuje svoju vazdušnu bazu i prateću infrastrukturu, Holandija obezbeđuje lovce F-16, a američki koncern „Lokid Martin“ - instruktore i održavanje aviona. Trenutno je u tu zemlju prebačeno 11 aviona F-16.
Moskva je više puta napomenula da prebacivanje F-16 kijevskom režimu neće bitno uticati na tok specijalne operacije, pošto je ruska vojska već naučila da se nosi sa zapadnom opremom. Vladimir Putin je rekao da će Rusija uništavati te avione kao što danas uništava zapadne tenkove, oklopna vozila i drugu opremu, uključujući raketne sisteme, a ukoliko se ti avioni koriste sa aerodroma trećih zemalja „oni postaju legitimna meta za nas, ma gde se nalazili“.
Avioni F-16 takođe mogu da nose nuklearno naoružanje i Moskva će to uzmeti u obzir prilikom organizovanja borbenog rada.
Ruski vojni eksperti kažu da se u Centru za obuku pilota u Rumuniji ukrajinski piloti mogu proći obuku, ali je za te letove potreban dobro opremljen aerodrom. Čim se tako nešto takva infrastruktura pojavi u Ukrajini, Rusija će pokrenuti raketne udare po tim objektima, a ako ti avioni polete sa rumunske teritorije, onda bi njihovi aerodromi i Centri za obuku mogli da budu napadnuti.
Prema mišljenju analitičara, pri izboru lokacije za ukrajinske F-16, glavni kriterijum će biti blizina ukrajinske granice.

Ako bude isporučen F-16 će biti uništen u Ukrajini

Ruski eksperti podsećaju da je svako zapadno oružje koje je isporučeno Kijevu predstavljano kao „superoružje“ koje će pomoći ukrajinskim snagama da porazi Rusiju, ali se dogodilo suprotno – to naoružanje je uništeno. Sigurni su i da će F-16 biti još jedan skup tip tehnike koji će biti nepovratno izgubljena u borbama u Ukrajini.
Ti avioni mogu biti uništeni u vazduhu, ili sistemima PVO ili raketama vazduh-vazduh velikog dometa, a Oružane snage Rusije takođe imaju sredstva za uništavanje aerodroma u trećim zemljama, upozoravaju stručnjaci.
Koškin takođe podseća na upozorenje Rusije da će lovci F-16 postati legitimna meta Ruske Federacije ako ih Zapad isporuči za borbu u zoni specijalnih operacija.
„U to da Zapad aktivno pomaže Ukrajini i nastavlja da isporučuje oružje i vojnu tehniku, štaviše tehnološki najnapredniju i najskuplju, više nema sumnje. Rekli smo da je F-16 za nas cilj, što znači da ćemo ih uništiti – to je glavna stvar“, zaključio je Koškin.
Rusija smatra da isporuke oružja i vojne tehnike Ukrajini ometaju regulisanje situacije u toj zemlji i direktno uvlači NATO zemlje u sukob, što se karakteriše kao „igranje vatrom“. Kremlj je naveo da pumpanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi pregovorima i da će imati negativan efekat.
Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2024
RUSIJA
Putin: Rusija nema nameru ni da ratuje protiv NATO-a ni da napada Evropu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala