- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Litvanija: Počele zajedničke vojne vežbe sa SAD i Poljskom

© AFP 2023 / PETRAS MALUKASLitvanski vojnici na vojnoj vežbi
Litvanski vojnici na vojnoj vežbi - Sputnik Srbija, 1920, 21.04.2024
Pratite nas
U Litvaniji su počele zajedničke vojne vežbe litvanske, poljske, američke i portugalske vojske za uvežbavanje odbrane Suvalske prevlake, saopštila je komanda litvanske vojske.
„U periodu od 21. do 26. aprila održaće se zajedničke terenske vežbe Litvanije i Poljske sa elementima avijacije ‘brejv grifin’ 24/II, u kojima će učestvovati saveznici iz Sjedinjenih Američkih Država i Portugalije“, navodi se u saopštenju na sajtu vojske.
Kako se navodi, tokom vežbi će 1,5 hiljada vojnika iz litvanske brigade „Samogitija“, zajedno sa saveznicima, odraditi „scenario odbrane Suvalske prevlake“ prema bilateralnom „Oršanskom planu“ Litvanije i Poljske.
Hipotetička Suvalska prevlaka je deo teritorije kod grada Suvalki na severoistoku Poljske, koji se nalazi između Belorusije i Kalinjingradske oblasti Rusije, dužine oko 100 kilometara.
Ranije je gubnernator Kalinjingradske oblasti Anton Alihanov izjavio da ništa ne ugrožava bezbednost Suvalske prevlake, a da su za militarizaciju Litvanije zainteresovane SAD.
Pogledajte i:
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala