Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić: Srebrenica će poremetiti odnose u regionu

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICAleksandar Vučić i Džejms O Brajan
Aleksandar Vučić i Džejms O Brajan - Sputnik Srbija, 1920, 20.04.2024
Pratite nas
Srebrenica će poremetiti odnose u regionu, to je odluka jednog naroda protiv drugog naroda BiH, protivpravno je izmešteno iz SB UN, istakao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle sastanka sa pomoćnikom sekretara Biroa za evropske i evroazijske poslove Stejt departmenta Džejmsom O'Brajanom.
Vučić je rekao je da je bilateralna saradnja Srbije i SAD, i politička i ekonomska, sve bolja, ali da su po pitanjima Kosova i Metohije, kao i po pitanju Srebrenice stavovi dve zemlje različiti.
"Kada je u pitanju Kosovo i Metohija, u malo čemu smo saglasni. Saglasni smo u tome što je veoma važno da mora biti očuvani mir i stabilnost. I sa srpske strane, ja sam obećao da će se Srbija ponašati odgovorno i ozbiljno", rekao je Vučić na konferenciji za medije nakon sastanka sa pomoćnikom sekretara Biroa za evropske i evroazijske poslove Stejt departmenta Džejmsom O'Brajanom.
Predsednik je dodao i da postoji dobra saradnja i sa komandantom KFOR-a Oskanom Ulutašem i kao i sa celim KFOR-om.
"U svemu drugom imamo različite stavove, kada je reč o Kosovu i o Srebrenici", naglasio je Vučić.
„Mnogo laži dolazi o navodnom ratu, o nekom napadu Srbije, teško je svakodnevno odgovarati na besmislice i laži. Srebrenica će poremetiti odnose u regionu, to je odluka jednog naroda protiv drugog naroda BiH, protivpravno je izmešteno iz SB U; istakao je Vučić.
„Pitanje je pokrenuto na 29-godišnjicu, gle čuda. I nije upereno protiv Srba, nego je onako. Mi Srbi to nismo tako razumeli, suprotstavićemo se u UN koliko možemo“, dodao je Vučić. I kada budemo izgubili u SE, i kad formalno budemo izgubili u UN, kada se i to bude desilo moraćemo da dignemo glavu i borimo se za ekonomski napredak Srbije, istakao je Vučić.
Zahvalan sam gospodinu O'Brajanu što je rekao da je strahovito važno i da je izuzetno snažna obaveza koju Priština mora da ispuni - stvaranje Zajednice srpskih opština (ZSO). Ta obaveza je velika i snažna već 11 godina. Već 11 godina je mrtvo slovo na papiru. Više od 4.000 dana nas lažu svi zajedno", rekao je Vučić.

O'Brajan: Kosovo je obećalo da će sprovesti obavezu da osnuje ZSO

"Kosovo" je obećalo da će sprovesti obavezu da osnuje ZSO, što je od ključnog značaja da Srbi na KiM shvate kakav će im biti život, rekao je pomoćnik sekretara Biroa za evropske i evroazijske poslove Stejt departmenta Džejms O'Brajan.
"Učinićemo sve što je u našoj moći da ispunimo to obećanje", rekao je američki zvaničnik i dodao da očekuje da će to biti tema razgovora i u Njujorku.
"Imao sam dobar razgovor sa Vučićem danas, videću se i sa drugim predstavnicima društva, uključujući i patrijarha", dodao je O'Brajan.
On je govorio i o rezoluciji o Srebrenici.
"I u mojoj zemlji je bilo mnogo razgovora o našoj sopstvenoj istoriji, kao i o Srebrenici. Bio sam deo onih koji su organizovali prvi tim i istraživali ubistva u Srebrenici , to jeste zločin, ali mnogi počinioci su bili u istražnom postupku i osuđeni su. Najteži deo istrage tada su nam snage RS i Srbije garantovali bezbednost i zvaničnici Srbije išli s nama. I danas kao i tada moramo da se suočimo s istinom, tada smo bili partneri i danas treba da budemo", poručio je predstavnik Stejt departmenta.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala