- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nova epoha: Ruska „Angara“ leteće i do Meseca

© Foto : Ministry of Defence of the Russian FederationLansiranje rakete teške klase "Angara-A5"
Lansiranje rakete teške klase Angara-A5 - Sputnik Srbija, 1920, 20.04.2024
Pratite nas
Prvo lansiranje rakete-nosača „Angara-A5“ sa kosmodroma „Vostočni“ je ogroman događaj za Rusiju i novi početak razvoja ruske kosmonautike. Rusiji otvara put i za letove do određenih planeta, a možda čak i do Meseca.
Činjenica da se tako značajno lansiranje nove rakete dogodilo uoči Dana kosmonautike nosi određenu simboliku - Rusija je ušla u novu epohu u istraživanju svemira.
Iza svega ovoga stoji višegodišnji naporni rad stotine timova i hiljade ljudi koji su direktno i indirektno uključeni u ostvarenje ovog uspeha.
Lansiranje „Angare“ privuklo je pažnju stručnjaka, medija i celokupnog društva. Govoreći o važnosti ovog događaja, stručnjaci kažu da je on značajan iz više razloga. Prvo, „Vostočni“ sada postaje glavni kosmodrom u Rusiji. Drugo, u doglednoj budućnosti „Angara-A5“ će postati glavno sredstvo za isporuku tereta za vojnu i za civilnu kosmonautiku Rusije.
U istoriji savremene Rusije, ovo je prva raketa koju su napravili novi inženjeri, nova generacija raketnih naučnika, koji su nastavili slavnu istoriju sovjetskih stručnjaka i sovjetske kosmonautike.
Inače, „Angara“ je lansirana je posle dva odlaganja sa novog kosmodroma „Vostočni“, na Dalekom istoku. Događaju su prethodile godine razvoja same rakete i goriva, kao i dugotrajna izgradnja lansirne rampe neophodne za lansiranje ove vrste rakete. Vlada je zajedno sa državnom korporacijom „Roskosmos“ obavila ogroman posao.
Stručnjak za kosmičku industriju Vladimir Maksimovski ocenio je da je lansiranje „Angare" sa „Vostočnog“ značajan događaj, uz podsećanje da su ove rakete ranije lansirane sa vojnog kosmodroma „Pleseck“ u Arhangeljskoj oblasti.
Mislim da je ovo veliki uspeh, uprkos prethodnim odlaganjima, koje niko ne može unapred da izbegne i niko ne može da predvidi šta će se dogoditi. Ali, ipak, istrajnost i dobar rad omogućili su lansiranje ove rakete“, dodao je Maksimovski.
Uz pomoć „Angare“ moguće je lansirati u orbitu teške satelite i čitave grupe, sposobne da reše širok spektar vojnih, naučnih i komercijalnih zadataka. To mogu biti radio-laboratorije, orbitalne opservatorije, oprema za svemirske programe, kojima se trenutno bave ruski istraživački instituti.

Uskoro se gradi i Ruska orbitalna stanica

Uvođenje svemirskog raketnog kompleksa „Angara“ omogućiće Rusiji i da sa svoje teritorije lansira sve vrste svemirskih letelica, koristeći samo domaću proizvodnju. Jedan od glavnih zadataka koji će se obavljati letovima „Angare“ sa kosmodroma „Vostočni“ biće izgradnja Ruske orbitalne stanice. Od 2027. do 2033. godine planirano je 15 lansiranja „Angare A5M“ za izgradnju i radove na stanici. „Angara“ će do stanice dovoziti svemirske letelice sa ljudskom posadom tj. kosmonauti će leteti sa kosmodroma „Vostočni“ upravo na ovoj raketi.
Infrastruktura za lansiranje raketa „Angara“ na kosmodromu „Vostočni“ je u izgradnji od 2018. godine. Ranije su bile lansirane tri teške rakete „Angara“ sa kosmodroma „Pleseck“, a od 2016. je sa kosmodroma „Vostočni“ lansirano ukupno 16 raketa klase „Sojuz-2.1a“ i „Sojuz-2.1b“.
Prema rečima eksperata, u bliskoj budućnosti „Angara-A5“ će zameniti raketu-nosača „Proton-M“. Osnovna razlika između rakete i njenog prethodnika, sovjetskog „Protona“ je ekološka prihvatljivost i povećana nosivost.
„’Proton’ može da nosi oko 22 tone, a ’Angara-A5’ – 24,5 tone u nisku orbitu sa ’Vostočnog’... ’Protoni ’ rade na toksičnim komponentama, lansiraju se sa ’Bajkonura ’ u Kazahstanu i to su minusi, tako da nismo imali drugog izbora nego da napravimo tešku raketu koja bi mogla da se lansira sa naše teritorije“, kaže Maksimovski.
„Angara“ rakete koriste kerozin i tečni kiseonik, koji su ekološki bolja opcija od ranijih vrsta goriva.

Sa „Angarom“ do Marsa, Venere i Jupitera

Eksperti ističu da je Rusija uspešnim lansiranjem „Angare-A5“ otvorila novi put u svemir.
„’Angara’ je nosač sa traženim karakteristikama. Takav nosač je apsolutno neophodan za našu zemlju, i ne samo za našu državu. Može da nosi terete kako za rad u svemiru, tako i za letove do planeta – do Marsa, Venere, Jupitera... Njene napredne karakteristike omogućavaju da možemo računati, između ostalog, na letove sa ljudskom posadom na Mesec. To je nešto što ranije nismo imali“, kaže ruski ekspert Natan Ejsmont.
On ističe da je reč o raketi-nosaču nove generacije. Projektovana je tako da ima mogućnost daljih modifikacija. Na primer, masa korisnog tereta se može povećati. Modularni princip proizvodnje takođe povećava pouzdanost i pojednostavljuje proizvodnju nosača.
Modularnost rakete je velika prednost, jer se od pojedinačnih modula može sastaviti laka, srednja ili snažnija verzija „Angara“, u zavisnosti od potreba naručioca lansiranja. Ovo takođe smanjuje troškove proizvodnje i olakšava rad. Jednom rečju, ovo je veliki iskorak.
Ruski predsednik Vladimir Putin je lansiranje rakete „Angara-A5“ sa kosmodroma „Vostočni“ nazvao još jednom prekretnicom, još jednom fazom u kosmičkoj industriji Rusije.
Rusija je projekat „Angara“ počela nekoliko godina pošto se 1991. raspao Sovjetski Savez. Prvi probni let je obavljen 2014. godine, drugi šest godina kasnije, dok je ovo prvo lansiranje sa kosmodroma „Vostočni“.
kaver infografika raketa Angara - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2024
MULTIMEDIJA
INFOGRAFIKA Sve tajne superteške rakete „Angara“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala