- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Izložba slika Ljilje Lainović u galeriji „Kornjača“: Pejzaži iz prigušene nostalgije

© iz kataloga umetniceJabuke, ulje na platnu, Ljilja Lainović
Jabuke, ulje na platnu, Ljilja Lainović - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2024
Pratite nas
Kada je naslikala prvi rad i nazvala ga „Jabuke“ njen muž, čuveni slikar Cvetko Lainović, posle dugog gledanja i ćutanja rekao joj je :“Ženo, bolje da slikaš nego da kuvaš“. Danas posle tri i po decenije, „Jabuke“ su se našle na naslovnoj strani kataloga izložbe Ljilje Lainović koja se otvara 19. aprila u 19 časova u beogradskoj galeriji „Kornjača“.
Iako pravnica po struci, Ljilja Lainović je po vokaciji istinski umetnik, budući da je njen san oduvek bio slikarstvo i - slikanje za svoju dušu. I dok je za nju stajanje pred štafelajem igranje i uživanje, za kritičare ono predstavlja autentični rukopis. Otvarajući svojevremeno jednu od izložbi slika Ljilje Lainović književnik Branimir Šćepanović ustanovio je da je reč o radovima koji „kao da stižu iz nekog sna, iz davno minulog vremena, iz prigušene nostalgije“.
© iz kataloga umetniceMotiv iz primorja, ulje na platnu, Ljilja Lainović
Motiv iz primorja, ulje na platnu, Ljilja Lainović - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2024
Motiv iz primorja, ulje na platnu, Ljilja Lainović
Tu nostalgičnost potvrđuju i gusti nanosi boje na pejzažima izloženim u „Kornjači“ koji su po priznanju slikarke ponekad nanošeni i dlanom, da bi se ostvarila slojevitost i taj njihov prepoznatljivi zatamljeni sjaj koji su još na samom početku uočili likovni kritičari.
„Ova izložba je posvećena Cvetku, mom učitelju, partneru i životnom saputniku koji je rođen 6. aprila a napustio nas je 24. Moja izložba smestila se između ova dva datuma“, kaže umetnica.
© iz kataloga umetniceOluja, ulje na lesonitu, Ljilja Lainović
Oluja, ulje na lesonitu, Ljilja Lainović - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2024
Oluja, ulje na lesonitu, Ljilja Lainović
Sam Cvetko Lainović davne 2000. godine zabeležio je da se načinom slikanja Ljilja Lainović umnogome približila ozbiljnim i zrelim slikarima:
„Njen odnos prema umetnosti sadrži sve klasične osobine u modernom ruhu: osećanje za čistotu i jednostavnost likovne ideje, tihi, skoro setni ritam oblika, znalački pristup celovitosti obrade slike, suzdržan kolorit, izvanrednu sigurnost u isticanju akcenta i sa druge strane ženstveno, delikatno zanemarivanje nepotrebnosti“.
Izložba slika Ljilje Lainović otvara se 19. aprila u 19 časova u galeriji Kornjača. Svečano otvaranje svojim nastupom upotpuniće naš poznati pijanista Ivan Meleš.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala