- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Pentagon: SAD, Rusija i Kina treba da jačaju poverenje kako bi se izbegli sukobi u svemiru

© AP Photo / Patrick SemanskyPogled na Pentagon
Pogled na Pentagon - Sputnik Srbija, 1920, 10.04.2024
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države, Rusija i Kina treba da jačaju poverenje kako bi se sprečili sukobi u kosmosu, izjavio je šef kosmičke komande Pentagona Stiven Vajting.
„Svi moramo biti odgovorni i delovati u skladu sa našim međunarodnim obavezama, odgovorno i bezbedno u orbiti. Neophodno je da ispunjavamo obaveze iz sporazuma o korišćenju kosmosa koje se tiču naših zemalja, s obzirom da smo svi potpisali ova dokumenta. Smatram da ako budemo radili ovako, možemo ojačati poverenje i to nam može pomoći da izbegnemo sukobe u svemiru“, izjavio je Vajtning na marginama godišnjeg simpozijuma o kosmosu, komentarišući njegove reči o mogućnosti nastanka sukoba u svemiru sa rivalima Sjedinjenih Američkih Država – Rusijom i Kinom.
On je dodao da ne želi da rat počne ili da se proširi na svemir.
Tokom događaja u Kolorado Springu, Vajting je istakao da čovečanstvo za nekoliko decenija mogu očekivati okršaji u svemiru, iako SAD ne žele takav ishod, smatraju ga lošim kako po sebe, tako i po svoje saveznike.
Prema njegovim rečima, teoretske pretnje iz prošlosti sada su stvarnost i u svom naoružanju i nalaze se u arsenalu Rusije i Kine.
On je još naglasio da bi kosmička komanda Pengatona pozdravila razmenu informacija sa Rusijom.
Takođe je zaključio da bi Pentagon želeo da sa Moskvom ima funkcionalne kanale koji nisu dekonfliktni.
Moskva je ranije više puta ukazivala da Rusija zajedno sa drugim zemljama, posebno sa Kinom, zalaže za sprečavanje trke u naoružanju u kosmosu i njegovo korišćenje u miroljubive svrhe.
Pogledajte i:
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala