- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Izbor novog predsednika Slovačke, „saveznika Rusije“ – novi politički udarac za EU, SAD i Ukrajinu

© Tanjug / Denes Erdos/AP PhotoNovoizabrani predsednik Slovačke Peter Pelegrini obraća se biračima nakon pobede na izborima
Novoizabrani predsednik Slovačke Peter Pelegrini obraća se biračima nakon pobede na izborima - Sputnik Srbija, 1920, 10.04.2024
Pratite nas
Izbor Petera Pelegrinija, „saveznika Rusije“, na mesto novog predsednik Slovačke, novi je politički udarac za Evropsku uniju, Sjedinjene Američke Države i Ukrajinu, objavilo je vodeće izdanje u Ujedinjenim Arapskim Emiratima „Al Haledž“.
Izdanje ističe da je Rusija „dobila novog evropskog saveznika: Petera Pelegrinija koji je postao novi predsednik Slovačke osvojivši 53,12 odsto glasova u poređenju sa 46,87 odsto koliko je dobio njegov protivnik, bivši ministar spoljnih poslova Ivan Korčok, proevropski i proukrajinski kandidat“.

„Time je evropskim zemljama, SAD i Ukrajini nanet novi politički udarac u njihovim očajnim pokušajima da pruže političku, vojnu i finansijsku podršku Ukrajini, kako bi mogla da nastavi borbu protiv ruskih snaga, kao i da spreče njen poraz“, piše u uredničkom članku izdanja.

Prema njegovom mišljenju, „Pelegrinijeva pobeda na izborima za novog predsednika Slovačke, koja je pružala važnu vojnu pomoć Ukrajini, predstavlja novi pomak u evropskoj poziciji, uzimajući u obzir i politiku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i mađarskog premijera Viktora Orbana.
Izdanje smatra da je „izborom novog saveznika Rusije u Slovačkoj, Ukrajina izgubila važnu podršku i isporučioca vojne pomoći, a naročito po pitanju lovačkih aviona MiG-29 sovjetske proizvodnje, mobilnih sredstava PVO, kao i baze za remont oružja, koje koriste ukrajinski vojnici“.
„Vrednost pomoći koju je Slovačka prošle godine isporučila Ukrajini do jula prošle godine dostigla je 750 miliona dolara, što se nakon Norveške, baltičkih zemalja, Danske i Poljske smatra najznačajnijom pomoći“, navodi se u članku.
Takođe se naglašava da je „Evropa politički podeljena i trpi ekonomske posledice zbog ukrajinskog rata, čije se posledice odražavaju na njene ekonomske i socijalne uslove, stvarajući nove krize, proteste i visoku inflaciju, usled čega je na evropskom kontinentu primetna tendencija ka promenama u stranu populizma i ekstremizma preko glasačkih kutija u cilju likvidacije institucija koje su zastarele i više ne odgovaraju zahtevima naroda“.
Autor članka je podsetio da uprkos tome što su ovlašćenja slovačkog predsednika ograničena, on ipak ratifikuje međunarodne sporazume, imenuje glavne sudije, vrhovni je glavnokomandujući oružanih snaga, a takođe može da ulaže veto na zakone, koje usvaja parlament. Novi predsednik će stupiti na dužnost 16. juna.
Pored slovačkog jezika, govori ruski, nemački i engleski jezik. Odmah nakon što je izabran, Pelegrini je jasno definisao svoj politički program, izjavivši da se on zalaže za mir, a ne za rat.
Pogledajte i:
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala