- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Prenosivi raketni sistem kornet u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Ruska vojska oslobodila naselje Pervomajsko u DNR; Zelenski: Planiramo novu kontraofanzivu

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 776. Ukrajinske snage su tokom proteklog dana izgubile do 940 vojnika i šest tenkova. Ruske snage su napredovale na donjeckom, avdejevskom i južnodonjeckom pravcu. Ukrajinski dron-samoubica oboren je u ponedeljak iznad Zaporoške nuklearke. Dron je pao na krov šestog energetskog bloka elektrane.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:27 09.04.2024
Ukrajinska vojska u zaštitnim odelima - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2024
RUSIJA
Ukrajinska vojska upotrebila hemijsko oružje u DNR /video/
21:59 09.04.2024
Zelenski: Ukrajina ima plan za novu kontraofanzivu
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je u intervjuu za nemački list „Bild“ da Kijev već ima plan za novu kontraofanzivu, ali da je za nju potrebno više zapadnog oružja.
„Da, imamo plan za kontraofanzivu“, rekao je Zelenski.
On je naglasio da su Ukrajini za ofanzivnu operaciju potrebni savremeni sistemi naoružanja od inostranih partnera, uključujući SAD.
Predsednik Ukrajine je dodao da se nada da će njegova zemlja od partnera dobiti savremene tehnologije za proizvodnju novih tipova naoružanja.
20:19 09.04.2024
Švajcarski mediji: Bajden planira da dođe na konferenciju o Ukrajini
Predsednik SAD Džozef Bajden planira da učestvuje u mirovnoj konferenciji o Ukrajini koju organizuje Švajcarska, saopštio je list Neue Zürcher Zeitung (NZZ).
19:41 09.04.2024
Eksplozije u Odesi, najverovatnije pogođen vojni aerodrom
U Odesi je najverovatnije pogođen vojni aerodrom, odakle dopire stub dima, rekao je za Sputnjik koordinator proruske gerile u Nikolajevu Sergej Lebedev.
Ukrajinski mediji su ranije preneli da je u Odesi odjeknula eksplozija. U Odeskoj oblasti bila je objavljena vazdušna opasnost.
Lebedev je rekao da su PVO sistemi Ukrajine verovatno pogođeni na područku Odese.
18:54 09.04.2024
Ruska vojska oslobodila naselje Pervomajsko u DNR
Naselje Pervomajsko u Donjeckoj Narodnoj Republici je oslobođeno, ruska vojska je podigla rusku zastavu na njegovoj teritoriji, saopštio je zamenik lidera DNR Jan Gagin.
18:14 09.04.2024
Kaver za interaktivnu kartu SVO - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2024
MULTIMEDIJA
Interaktivna mapa na Sputnjiku: Jednim klikom do svih detalja sa linija fronta
18:13 09.04.2024
Blinken: London pomaže Kijevu da proizvede svoje odbrambene proizvode
Britanske odbrambene kompanije pomažu Ukrajini da proizvodi svoja sredstva za odbranu, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken na pres konferenciji nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Velike Britanije Dejvidom Kameronom.
„Postoje velike britanske odbrambene kompanije, koje otkrivaju kancelarije i nastavljaju da rade zajedno sa našim ukrajinskim prijateljima, pomažući Ukrajini da proizvodi svoja odbrambena sredstva“, podvukao je on.
16:58 09.04.2024
Dežurni sistemi PVO uništili su u popodnevnim satima dve ukrajinske bespilotne letelice iznad teritorije Belgorodske oblasti Rusije, saopšteno je iz ruskog vojnog resora.
16:26 09.04.2024
Pogođen zavod za remont aviona u Harkovu
Vojno-kosmičke snage Rusije su avijacionim bombama „FAB“ gađale zavod za remont aviona u Harkovu, rekao je za Sputnjik koordinator nikolajevske proruske gerile Sergej Lebedev.
Prema njegovim rečima, dve bombe su uspešno pogodile svoje ciljeve.
Na teritoriji zavoda proizvodile su se bespilotne letelice, a tu su se nalazila i podzemna skladišta.
16:17 09.04.2024
Federalni dvorac (Parlament) u Bernu - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2024
RUSIJA
Rusija neće učestvovati na samitu o Ukrajini u Švajcarskoj
16:17 09.04.2024
„Lenjingradski hotel“ u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2024
RUSIJA
Moskva: Amerikanci vrbuju članove narko-kartela za učešće u ukrajinskom sukobu
16:07 09.04.2024
Američka vojska pod zastavom - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2024
SVET
Američka vojska: SAD predale Ukrajini zaplenjeno oružje namenjeno Hutima
13:19 09.04.2024
Nemački odbrambeni koncern „Rajnmetal“ saopštio je da će Ukrajini ove godine isporučiti dodatnu partiju od 20 borbenih vozila pešadije „marder“ po nalogu nemačke vlade.
Vrednost narudžbine je nekoliko desetina miliona evra, precizirali su iz kompanije. U saopštenju na sajtu kompanije se dodaje da je naručena verzija borbenih vozila pešadije opremljena laserskim daljinomerima.
Ukrajinske snage već su dobile više od 100 „mardera“ u okviru direktnih isporuka i programa razmene, naglašava „Rajnmetal“.
13:03 09.04.2024
Najvažnije iz novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:
Oružane snage Ukrajine izgubile su na donjeckom pravcu više od 480 vojnika, kao i artiljerijsko oruđe „krab“;
Oružane snage Rusije su tokom prethodnog dana poboljšale položaj duž linije fronta na južnodonjeckom pravcu, a ukrajinske snage izgubile su gotovo 110 vojnika;
Ruske snage uništile su ukrajinsko skladište municije na hersonskom pravcu;
Oružane snage Rusije su na donjeckom pravcu zauzele povoljnije položaje, uništile jedinice Oružanih snaga Ukrajine, uključujući kod Časovog Jara;
PVO Rusije je tokom prethodnog dana oborila 236 ukrajinskih dronova, protivbrodsku raketu „neptun“ i 5 „hajmarsa“;
Oružane snage Rusije poboljšale su taktički položaj i odbile 11 kontranapada Oružanih snaga Ukrajine na avdejevskom pravcu. Ukrajinske snage izgubile su na ovom pravcu tokom proteklog dana gotovo 240 vojnika.
12:43 09.04.2024
Nemačke rezerve PVO sistema „patriot“ u cilju moguće predaje Kijevu su iscrpljene, priznala je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok.
„Nažalost, rezerve naših sistema ‘patriot’ praktično su iscrpljene i zato sam na sastanku šefova spoljnih poslova članica NATO-a još jednom stavila do znanja da je potrebna provera svih sistema ‘patriot’ u Evropi i svetu, kao i da će Berlin učiniti sve da dobije ove sisteme za Ukrajinu“, poručila je Berbok.
Ona je dodala da Nemačka i njeni saveznici planiraju da prouče sve mogućnosti osnivanja posebnog fonda u tu svrhu.
Nemačka ministarka je, takođe, istakla da se nada da će na sastanku ministara spoljnih poslova G7 moći da budu date otvorene informacije o ovom pitanju.
11:39 09.04.2024
11:33 09.04.2024
Ukrajinski dron napao je zgradu sa jedinstvenim centrom za obuku Zaporoške nuklearne elektrane. U napadu niko nije povređen, javila je pres-služba ove stanice na svom Telegramu.
U saopštenju se ističe da su napadi Oružanih snaga Ukrajine direktno kršenje sedam principa nuklearne bezbednosti i pet bezbednosnih principa Zaporoške nuklearne elektrane, koje je ustanovila Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u Savetu bezbednosti UN.
09:51 09.04.2024
Kina bi trebalo da sarađuje sa nekim zemljama na rešavanju sukoba u Ukrajini i da igra „odlučujuću ulogu“ u razvoju mirovnog rešenja zasnovanog na Povelji UN, smatra francuski ambasador u Kini Bertran Lortolari.
„Verujemo da Kina treba da ima odlučujuću ulogu i mora da radi sa svima nama na pronalaženju mirovnog rešenja zasnovanog na Povelji UN“, rekao je on za „Saut Čajna morning post“ odgovarajući na pitanje o saradnji Francuske i Kine.
Prema njegovim rečima, Francuska je tokom protekle dve godine održala nekoliko konsultacija sa Kinom po pitanju rešavanja sukoba u Ukrajini, uključujući i na najvišem nivou. Ambasador je s tim u vezi posebno pomenuo sastanak održan 1. aprila između francuskog ministra za Evropu i spoljne poslove Stefana Sežurnea i njegovog kineskog kolege Vang Jija.
Diplomata je pozvao da se nađu načini za „sprečavanje direktnog ili indirektnog doprinosa ruskoj vojnoj ekonomiji“. Prema njegovom mišljenju, potrebno je obezbediti da „nijedna kompanija na svetu ne isporučuje oružje i ključne tehnologije ruskim oružanim snagama“.
08:32 09.04.2024
08:31 09.04.2024
Ruske oružane snage pogodile su energetski sistem Dnjeprodzeržinska (sada Kamensko) u Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, izjavio je za Sputnjik koordinator nikolajevskog proruskog pokreta u ilegali Sergej Lebedev, pozivajući se na svoje kolege.
On je napomenuo da se u Dnjeprodzeržinsku nalazi mnogo preduzeća koja rade za vojnu industriju i mnogo skladišta, uključujući i skladišta goriva i maziva.
Takođe je dodao da su tokom noći ruske snage izvele napad na vojnu luku u gradu Očakov u Nikolajevskoj oblasti.
Lebedev je naveo i da je noćas uništeno mesto razmeštanja ukrajinskih snaga u centru Poltave.
Prema njegovim rečima, u Sumskoj oblasti ruske snage pogodile su štab teritorijalne odbrane, a pre toga su uništile raketni sistem i skladište municije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala