- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Zaporoška nuklearna elektrana u Energodaru - Sputnik Srbija

UŽIVO Zaporška nuklearka na meti ukrajinskih dronova, tri osobe ranjene

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 774. Ruske snage su u subotu izvele napad raketama i dronovima na preduzeća vojno-industrijskog kompleksa Ukrajine, vojne aerodrome i privremene baze stranih plaćenika. Situacija na istočnom frontu za kijevske snage veoma teška zbog ofanzivnih dejstava ruske vojske, saopštila ukrajinska vojska.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:22 07.04.2024
Međunarodna agencija za atomsku energiju IAEA potvrđuje manja oštećenja na jednom od blokova Zaporoške nuklearne elektrane, istakavši da ona ne predstavljaju rizik za nuklearnu bezbednost.
„Stručnjaci IAEA potvrdili su danas fizičke posledice napada dronovima na Zaporošku nuklearku, uključujući jedan od šest reaktora. Jedna osoba je povređena. Šteta na šestom bloku nije ugrozila nuklearnu bezbednost, ali je reč o ozbiljnom incidentu koji bi potencijalno mogao da potkopa sistem zaštite reaktora“, navodi se u saopštenju IAEA na društvenoj mreži Iks.
Direktor IAEA Rafael Grosi nazvao je napad dronovima na Zaporošku nuklearku očiglednim kršenjem bezbednosnih principa i pozvao na prekid „nepromišljenih napada“.
19:46 07.04.2024
Zaporoška nuklearna elektrana - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2024
RUSIJA
Zaharova: Da li su Bajden, Makron i drugi čuvari prirode svesni šta monstrum u Kijevu može da uradi
18:43 07.04.2024
U Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine oštećen je objekat infrastrukture, saopštio je načelnik regionalne vojne administracije Sergej Lisak.
On je na svom Telegram kanalu napisao da su u Nikopoljskom regionu „oštećeni bager i infrastrukturni objekat“.
On nije precizirao o kom objektu je reč.
17:39 07.04.2024
17:36 07.04.2024
Ruski sistemi PVO presreli su i uništili 15 ukrajinskih dronova iznad Belgorodske i Brjanske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
„Sedmog aprila ove godine, oko 16 časova po moskovskom vremenu, sprečen je pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad pomoću bespilotnih letelica na objekte na teritoriji Ruske Federacije. Presreli su i uništili 15 ukrajinskih bespilotnih letelica iznad teritorija Belgorodske (12 bespilotne letelice) i brjanske (3 bespilotne letelice) regiona“, saopštio je resor.
16:59 07.04.2024
Zaporška nuklearna centrala bila je meta serije napada dronova, stvorena je direktna pretnja bezbednosti centrale, saopštila je kompanija Rosatom, koja upravlja nuklearkom.
U napadu na Zaporošku nuklearku povređena su tri njena radnika, od kojih je jedan teže, saopštila kompanija.
Oni su pozvali rukovodstvo Međunarodne agencije za atomsku energiju da hitno reaguje na pokušaj eskalacije situacije oko Zaporopške centrale.
"Ovo je očigledno kršenje pet konkretnih principa, koje je izneo generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energetiku (Rafael Grosi) u Savetu bezbednosti UN“, napisao je na telegram kanalu Mihail Uljanov, stalni predstavnik Rusije pri ovoj organizaciji.
15:04 07.04.2024
Oružane snage Ukrajine napale su kupolu 6. bloka Zaporoške nuklearne elektrane, nije bilo kritične štete i žrtava, saopštila je pres-služba stanice.
Ranije, ukrajinski dronovi-kamikaze napali su teritoriju nuklearke, zabeleženi su njihovi dolasci u područje luke.
14:32 07.04.2024
Dron avionskog tipa otkriven je i onesposobljen u Lipeckoj oblasti, saopštio je gubernator oblasti Igor Artamonov na svom Telegramu.
On je dodao da u napadu nije bilo žrtava ni materijalne štete.
14:24 07.04.2024
13:59 07.04.2024
Ruski PVO sistemi su oko 14,30 oborili bespilotnu letelicu iznad Belgorodske oblasti.
13:22 07.04.2024
Kijev je postao talac izbornog procesa u Sjedinjenim Američkim Državama, izjavio je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski za lokalnu televiziju.
On je napomenuo da američki kongresmeni pokazuju „nezreo“ pristup rešavanju pitanja o izdvajanju pomoći Ukrajini, što je od ključnog značaja.
„I dalje verujem da možemo dobiti pozitivan glas od Kongresa Sjedinjenih Država. Nažalost, mi smo taoci upravo zato što je ovo izborni proces, što su izbori u SAD“, rekao je Zelenski.
Takođe je napomenuo da se razmatraju mnoge različite opcije za pružanje pomoći, uključujući i kredit.
12:51 07.04.2024
Dronovi Oružanih snaga Ukrajine napali su Zaporošku nuklearnu elektranu, zabeležen je i nalet drona-samoubice u trpezariju, saopštila je stanica.
Samo 20 minuta pre napada stručnjaci IAEA su tamo vršili planirani obilazak.
U rejonu teretne luke takođe je zabeležen nalet ukrajinskog drona na teritoriju Zaporoške NE.
12:45 07.04.2024
Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije:
Na kupjanskom pravcu odbijena su dva kontranapada ukrajinskih snaga. Poginulo je i ranjeno do 30 ukrajinskih vojnika, a uništen tenk, dva oklopna vozila i dva automobila. Tokom kontrabaterijske borbe uništena su dva samohodna artiljerijska oruđa „akacija“, artiljerijsko oruđe „gvozdika“, oruđe D-20, raketni sistem „uragan“, raketni sistem „grad“ i radarska stanica AN/TPKu-50, kao i stanica za radioelektronsko ratovanje „nota“;
Na donjeckom pravcu odbijeno je devet napada ukrajinskih jurišnih grupa. poginulo je i ranjeno do 370 ukrajinskih vojnika, a uništen je tenk i 13 automobila. Za vreme kontrabaterijske borbe pogođeni su i: haubica M777 i dva oruđa M119, haubica FH70, samohodno artiljerijsko oruđe „PzH 2000“, tri haubice D-20, samohodno artiljerijsko oruđe „akacija“, tri haubice D-30, skladište municije Oružanih snaga Ukrajine i tri stanice za elektronsko ratovanje „nota“;
Na avdejevskom pravcu ruske snage poboljšale su svoje položaje. Neprijatelj je izgubio do 375 vojnika, dva borbena vozila pešadije, tri borbena oklopna vozila, 11 automobila, haubicu M777 i samohodno artiljerijsko oruđe „gvozdika“;
Na južnodonjeckom pravcu odbijen je napad jurišne grupe kod Urožajnog u DNR. Poginulo je i ranjeno do 135 ukrajinskih vojnika, a uništen je tenk, šest vozila i haubica M777. Osim toga, uništeno je skladište municije Oružanih snaga Ukrajine;
Na hersonskom pravcu gubici ukrajinske vojske u poslednja 24 časa iznose više od 25 vojnika. Unišena je haubica M777, artiljerijsko oruđe „gvozdika“ i dve gaubice D-30;
Operativno-taktička avijacija, raketne snage i artiljerija ruskih snaga uništili su skladište bespilotnih čamaca koje su u Ukrajinu isporučile zemlje NATO-a, dva lansera protivvazdušnog raketnog sistema S-300, radarsku stanicu za otkrivanje i praćenje vazdušnih ciljeva P-18, a takođe je uništeno ljudstvo i vojna tehnika Oružanih snaga Ukrajine u 107 okruga;
Sistemi PVO su tokom proteklog dana oborili 293 ukrajinske bespilotne letelice i četiri rakete iz višecevnih raketnih sistema „hajmars“ i „uragan“.
Od početka specijalne vojne operacije uništeno je ukupno: 583 aviona, 270 helikoptera, 19.390 bespilotnih letelica, 499 protivvazdušnih raketnih sistema, 15.709 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 1.266 borbenih vozila za raketne sisteme, 8.715 artiljerijskih oruđa i minobacača, kao i 20.740 jedinica specijalnih vojnih vozila.
11:29 07.04.2024
Ukrajina bi uskoro mogla ostati bez raketa za sisteme protivvazdušne odbrane, osim ako Zapad ne pojača isporuke, izjavio je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski.
Prema njegovim rečima, Ukrajina danas ima rezerve PVO. Međutim, ako potreba za njihovom upotrebom ostane ista kao tokom proteklog meseca, doći će do nestašice raketa.
„Možda nećemo imati dovoljno raketa i naši partneri to znaju. Izračunali smo datume kada su nam te rakete potrebne, znamo koliko u proseku dnevno trošimo i takve procese treba ubrzati. To sve košta. Ako smo na početku rata računali samo na pomoć, sada računamo i na ugovore. Posebno smo počeli da sarađujemo sa mnogim zemljama, ne čekajući pomoć, za novac kroz različite pravce, različite sporazume, otvorene i zatvorene. Krenule su neke isporuke oružja, artiljerije i protivvazdušne odbrane... Čini se da nas svi vole, ali novac je novac“, rekao je Zelenski za ukrajinsku televiziju.
On je dodao da Ukrajina razvija domaće oružje protiv navođenih avionskih bombi, ali nije otkrio detalje.
11:23 07.04.2024
U Harkovu je odjeknulo nekoliko eksplozija, javljaju ukrajinski mediji. Trenutno je u Harkovskoj oblasti na snazi uzbuna za vazdušnu opasnost.
11:20 07.04.2024
Rusiji danas nisu potrebni pregovori sa Ukrajinom, potrebna joj je samo pobeda, smatra savetnik lidera DNR Jan Gagin.
„Po mom mišljenju, sada nam ne trebaju pregovori sa Ukrajinom. To je moje lično mišljenje. Ne govorim to sada kao zvaničnik. Govorim lično, samo kao stručnjak, kao specijalista. Sada nam jednostavno treba pobeda, jer je ukrajinski režim pokazao da je teroristički režim i da je Ukrajina teroristička država“, rekao je Gagin za Sputnjik.
On je naglasio da ni sâm Zapad ne veruje u pobedu Ukrajine nad Rusijom.
„To je u principu nemoguće. I za zapadne zemlje, za blok NATO-a, za SAD, za Veliku Britaniju, pobeda Ukrajine nije toliko potrebna. Potrebnije im je slabljenje Rusije na bilo koji način. Jedan od tih načina je upravo vojna metoda i rukama Ukrajine“, objasnio je Gagin.
11:03 07.04.2024
Referendum u Donjeckoj oblasti 2014. godine - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2024
RUSIJA
Dan kada je Donjeck rekao „ne” fašizmu
09:52 07.04.2024
Savetnik lidera DNR Jan Gagin izjavio je za Sputnjik da se u Ukrajini ne može isključiti vojni prevrat za svrgavanje ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog i da bi puč mogao da predvodi bivši glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni.
Gagin je dodao da smatra da je Zelenski drugi nelegitimni predsednik posle Petra Porošenka, a da je, istovremeno, važno za Zapad da održi privid neke demokratije u Ukrajini, zbog čega, nakon otkazivanja predsedničkih izbora, u ovoj zemlji nije isključen vojni prevrat.
„Sasvim je moguće da će Zelenski biti smenjen vojnim prevratom. Ima dovoljno kandidata za njegovo mesto u zemlji, a svaki od njih ima podršku stranih obaveštajnih službi zemalja NATO-a. U svakom slučaju, neki od njih može se postaviti kao još jedna figura na šahovskoj tabli. Prvo su zvali Zalužnog, pre svega, zato što je Zalužni imao i još uvek ima određeni autoritet i među civilima i vojskom“, smatra sagovornik agencije.
Predsednički izbori u Ukrajini trebalo je da se održe 31. marta 2024. godine. Međutim, izbori su otkazani zbog vanrednog stanja i opšte mobilizacije. Zelenski je naveo da sada „nije pravo vreme za izbore“, istakavši da na ovo pitanje treba staviti tačku.
07:56 07.04.2024
Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba izjavio je za „Fajnenšel tajms“ da ruske avionske bombe redovno uništavaju položaje ukrajinskih oružanih snaga.
Kuleba je dodao da je nemoguće sakriti se od vođenih bombi, a jedini način da im se suprotstavi je da se obori bombarder.
Prema njegovim rečima, Kijev će najkasnije sredinom leta moći da dobije lovce F-16, koji bi navodno mogli da poprave situaciju u vazduhu.
07:53 07.04.2024
U oslobođenoj Avdejevki biće razvijen program obnove stambenih objekata, sastavljaju se spiskovi stanovnika, izjavio je lider DNR Denis Pušilin.
„Preći ćemo na potpunu obnovu kuća u Avdejevki čim to dozvoli operativna situacija“, dodao je on.
Pušilin je istakao i da radovi na obnovi u Artjomovsku, Soledaru i Marjinki još ne mogu da počnu zbog blizine linije fronta, ali da će svi oslobođeni gradovi Donjecke Narodne Republike biti obnovljeni.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala