- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Huti kažu da su izveli napad na tri broda i nekoliko američkih fregata

© AP Photo / Osamah AbdulrahmanHouthi supporters attend a rally against the US airstrikes on Yemen and the Israeli offensive against the Palestinians in Gaza SAtrip, in Sanaa, Yemen, Friday, March 8, 2024.
Houthi supporters attend a rally against the US airstrikes on Yemen and the Israeli offensive against the Palestinians in Gaza SAtrip, in Sanaa, Yemen, Friday, March 8, 2024. - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2024
Pratite nas
Jemenski Huti izveli su raketni napad na britanski brod u Crvenom moru, kao i na dva izraelska broda u Indijskom okeanu i Arapskom moru, rekao je portparol pokreta Jahja Sarija televiziji Masira.

„Pomorske snage su izvele operaciju u Crvenom moru, napavši protivbrodskim projektilima britanski brod Hope Island – on je pogođen. Izveli su i operacije protiv dva izraelska broda koja su plovila ka lukama okupirane Palestine“, rekao je Sarija.

Jahja Sarija je rekao da je grupa napala komercijalne brodove Grace F i Gina, u vlasništvu Mediterranean Shipping Company (MSC) u Indijskom okeanu i Arapskom moru. Huti su uz pomoć dronova napali nekoliko američkih fregata. Sarija je rekao da su napadi izvedeni u poslednja 72 sata.
Ranije danas, Pomorska trgovinska uprava Velike Britanije saopštila je da su Huti izveli napad na brod u Crvenom moru, 60 nautičkih milja jugozapadno od jemenske luke Hodejda. Tom prilikom, posada nije povređena.
Nakon izbijanja rata između Izraela i palestinskog pokreta Hamas, jemenski Huti su podržali pokret i najavili napade na brodove i plovila povezana sa Izraelom. Napadi se često dešavaju u Adenskom zalivu i moreuzu Bab el-Mandeb u Crvenom moru. SAD i Velika Britanija izvode uzvratne udare na Jemen od početka 2024. godine.
Bombarderi britanske avijacije poleću u napad na Hute u Jemenu - Sputnik Srbija, 1920, 12.03.2024
SVET
SAD i Velika Britanija izvele više od 15 vazdušnih udara na Jemen
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala