- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Guši“ dronove: Ruska vojska u specijalnoj operaciji uspešno testirala sistem elektronskog ratovanja

© Sputnik / Pavel Lisitsyn / Uđi u bazu fotografijaFPV dron-kamikadze v rukah razvedčika Novorossiйskogo desantno-šturmovogo gornogo soedineniя na Zaporožskom napravlenii VSO
FPV dron-kamikadze v rukah razvedčika Novorossiйskogo desantno-šturmovogo gornogo soedineniя na Zaporožskom napravlenii VSO - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2024
Pratite nas
Vojnici 110. brigade vojnog korpusa „Jug“ ruske vojske proizveli su sistem za „gušenje“ dronova i veza ukrajinske vojske. Prilikom delovanja sistema su uspešno onesposobljeni kanali za video veze operatera i za upravljanje dronovima, saopštili su u Ministarstvu odbrane Rusije.

„Testirali smo sistem za gušenje FPV dronova (first person view) u situaciji koja je identična situaciji na frontu. Dron odmah pada kada uključimo sistem. Odnosno, krila više ne rade i nestaje video signal, rekao je ruski vojnik sa nadimkom „Mali“.

Vojnik je objasnio da sistem, prilikom otkrivanja ukrajinskih FPV dronova, određuje frekvenciju koja se koristi za let. Zatim se uključuje blokator signala, koji je proizveden za suzbijanje ove frekvencije. Uređaj se postavlja i na tehniku i na položaje i može da radi stacionarno i autonomno.
Modul antene oko sebe stvara nevidljivu kupolu za zaštitu od FPV dronova ukrajinske vojske.
Tokom testiranja u ulozi uslovnog neprijatelja su bili operateri dronova u centru za obuku, koji su tokom testiranja menjali frekvenciju signala.
Ranije je generalni direktor „Centra za kompleksna bespilotna rešenja“ Dmitrij Kuzjakin izjavio da FPV dronovi značajno utiču na bojno polje i prinuđeni su da promene principe savremene oružane borbe. Za suzbijanje bespilotnih letelica koristi se kompleksni pristupi, a radio-elektronsko ratovanje je jedan od najvažnijih elemenata ovog sistema.
Voennoslužaщiй Centralьnogo voenno okruga upravlяet FPV-dronom vo vremя zanяtiй po podgotovke operatorov bespilotnыh letatelьnыh apparatov  - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2024
RUSIJA
FPV dronovi neće uspeti da zamene tenkove na bojnom polju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala