- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Ozbiljno ispred protivnika“: Rusija koristi dronove sa veštačkom inteligencijom

© Sputnik / Pavel Lisitsyn / Uđi u bazu fotografijaDron, Rusija
Dron, Rusija - Sputnik Srbija, 1920, 03.04.2024
Pratite nas
Rusija je ispred Ukrajine kada je reč o upotrebi dronova sa veštačkom inteligencijom, rekao je za Sputnjik generalni direktor Centra za kompleksna bespilotna rešenja Dmitrij Kuzjakin.
„Mi se odavno bavimo tim pitanjem. Informacije o broju i kvalitetu tog vrsta naoružanja u Oružanim snagama Rusije se ne objavljuju javno, ali mi smo tu ozbiljno ispred protivnika“, rekao je Kuzjakin.
Kako je objasnio, danas se AI u bespilotnim letelicama koristi kao pomoćna funkcija za navođenje dronova.
„Operater tokom leta zna kud leti dron – on ulazi u zonu izviđanja mete, detektuje je, a zatim fiksira dron na nju. A onda se dodatno navođenje izvodi u automatskom režimu“, navodi Kuzjakin.
On takođe ističe da danas u svetu ne postoje dronovi koji bi na bojnom polju mogli da rade potpuno samostalno, bez operatera, oslanjajući se samo na veštačku inteligenciju, jer su tehnologije AI za takvu upotrebu dronova i dalje previše „sirove“.

„Dronove koji sami biraju mete i lete bez ikakve kontrole kao u naučno-fantastičnim filmovima još niko nema i teško da će se pojaviti u skorijoj budućnosti. Američki 'Svičblejd', koji su ukrajinske snage koristile još na početku specijalne vojne operacije, blizu je tog opisa, ali nisu imali uspeha – uglavnom su pucali 'u prazno'“, saopštio je Kuzjakin.

Centar za kompleksa bespilotna rešenja bavi se svim pitanjima vezanim za FVP dronove – od obuke za upravljanje i efikasnu primenu do proizvodnje samih bespilotnih letelica.
Ranije je američka televizija „Si-En-En“ saopštila da Ukrajina koristi dronove sa veštačkom inteligencijom.
Dron Kub - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2024
MULTIMEDIJA
Ruski „Kub“ uništava sve pred sobom na 50 kilometara /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala