- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Film Vladimira Perišića na festivalu u Njujorku

© Foto : Ustupljeno SputnjikuFilm „Lost Country“
Film „Lost Country“ - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2024
Pratite nas
Nagrađivani film „Lost Country“ reditelja Vladimira Perišića biće prikazan u Linkoln centru i u čuvenom njujorškom Muzeju moderne umetnosti (MoMA), 11. i 12. aprila. u okviru programa prestižnog festivala „Novi reditelji/Novi filmovi“ u Njujorku.
Festival „Novi reditelji/Novi filmovi“ osnovan je 1972. godine i predstavlja zajednički projekat MoMA-e i Filmskog udruženja Lincoln centra.
Nastao je sa idejom da prikaže filmove reditelja u usponu, od kojih su većina tokom vremena postali poznati i veoma uspešni autori.
Festival je do sada, između ostalih, prikazao ostvarenja Pedra Almodovara, Spajka Lija, Vima Vendersa, Stivena Spilberga, Vong Kar-vaja, Mihaela Hanekea, Jorgosa Lantimosa, Ričarda Linklatera i mnogih drugih.
„Lost Country“ je premijerno prikazan na prošlogodišnjem Kanskom filmskom festivalu gde je posle 28 godina pauze doneo prvu zvaničnu nagradu srpskoj kinematografiji - naturščik Jovan Ginić osvojio je nagradu „Otkrovenje“ za najboljeg mladog glumca festivala, jedno od tri zvanična priznanja koja dodeljuje žiri „Nedelje kritike“, podsećaju producenti.
Od tada je film prikazan na više od 60 festivala.
Radnja ove porodične drame sa elementima političkog trilera događa se 1996, tokom studentskih demonstracija protiv izborne krađe Miloševićevog režima, a priča prati mladog Stefana koji prolazi kroz sopstvenu revoluciju, suočen sa činjenicom da je njegova majka portparolka i saučesnica vlasti protiv koje ustaju njegovi prijatelji.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala