Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

SPC i Matica srpska protiv nametanja „džender“ ideologije: Uvodi se haos i ozbiljna deformacija jezika

© Sputnik / Lola ĐorđevićUčesnici "Evroprajda" prolaze kroz Tašmajdanski park
Učesnici Evroprajda prolaze kroz Tašmajdanski park - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2024
Pratite nas
Usvajanje Zakon o rodnoj ravnopravnosti, po više osnova protivustavnog i besmislenog, izazvalo bi haos u javnoj komunikaciji zbog čega bi zakonodavna i izvršna vlast trebalo da ga stave van snage, smatraju sagovornici Sputnjika.
Srpska pravoslavna crkva i Matica srpska zatražile su od izvršne i zakonodavne vlasti da pokrenu postupak za stavljanje van snage „neustavnog Zakona o rodnoj ravnopravnosti i spornih odredaba Zakona o zabrani diskriminacije“.

SPC i Matica: Govor mržnje „džender“ ideologa

„Pozivamo predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti da radi očuvanja dostojanstva građana Srbije, srpskoga jezika, ćiriličkog pisma i istorijski potvrđenih i stečenih vrednosti u okviru jedinstvenog pravnog poretka Srbije, pokrenu postupak za stavljanje van snage neustavnog Zakona o rodnoj ravnopravnosti i spornih odredaba Zakona o zabrani diskriminacije“, navodi se u objavi.
Učesnici naučnog skupa „Pravni aspekti i posledice zakona o rodnoj ravnopravnosti“ navode da Zakon o rodnoj ravnopravnosti menja ustavni identitet Srbije tako što fundamentalno zadire u ljudska prava i osnovne slobode i celokupni vrednosni sistem i etičke postavke, po kojima žive građani.
„Posebno zabrinjava govor mržnje koje nosioci i zagovornici takozvane džender ideologije i mediji koji su im naklonjeni uporno i nekažnjeno koriste, ne samo prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Matici srpskoj, nego i prema svim neistomišljenicima neprirodnog 'urodnjavanja' preko Zakona o rodnoj ravnopravnosti i Zakona o zabrani diskriminacije“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Srpske pravoslavne crkve.

Rodno senzitivni jezik – ozbiljno deformisan srpski

Činjenica da se zbog stvari koje se tiču jezičke prakse uvode sankcije i da se moraju plaćati kazne ukoliko se ne poštuje neka norma, sama po sebi je problematična, kaže za Sputnjik predsednik Matice srpske prof. dr Dragan Stanić.
On je protiv toga „na svaki način“ jer smatra da sve stvari koje se tiču jezika uopšte ne bi trebalo da podležu ovoj vrsti pravnog sankcionisanja.
© Sputnik / Dejan SimićPredsednik Matice Srpske Dragan Stanić, u književnim krugovima poznat pod pseudonimom Ivan Negrišorac
Predsednik Matice Srpske Dragan Stanić, u književnim krugovima poznat pod pseudonimom Ivan Negrišorac  - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2024
Predsednik Matice Srpske Dragan Stanić, u književnim krugovima poznat pod pseudonimom Ivan Negrišorac
„Jezik bi prosto trebalo da bude stvar koju ćemo svi voleti, svi koji njime govorimo, i brinuti se o normativnom i onom njegovom delu koji se odnosi na stepen izražajnosti. Zbog toga mislim da je Zakon jedna stvar koja je prosto užasavajuća. Tako da bi iz tih ali i još brojnih drugih razloga trebalo ovaj zakon staviti van snage. A onda videti da se uradi neki tekst zakona koji odgovara samoj prirodi i jezika, koji mora da počiva na jednoj vrsti spontanosti i na želji svih onih koji se na njemu izražavaju da se postigne najbolja i norma, ali i najbolji momenat izražajnosti.“
Prema Staniću, tzv. rodno senzitivni jezik je jedan ozbiljno deformisan srpski jezik i pitanje je kuda bi se procesi deformacija srpskog jezika dalje mogli kretali ako bi se ušlo u takvu pogrešnu praksu. A to bi bilo potpuno nepredvidljivo i zaista bismo bili na putu sunovrata srpskog jezika, zaključio je Stanić.

Rodno senzitivni jezik ne poznaju ni oni koji ga na silu uvode

Profesor novosadskog Pravnog fakulteta Branislav Ristivojević smatra da bismo u javnoj komunikaciji došli u veliki problem zato što bi, ukoliko bi ovaj zakon zaživeo, pored srpskog jezika postojao još jedan službeni jezik, a on se zove rodno osetljivi ili rodno senzitivni.
Reč je o jeziku kojim mi ne govorimo i kojeg bismo morali svi iz početka da učimo, uključujući i one koji su ga predložili, a posebno „svako razuman ko vidi da to nije prirodan i normalan jezik i ko mu se protivi“, dodaje Ristivojević.
Prof. dr Branislav Ristivojević
Prof. dr Branislav Ristivojević - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2024
Prof. dr Branislav Ristivojević
„Ni oni ga ne znaju jer pravila tog jezika ne postoje, ali je bitno da su uneli kaznene odredbe za one koji njime ne govore. Činjenica je da se taj jezik nameće srpskom jeziku kao stariji mimo odredbe Ustava koja kaže da je u Srbiji u službenoj upotrebi srpski jezik. Sada se aktom niže pravne snage uvodi drugi službeni jezik i to onaj koji je u hijerarhiji nadmoćan nad srpskim. To ne samo da je neustavno, to je potpuno i besmisleno i ruši hijerarhiju pravnih akata jer se ne može zakonom menjati ustav. A i mimo ustava i zakona to je besmisleno sa stanovišta prirode i svrhe jezika kao sredstva komunikacije. Ne možete jezik nametati na silu dekretima. Jezik se stvara po prirodi stvari a onda se kasnije normom samo dotera da lepše izgleda. Jezik se ne nameće zakonima.“

Zakon neustavan i besmislen

Ristivojević podseća da je 2009. godine u Crnoj Gori donet Zakon o pravopisu crnogorskog jezika sa dva dodata slova ali da taj jezik nije zaživeo zato što je dekretom donet na silu. Ne može se dekretom ljudima nametati jezik nego se mora pustiti da se razvije i da njegovi korisnici u komunikaciji dođu dotle da taj jezik postoji, dodaje Ristivojević.
„Ovo je potpuno nepostojeći, veštački jezik koji se na silu nameće kaznama mimo ustavne odredbe šta je službeni jezik. Tu imate po više osnova i neustavnosti i besmislice. Dobro je, i meni je drago da se u odnosu na prošli put kad smo se u Matici sastali da se sad pridružila i Srpska pravoslavna crkva. Verujem da će državni organi odgovoriti na ovaj naš apel jer je on krajnje dobro obrazložen i pravnim argumentima, ali i krajnje razuman i racionalan. Moglo bi da dođe do haosa u javnoj komunikaciji u Srbiji kad bi ovaj zakon stupio na snagu a kaznene odredbe trebalo bi da stupe na snagu već u maju. I zato bi trebalo hitno raditi na tome da se ovaj zakon ukine“, zaključio je Ristivojević.
Pogledajte i:
Grafit o rodnoj ravnopravnosti - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2024
SRBIJA
Budi se nada: Hoće li Ustavni sud spasiti srpski jezik od rodnog silovanja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala