- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

„Gospode, osećam tvoje prisustvo“: Film Nikolaja Burljajeva posvećen velikanu Andreju Tarkovskom

© Foto : Printskrin/Jutjub/MosfilmNikolaj Burljajev u filmu "Andrej Rubljov" Andreja Tarkovskog
Nikolaj Burljajev u filmu Andrej Rubljov Andreja Tarkovskog - Sputnik Srbija, 1920, 26.03.2024
Pratite nas
Ruski glumac i reditelj Nikolaj Burljajev, teniser Nikola Pilić i čuveni košarkaš Toni Kukoč biće gosti 71. Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma (Martovski festival), koji počinje večeras u Domu omladine Beograda.
Na otvaranju festivala reditelju Lordanu Zafranoviću biće uručena nagrada za životno delo, nakon čega će premijerno biti prikazan film „Sanjalice“ scenariste Matije Jovandića i reditelja Vladimira Petrovića o istoimenom ženskom bendu iz Beograda, najstarijem te vrste na Balkanu koji je bio aktivan sredinom šezdesetih godina prošlog veka.
„Prošle godine smo imali zadatak da proslavimo veliki jubilej Martovskog festivala i utvrdimo šta je njegova budućnost i gde je on u odnosu na slične festivale u Srbiji i šire. U 71. godinu zakoračujemo sa idejom da proširimo bazu gledalaca. Naša ideja je da zainteresujemo za dokumentarni film i kratki metar i one koji nisu filmski gledaoci, nego vole, recimo, sport ili muziku - od klasike do rokenrola. Mislim da smo uspeli ove godine da, takmičarskim i revijalnim programom, izborom tema i gostiju, zainteresujemo publiku koja inače ne dolazi na festival“, kaže za Sputnjik umetnički direktor Dejan Dabić.
Da će ovogodišnji Martovski festival biti događaj za najširu publiku, potvrđuje činjenica da će gosti biti i poznati sportisti:
„Na zatvaranju ćemo prikazati film Sabahudina Topalbećirovića 'Magična sedmica – Toni Kukoč' u prisustvu tog proslavljeneg jugoslovenskog, hrvatskog i svetskog košarkaša koji je osvajao medalje sa reprezentacijom, bio trostruki evropski prvak sa 'Jugoplastikom' i kasnije višestruki prvak sa 'Čikago Bulsima'. U takmičarskom programu biće prikazan film Željka Mirkovića o Nikoli Piliću koji će doći da se pokloni publici. Bio je jedan od deset najboljih tenisera na svetu, kasnije selektor koji je sa tri reprezentacije osvojio Dejvis kup i presudno uticao na karijeru Novaka Đokovića“.
© Foto : Sputnjiku ustupio Dom omladineNa Martovskom festivalu biće prikazan film Željka Mirkovića o Nikoli Piliću
Film Nikola Pilić - Legenda - Sputnik Srbija, 1920, 26.03.2024
Na Martovskom festivalu biće prikazan film Željka Mirkovića o Nikoli Piliću

Gospode, osećam tvoje prisustvo

Dabić najavljuje i dolazak Nikolaja Burljajeva sa filmom „Gospode, osećam tvoje prisustvo“:

„Burljajev je kao dete igrao u filmovima 'Ivanovo detinjstvo' i 'Andrej Rubljov' Andreja Tarkovskog i sada je snimio film koji govori ne samo o njegovoj saradnji sa Tarkovskim nego i o duhovnim aspektima ranih dela jednog od najvećih reditelja svih vremena. To je zapis o istoriji kinematografije i istoriji duhovnosti sa autorovim reminscencijama na vreme kada je kao dete igrao kod Tarkovskog, a uključio je i dnevnike velikog reditelja“.

Od skoro 400 prijavljenih filmova, odabrano je 98 koji će biti prikazani u domaćem i međunarodnom takmičarskom programu.
„Čak 44 filma iz celog sveta biće prikazano u međunarodnom takmičarskom programu. Najviše ih je iz Poljske – 12, pa iz Hrvatske – četiri. Puno filmova se bavi aktuelnim događajima, ali sa fokusom na malim ljudima. To su izbeglice koje beže od rata, pojedinci koji svoju profesiju zamenjuju novim egzotičnijim poslovima kao što su bloger i influenser. U domaćoj selekciji imamo finu ravnotežu između priča o poznatim ličnostima kao što je operski pevač Miroslav Čangalović i o malim ljudima koji ne bi bili zapamćeni da nije filma“, kaže Dabić.
© Foto : Sputnjiku ustupio Dom omladineMeđunarodna premijera filma o ženskom Golom otoku: “Šagargur” na 71. Martovskom festivalu
Međunarodna premijera filma o ženskom Golom otoku: “Šagargur” na 71. Martovskom festivalu - Sputnik Srbija, 1920, 26.03.2024
Međunarodna premijera filma o ženskom Golom otoku: “Šagargur” na 71. Martovskom festivalu
O nagradama će odlučivati filmski autor i direktor festivala u Portorožu Bojan Labović, scenarista i reditelj iz Hrvatske Branko Šmit, selektor programa „Šort end Grin“ na Drama internacionalnom filmskom festivalu u Grčkoj Vasilios Terzapulos, autorka dokumentarnih filmova Olivera Pančić i profesor na Fakultetu umetnosti u Nišu i kompozitor primenjene muzike Bratislav Zlatković.

Revijalni program i omaži

U revijalnom programu Dabić skreće pažnju na crnogorski dugometražni dokumentarni film „Šagargur“ Nataše Nelević o ženskom Golom otoku, bosanskohercegovačke dokumentarce – „Hako“, debitantsku režiju poznatog glumca Josipa Pejakovića o Peštercu koji nije hteo za vreme Drugog svetskog rata da podigne ruku na komšije po cenu sopstvenog stradanja i „Poslednja Ju dokumenta“ Jasmina Durakovića koji govori o nasleđu naše moderne umetnosti uoči raspada jugoslovenske federacije.
Važan segment biće omaži. Nakon koncerta filmske muzike Zorana Simjanovića, koji je 25. marta priređen u Domu omladine kao uvod u program festivala, za 28. mart u Kinoteci Dabić najavljuje filmove animatora Miroslava Jelića koji je preminuo prošle godine:
„Povodom 20 godina od smrti Milenka Štrpca, jednog od naših najznačajnijih dokumentarista u Kinoteci ćemo prikazati njegove kratke dokumentarce, među kojima jedan govori o presađivanju koštane srži našim fizičarima iz Vinče. U Domu omladine biće regionalna premijera kratkog igranog filma 'Hrana za golubove' Milice Spasojević u kojem je jednu od poslednjih uloga ostvario Žarko Laušević. Milica kaže da Žarko nije stigao da pogleda film, tako da ćemo na ovaj način mu i mi odati počast nakon FEST-a sa filmom 'Ruski konzul'. Još jedan omaž biće film 'Poslednji buntovnik' o Nikoli Stojanoviću, filmskom eruditi, profesoru, scenaristi, reditelju, koji je snimio njegov sin Srđan“.
© Foto : Sputnjiku ustupio Dom omladine BeogradŽarko Laušević u filmu „Hrana za golubove“
Žarko Laušević u filmu „Hrana za golubove“ - Sputnik Srbija, 1920, 26.03.2024
Žarko Laušević u filmu „Hrana za golubove“

Odskočna daska za autore

Dabić ističe da je Martovski festival odskočna daska za autore, podjednako domaće i strane:
„Prošle godine mi je jedan strani autor zahvaljivao jer su ga nakon Martovskog pozvali na još desetak festivala. Za naše autore Martovski festival je i dalje značajan. Činjenica je da naš takmičarski program ima odredbu da se prikazuju filmovi stari najmanje dve godine tako da nemamo ekskluzivitet kao festivali koji traže samo premijere, ali i dalje Martovski festival predstavlja mesto gde mnogi autori žele da dođu, da predstave svoje filmove. Čini mi se da se poslednjih godina pomalo vraća legitimitet koji je Martovski festival imao nekada u našoj zemlji i šire“.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala