- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kina o Putinovoj izjavi o nuklearnom oružju: Svi treba da doprinose deeskalaciji

Nuklearni rat - Sputnik Srbija, 1920, 13.03.2024
Pratite nas
Portparol Ministarstva inostranih poslova Kine Vang Venbin, komentarišući na brifingu izjavu ruskog predsednika Vladimira Putina o mogućoj primeni nuklearnog oružja, izjavio je da se Kina uvek zalagala za to da se nuklearne države pridržavaju koncepcije zajedničke bezbednosti i da sada svi moraju da doprinose deeskalaciji.

„Nisam upoznat sa postojećim saopštenjima ruske strane, ali bih hteo da istaknem da je u januaru 2022. godine pet nuklearnih država objavilo saopštenje o sprečavanju nuklearnog rata, istakavši da je u nuklearnom ratu nemoguće pobediti. Kina je skrenula pažnju da je ruska strana više puta potvrđivala ovaj princip“, rekao je portparol.

On je takođe naglasio da se Peking uvek zalagao da „sve države koje poseduju nuklearno oružje poštuju koncepcije globalne bezbednosti i podržavaju globalnu stratešku ravnotežu i stabilnost“.
„U trenutnoj situaciji sve strane treba da preduzmu realne korake radi zajedničkog doprinosa deeskalciji“, zaključio je Vang.
Prethodno je ruski predsednik Vladimir Putin u intervjuu Dmitriju Kiseljovu, generalnom direktoru agencije „Rusija sevodnja“ čiji je Sputnjik deo, izjavio da su Sjedinjene Američke Države spremne da sutra pokrenu nuklearni rat, ako požele, ali i da je Rusija spremna za to. On je takođe istakao da je nuklearna trijada Rusije savremenija od trijada drugih zemalja.
Američki specijalci - Sputnik Srbija, 1920, 13.03.2024
RUSIJA
Putin: Ako se američka vojska pojavi u Ukrajini, tretiraćemo je kao osvajača
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala