- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Zbog Dana Republike Amerika uvela sankcije saradnicima Milorada Dodika

© Sputnik / Igor Mikhalev / Uđi u bazu fotografijaBela kuća u Vašingtonu
Bela kuća u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 13.03.2024
Pratite nas
Ministarstvo finansija SAD uvelo je nove sankcije zvaničnicima Republike Srpske, a kako je navedeno, razlog su aktivnosti zbog „narušavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma“.
Na listi su tri osobe koje su, kako navode iz Ministarstva finansija SAD, „direktno učestvovale u organizaciji neustavnog Dana Republike Srpske 9. januara“.
„Ovi pojedinci su olakšali Dodikove napore da podriva Dejtonski mirovni sporazum i autoritet Ustavnog suda BiH i visokog predstavnika. SAD su duboko zabrinute zbog kontinuiranih pokušaja podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH, kao dve ključne institucije za mir i stabilnost u regionu“, rekao je podsekretar američkog Ministarstva zadužen za terorizam i finansije Brajan Nelson.
Kako je saopšteno, na listu sankcija stavljeni su: generalni sekretar predsednika Republike Srpske Jelena Pajić Baštinac, savetnik predsednika Srpske Branislav Okuka i predsedavajuća Veća naroda Srpske Srebrenka Golić.
Za savetnika predsednika Srpske Branislava Okuku se navodi da je bio „blisko uključen u planiranje i sprovođenje Dana Republike Srpske i odgovoran za povećanje posećenosti proslavama“, i da je bio organizator protesta pod nazivom „Granica postoji“.
Takođe je navedeno da je „pripadao neformalnoj grupi uticajnih Dodikovih savetnika koji su gajili simpatije prema srpskom nacionalizmu i Rusiji i koji su podržavali nezavisnost Republike Srpske, fokusirali se na pripremu planova za prenos nadležnosti sa nivoa BiH na institucije Srpske“.
Okuka je, kako se navodi, uvršten na listu sankcionisanih lica jer je navodno delovao za i u ime, direktno ili indirektno, Dodika.
U saopštenju se navodi da je Jelena Pajić Baštinac, kao generalni sekretar predsednika Republike Srpske, uz Okuku, bila deo Organizacionog odbora za obeležavanje Dana Republike Srpske, koji je bio blisko uključen u planiranje i izvođenje događaja.
Iz Kancelarije za kontrolu strane imovine Ministarstva finansija SAD dodaju da se predsedavajuća Veća naroda Republike Srpske Srebrenka Golić 27. novembra 2023. godine sastala sa drugima, uključujući Baštinaca i Okuku, radi osnivanja Organizacionog odbora za obeležavanje Dan Republike Srpske, čiji je i ona bila član.

Savetnici Dodika poručuju — ne odustajemo

U prvom reagovanju, savetnik predsednika Srpske izjavio je Srni da je počastvovan činjenicom da mu je američko Ministarstvo finansija uvele sankcije i da je za njega velika stvar da bude u timu ljudi sa američke „crne liste“ koji predvodi Milorad Dodik.
„Uvek sam bio ponosan što sam deo ekipe Milorada Dodika, a danas posebno jer mi je ukazana čast da se i moje ime nalazi na ‘crnoj listi’ SAD. Velika mi je čast da sam sankcionisan kao jedan od učesnika u organizaciji obeležavanja 9. januara, Dana Republike, koji je ove godine bio najveličanstveniji i najspektakularniji, a obećavam da će naredni 9. januar biti još bolji“, istakao je Okuka.
Okuka je rekao da ga raduje i činjenica da su i skupovi „Granica postoji“, čiji je jedan od organizatora, izazvali veliku pažnju SAD jer su okupljanja naroda jasno pokazala njihovu volju i želju da sačuvaju i odbrane Republiku Srpsku od kaubojskog ponašanja, antidejtonskog i antiustavnog delovanja lažnih visokih predstavnika i takozvanih diplomata.
„Ove sankcije su samo dokaz da sam na pravoj strani zajedno sa svojim narodom koji predvodi predsednik Dodik, i još više sam spreman da sa svim svojim prijateljima i saradnicima branimo Srpsku od ataka belosvetskih mešetara“, poručio je Okuka.
Predsedavajući Veća naroda Srpske Srebrenka Golić izjavila je da američke sankcije predstavljaju nastavak progona demokratski izabranih predstavnika.
„Prisustvovala sam Organizacionom odboru za proslavu Dana Republike ove godine. Prisustvovala sam i prošlih godina kao potpredsednik Vlade. Prisustvovaću i narednih godina“, poručila je Golićeva.
Ona je navela da je sankcije neće pogoditi, jer nema imovinu u SAD, nije nikada tamo putovala, niti ima bilo kakve transakcije sa američkim državljanima, firmama i institucijama.
Jelena Pajić Baštinac je poručila da američke sankcije nemaju uticaj na njen rad i da će nastaviti da radi na izgradnji institucija Srpske i evropskom putu BiH.
„U suštini neće naškoditi mom životu, osim činjenice da neću moći da putujem u Ameriku, što mi ne pada teško“, istakla je ona za RTRS.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala