- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kina: Igramo konstruktivnu ulogu u rešavanju ukrajinske krize, zalažemo se za mirovnu konferenciju

© Sputnik / Anna Ratkoglo / Uđi u bazu fotografijaAtmosfera u Pekingu pred kongres Komunističke partije Kine
Atmosfera u Pekingu pred kongres Komunističke partije Kine - Sputnik Srbija, 1920, 12.03.2024
Pratite nas
Specijalni predstavnik Kine za pitanja Evroazije Li Huej završio je evropsku turneju usmerenu na rešavanje ukrajinske krize, rekao je zvanični predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Kine Vang Venbin. Kina će nastaviti da se zalaže za mirovne pregovore i da igra konstruktivnu ulogu u rešavanju krize, dodao je on.
Li je u okviru turneje posetio Rusiju, Brisel., Poljsku, Ukrajinu, Nemačku i Francusku.

„Sve strane su pridale veliki značaj poseti Li Hueja i odale priznanje Kini za napore u cilju pregovora“, rekao je Vang novinarima.

Predstavnik kineskog Ministarstva je konstatovao da je situacija sada takva da preti opasnost od nove eskalacije i da je obnova mira neodložan zadatak.
„Kina se iskreno nada da će sve zainteresovane snage pokazati političku volju, da će doprineti deeskalaciji i da će sarađivati kako bi što pre došlo do prekida vatre i izgradnje izbalansirane, efikasne i pouzdane strukture evropske bezbednosti. Kina će nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u naporima za političko rešenje ukrajinske krize“, rekao je diplomata.
Vang se osvrnuo i na nedavnu izjavu pape na temu pregovora o Ukrajini, istakavši da se Kina zalaže za održavanje međunarodne mirovne konferencije uz ravnopravno učešće svih strana.
„Kina podržava sazivanje međunarodne mirovne konferencije, koju bi prihvatile i Rusija i Ukrajina, uz ravnopravno učešće svih strana i pravedno razmatranje svih postojećih mirovnih planova“, rekao je Vang.
On je dodao da se po pitanju Ukrajine Peking uvek pridržavao „objektivnog i pravednog stava i aktivno se zalagao za mirovne pregovore“.
Papa Franja je izjavio da ona strana koja gubi u sukobu u Ukrajini treba da nađe hrabrosti da ti prizna i prihvati pregovore.
„To je tumačenje. Ali, smatram da je jači onaj ko vidi kakva je situacija, onaj ko razmišlja o ljudima, ko ima smelosti da podigne belu zastavu i pregovara“, rekao je papa u intervjuu za švajcarsku TV RSI koji će biti objavljen u celini 20. marta.
Podsetimo, kineske vlasti su u februaru prošle godine objavile dokument u 12 tačaka u cilju rešavanja sukoba Moskve i Kijeva.

Moskva: Ukrajina odbija bilo kakve pregovore

I Rusija a i NATO vide dosledan stav kijevskog režima koji podrazumeva odbijanje svake mogućnosti pregovora, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Prethodno je šef NATO Jens Stoltenberg izjavio da kapitulacija Ukrajine neće doneti mir i da su neophodni pregovori koji treba da očuvaju Ukrajinu kao suverenu i nezavisnu naciju.
„Svi – i mi i predstavnici NATO – možemo da vidimo samo jedno: sasvim dosledan stav kijevskog režima koji podrazumeva odbijanje mogućnosti bilo kakvih pregovora. To je realnost i de fakto i de jure“, rekao je Peskov novinarima.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala