- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Od „letećeg starta“ do ozbiljnih izazova – Novak posle pola decenije dočekan sa „povoljnim“ žrebom

© AP Photo / Asanka Brendon RatnayakeNovak Đoković
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 06.03.2024
Pratite nas
Novak Đoković, najbolji teniser sveta, saznao je protivnike na mastersu u Indijan Velsu, gde pohod na titulu počinje od drugog kola jer je kao nosilac slobodan u prvom. Izvesno je da na samom startu ne bi trebalo da ima problema, međutim, od osmine finala srpskom asu neće biti lako.
Kalifornijsko sunce, grad sa najvećim procentom milionera u Sjedinjenim Američkim Državama, dobri uslovi, sve je to dovelo do toga da masters u Indijan Velsu bude nazvan „petim Grend slemom“.
Teniseri obožavaju da igraju na ovom turniru, pa su tako govoto uvek tu i najveća imena, međutim ove godine turnir će biti poseban jer se posle pola decenije vraća Novak Đoković.
Jedan od dvojice najuspešnijih na ovom turniru nije bio u mogućnosti da igra na prvom mastersu u sezoni zbog odluke da se ne vakciniše, a prethodno se turnir nije ni igrao zbog korona virusa pa je tako njegovo poslednje učešće bilo 2019. godine.
Osim Novaka, Indijan Vels dobio je još jednog povratnika, Rafaela Nadala koji će pokušati da zalet za verovatno poslednju sezonu u karijeri uhvati baš na tom mestu.
Potencijalni susret dvojice velikana moguć je u polufinalu, ali da bi do njega stigli potrebno je proći ne tako lak put.

„Leteći start“

Ne bi trebalo da bude teško Novaku na početku turnira. U drugom kolu igraće protiv boljeg iz duela Šintaro Mocizuki – Aleksandar Vukić. S obzirom na to da je Japanac kvalifikant veće šanse daju se Vukiću.
Aleksandar je 69. reket planete, a od početka sezone nema puno uspeha. Njegovi roditelji otišli su devedesetih godina iz Crne Gore, pa je tako on odrastao i igrao u Australiji koju i danas predstavlja.
Sa Novakom nikada nije igrao pa bi ovo lako mogao da bude, bez potcenjivanja Vukića, jedan od onih mečeva koji je Novakov protivnik zbog velikog pritiska izgubio u svlačionici.
Treće kolo takođe ne bi trebalo da donese probleme. Potencijalni rival najboljem na svetu u toj fazi je Tomas Martin Ečeveri, teniser koji je skrenuo pažnju tako što je objavio tablu koliko mu još ATP poena fali da stigne Novaka, da bi nekoliko meseci kasnije igrao protiv njega.
U sva tri međusobna duela Novak je slavio lako, pa se tako već pokazalo da Argentinac nije pronašao način da ugrozi srpskog asa, a takođe mu je teško da opusti ruku u trenucima kada igra protiv jednog od najvećih svih vremena.

Kreću „problemi“

Posle dva laka meča Novak mora da uhvati dobar zalet za osminu finala jer ga tamo verovatno čeka susret sa Ugom Umberom ili Tomijem Polom.
Francuski teniser od početka sezone ima dve titule, prvu je osvojio u Marseju, a drugu nedavno u Dubaiju gde je redom eliminisao Gaela Monfisa, Endija Marija, Huberta Hurkača, Danila Medvedeva i na kraju Aleksandra Bublika.
U izuzetnoj je formi Umber, igra kvalitetan tenis i trenutno je jedan od najneugodnijih rivala, a slično se može govoriti i o Tomiju Polu, koji je osvojio titulu u Dalasu i koji je igrao finale u Delrej Biču.
Srpski as zna sa obojicom, ali u ovom meču ko god bude bio protivnik neće biti mesta za puno oscilacija, lošu energiju i greške, jer će Francuz i Amerikanac čini se, znati da iskoriste i najmanji pad koncentracije.
Posle ove prepreke sledi još jedna nezgodna u četvrtfinalu. Novak će se potencijalno sastati sa Hubertom Hurkačom ili Kasperom Rudom, ako pitate tenisere, to su dvojica najfinijih momaka na turu.
Ali, ako bi trebalo odabrati protivnika Novak bi verovatno odabrao Norvežanina. Nijedan od njih nema pobedu protiv najboljeg na svetu, ali razlika je u tom što Rud nema nijedan dobijen set.
Hurkač je sa druge strane izuzetno opasan zbog svog servisa i već je izvesno da ukoliko dođe do ovog meča gledaćemo taj-brejk(ove).

Najteži zadaci

Za samu završnicu, kao i obično, rezervisani su oni najteži susreti. Novak bi u polufinalu mogao da igra protiv Danila Medvedeva, Holgera Runea ili Tejlora Frica.
Iako bi međusobni skor odabrao Frica, u ovom trenutku teško je odrediti ko bi bio najlakši rival za srskog asa. Deluje da sva trojica još uvek nisu našli svoju upečatljivu, najbolju formu.
Medvedev nije uspeo da odbrani titulu u Dubaiju, mada je protiv Novaka uvek motivisan i teško je poverovati da bi on bio lak zadatak. Sa druge strane, Rune je dobro počeo sezonu igrajući finale u Brizbejnu, ali onda su usledile ponovne promene u timu i ponovno traženje forme.
Na kraju, tu je Fric koji nikada nije uspeo da pobedi Novaka, ali mu je Australiji uzeo jedan set.
Ko god se bude našao sa druge strane Novak će i u ovom meču biti favorit, ali će to ipak biti meč gde će morati da igra na svojih sto odsto.
Najveći spektakl ostavljen je za sam kraj jer Đoković samo u finalu može da se sretne sa Karlosom Alkarasom i Janikom Sinerom. Za srpskog asa bilo bi daleko bolje da mu protivnik bude mladi Španac jer je Siner trenutno igrač sa najboljom formom od svih.
Italijan je na Australijan openu osvojio svoju prvu Grend slem titulu, zatim je stigao i do trofeja u Roterdamu, a kada se sa druge strane pogledaju česte Alkarasove povrede i evidentni pad forme, jasno je protiv koga bi bilo teže.
Nikada ne treba otpisati iznenađenja pa je zato vredno pomena da su od Novaka na suprtonoj strani žreba još i Andrej Rubljov, Saša Zverev i Stefanos Cicipas.
Turnir počinje u sredu šestog marta, a Novak bi na terenu trebalo da bude u subotu.
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 06.03.2024
SPORT
Novak igrao sa holivudskom divom – „Naterala me je da se pomučim“ /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala