Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Zapad progovara kroz Kurtija: Pretnja izolacijom Srbije dok se ne odrekne Kosova i Rusije

© Foto : Snimak sa ekrana/RTSPremijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti
Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2024
Pratite nas
Aljbin Kurti je poručio da Srbija od Evrope treba da dobije isti tretman kao i Rusija. On je tom neprikrivenom ratnohuškačkom retorikom samo izneo stav Zapada da Srbiju treba politički upodobiti i naterati da se odrekne svojih nacionalnih interesa.
Ovako Kurtijevu novu sumanutu izjavu tumači Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije. On smatra da sama Kurtijeva politička pojava nije vredna komentarisanja, ali da je kao instrument Zapada značajan pokazatelj njihovih političkih planova.
Aljbin Kurti ne može ništa da kaže i predloži, a da iza toga ne stoji neko sa Zapada ko u određenom trenutku ima operativni zadatak. Iza svega što on priča, pa i ovoga, stoje Sjedinjene Države, ali njihove zamisli operativno najčešće sprovode Velika Britanija ili Nemačka, izjavio je Lukić za Sputnjik.

„Odreknite se Kosova i Rusije“

On smatra da Kurtijev „predlog“, koji je iznet na konferenciji koju je organizovala najstarija i najveća politička fondacija – Fridrih Ebert, služi zapravo kao opomena Srbiji, odnosno metod vršenja pritiska, u cilju promene njenih spoljnopolitičkih, ali i unutrašnjih stavova.
© Foto : Kosovo onlajn/jutjubAmerički ambasador Džefri Hovenijer i kosovski premijer Aljbin Kurti
Američki ambasador Džefri Hovenijer i kosovski premijer Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2024
Američki ambasador Džefri Hovenijer i kosovski premijer Aljbin Kurti
Time se vrši pritisak na Srbiju da promeni svoju politiku prema Kosovu i Metohiji, Republici Srpskoj, Crnoj Gori, dakle prema svim zemljama u kojima je dominantan srpski narod. Što se tiče međunarodnih globalnih odnosa, pritisak se vrši kako bi Srbija promenila, pre svega, svoj odnos prema Rusiji, ali i Kini, BRIKS, globalnom Jugu, pokretu Nesvrstanih... To je ono što smeta Zapadu i Kurti samo govori naglas ono šta je strategija Zapada, a to je da se Srbija slomi u tom pogledu.

Pucanje sebi u nogu

Kurtijev apel da se Kosovo primi u međunarodne institucije, poput Evropske unije i Saveta Evrope, ne predstavlja realnu mogućnost, kaže Lukić, ali je mantra koju albanski političari sa Kosova jednostavno moraju da ponavljaju.
To jeste moguće, ali onda Zapad mora da ide do kraja i da ogoli svoju politiku, da pokaže svetu da ne poštuje međunarodno pravo, kao i svoja sopstvena pravila, svoje statute po kojima deluje. Dakle, ni u NATO ni u EU ne može biti primljeno nešto što nije država. Potpuno bi se urušio poredak i status svih tih međunarodnih organizacija, ukoliko bi nešto što nije država bilo primljeno kao da jeste, zaključio je Lukić.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala