- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Lavrov: Ukrajinski predlog za rešavanje sukoba – ultimatum Rusiji

© Sputnik / Sergey Guneev / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2024
Pratite nas
Predlog Rusiji za rešavanje sukoba koji priprema režim ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog predstavlja očigledan ultimatum, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.
Lavrov je podsetio da su Zelenski i šef njegovog kabineta Andrej Jermak dali ideju da se bez učešća Rusije okupe u Švajcarskoj, odluče o svemu, sredi formula mira Zelenskog, a zatim preda Rusiji.
„On (Zelenski) je rekao da to neće smatrati pregovorima. Normalan čovek shvata da se radi o ultimatumu. Zelenski nikada nije odustajao od ultimatuma. Cela ta njegova formula od deset tačaka je bila i ostaje očigledan ultimatum“, naglasio je Lavrov na konferenciji za medije nakon sastanka sa premijerom Jemena Ahmedom bin Mubarakom.
Ministar je dodao i da se državljani niza evropskih zemalja protive pumpanju Ukrajine oružjem.
„Ne sviđaju se svima u Evropi procesi nastavka pumpanja Ukrajine oružjem. Vidite kakve se demonstracije i protesti dešavaju“, rekao je Lavrov.
Moskva je više puta isticala da je spremna za pregovore, ali da je Kijev na njih uveo zabranu na zakonodavnom nivou. Zapad stalno poziva Rusiju na pregovore, za šta Moskva pokazuje spremnost, ali istovremeno Zapad ignoriše stalna odbijanja Kijeva da se uključi u dijalog.
Prema njegovim rečima, rasprava o mogućnosti da Evropa pošalje vojsku u Ukrajinu vezana je za nedostatak rezultata u povećanju pomoći Kijevu.
„U nedostatku bilo kakvih vidljivih rezultata u povećanju pomoći Ukrajini u vidu isporuka municije i oružja. S tim u vezi, inače, ukrajinski zvaničnici redovno, skoro svakodnevno, prave ovakve medijske skandale“, rekao je Lavrov, komentarišući izjavu predsednika Francuske Emanuela Makrona da su zapadni lideri razmatrali mogućnost slanja trupa u Ukrajinu.
Trijumfalna kapija u Parizu - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2024
SVET
Bura u Parizu posle Makronove izjave o slanju snaga u Ukrajinu: Ludost koja vodi u treći svetski rat
Lavrov je dodao da bi formiranje raketne koalicije evropskih zemalja za slanje oružja Kijevu, bila samoubistveni korak.
„(Predložena koalicija) će uključivati isporuku oružja dugog dometa za duboko ulaženje u teritoriju Ruske Federacije, što je samo po sebi samoubistvo ako se sve to potvrdi“, ocenio je Lavrov.
On je takođe napomenuo da se razgovaralo o slanju vojske zapadnih zemalja u pomoć Kijevu, iako NATO ne želi da uvlači celu alijansu u sukob.
„Čini mi se da bi oni koji takve misli ne samo što iznose, već čak sebi dozvoljavaju da ih pomisle, trebalo da koriste tu glavu za racionalnije i za Evropu bezbednije misli“, zaključio je Lavrov.
Francuski predsednik Emanuel Makron ranije je izjavio da su lideri Zapadnih zemalja razgovarali o mogućnosti slanja vojnih snaga u Ukrajinu. Prema njegovim rečima, o ovom pitanju nema saglasnosti, ali da se „ništa ne može isključiti u razvoju situacije“.
Rusija smatra da isporuke oružja Ukrajini ometaju rešavanje situacije, direktno uključuju zemlje NATO-a u sukob i predstavlja „igranje vatrom“. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju. Prema njegovim rečima, SAD i NATO direktno učestvuju u sukobu, uključujući ne samo isporučivanjem oružja, već i obučavanjem vojnika u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Italiji i drugim zemljama. U Kremlju su izjavili da pumpanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi pregovorima i da će imati negativan efekat.
Pogledajte i:
Zastave Ukrajine i Rusije na pregovaračkom stolu - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Slovačka: Bratislava bi mogla da bude domaćin mirovnim pregovorima o Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala