- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: Litvanija izmišlja sve više poteškoća za obične građane Rusije i Belorusije

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaMIP Rusije
MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2024
Pratite nas
Rusija će tražiti od Litvanije i Evropske unije da ispune političke, pravne obaveze za nesmetan tranzit u Kalinjingrad, kako putničke, tako i teretne, izjavila je Sputnjiku zvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.
„U pitanju je još jedan pokušaj Viljnusa da različitim sredstvima stvori Rusima i Belorusima dodatne poteškoće. Potrebno je reći da se to i u prošlosti dešavalo, pritom Litvanci u svom antiruskom zamahu ne razmišljaju o interesima svojih građana“, rekla je Zaharova.
Ona je tako komentarisala odluku Viljnusa da od 1. marta zatvori granične prelaze Lavoriškes i Rajgardas na granici sa Belorusojom, kao i da zabrani ukrcavanje i iskrcavanje putnika na železničkim stanicama Kena i Kibartaj. Pritom, vozovi Ruske železnice već nekoliko godina saobraćaju u Kalinjingrad preko Litvanije bez iskrcavanja i ukrcavanja putnika na teritoriji ove zemlje, naglasili su u kompaniji.
Zaharova je navela da se ta odluka neće odraziti na Ruse koji putuju vozim u Kalinjingradsku oblast pojednostavljenim putničkim dokumentom (za jednokratni tranzit), jer se u tom slučaju iskrcavanje i ukrcavanje putnika vrši samo na krajnjim tačkama putovanja.
Zvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije je obećala da će od Viljnusa i Brisela tražiti ispunjenje političkih i međunarodno-pravnih obaveza koje su preuzete za obezbeđivanje neprekidnog tranzita u Kalinjingradsku oblast.
Litvanija je 2022. godine, zbog sankcija Evropske unije, ograničila kopneni tranzit u Kalinjingradsku oblast. Doneta je odluka da se teret u oblast iz drugih regiona Rusije dostavlja alternativnom rutom preko Baltičkog mora brodovima.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala