- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Pentagon: Zapad će ove godine predati Kijevu prve avione F-16

© Foto : Wikipedia/U.S. Air Force photo by Senior Airman Dominic Tyler/Public domainAvion F-16 egipatskog ratnog vazduhoplovstva
Avion F-16 egipatskog ratnog vazduhoplovstva - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2024
Pratite nas
Zapad očekuje da će ove godine Ukrajini predati prve lovce-bombardere F-16 i tehniku za njihovo servisiranje, saopštila je pomoćnica američkog ministra odbrane za međunarodnu bezbednost Selest Volander.
„Radimo kao koalicija... Usmereni smo na to da obezbedimo Ukrajini početnu operativnu gotovost za njen program F-16 2024. godine. To će uključivati obuku pilota, platforme i, osim toga, obuku tehničara, infrastrukturu i rezervne delove, municiju – sve komponente za koje je odgovorna (zapadna) koalicija“, rekla je portparol Pentagona na specijalnom brifingu nakon redovnog sastanka kontakt-grupe koju je formirao Zapad za koordinaciju isporuka oružja i vojne tehnike Kijevu.
Ona je dodala da SAD nastavljaju sa isporukama Kijevu samo onog naoružanja čiji su ugovori zaključeni 2022-2023. godine, odnosno pre nego što se potroše sredstva izdvojena za to.
Portparol je istakla da evropske zemlje nastavljaju da podržavaju Ukrajinu uprkos trenutnom nedostatku američkih sredstava za vojnu pomoć.
Prema njenim rečima, od 1. oktobra prošle godine Evropljani su predali vojne opreme u vrednosti od oko 4,6 milijardi dolara.
„U nedostatku sredstava ne možemo da šaljemo nove jedinice, možemo da ispunjavamo postojeće ugovore“, naglasila je ona.
Ona je navela da podrška koju će SAD moći da pruže Ukrajini neće odgovarati nivou iz 2022. godine, kada je Kongres „velikodušno“ pristao na izdvajanja.
Kako je ranije saopšteno, Vašington je krajem decembra predao najnoviji paket vojne pomoći, novi zahtev Bele kuće čeka odobrenje u Kongresu, ali za sada nema napretka po ovom pitanju.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala