- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Hiljade nemačkih farmera na ulicama Berlina, talas protesta zapljusnuo i Francusku /video/

© AFP 2023 / JENS SCHLUETERProtest poljoprivrednika u Nemačkoj
Protest poljoprivrednika u Nemačkoj  - Sputnik Srbija, 1920, 20.01.2024
Pratite nas
Oko 10.000 nemačkih poljoprivrednika izašlo je danas na ulice Berlina u znak protesta protiv plana vlade da ukine poreske olakšice za nabavku dizela koji se koristi u poljoprivredi. Talas protesta zapljusnuo je i Francusku, gde francuski farmeri, po ugledu na nemačke kolege, blokiraju puteve, posebno kod francuskog grada Tuluza.
Demonstranti, nezadovoljni politikom Vlade Francuske, traže sastanak sa premijerom Gabrijelom Atalom. Francuski predsednik Emanuel Makron strahuje od spontanog rasta protestnog pokreta poljoprivrednika i pojave novih „žutih prsluka“, prenosi evropska štampa pozivajući se na izvore.
S druge strane, u Nemčkoj okupljeni nose transparente na kojima piše "Zaustavimo nepravdu i glad - ojačajmo prava poljoprivrednika širom sveta", prenosi Berliner Morgenpost.
Poljoprivrednici uzvikuju "Dobroj hrani potrebna je budućnost - za seosku i organsku poljoprivredu, bez GMO!" i "Umorni smo od agroindustrijskog kompleksa".
U Nacrtu zakona o finansiranju budžeta nalazi se, između ostalog i sporno smanjenje subvencija za dizel za poljoprivrednike, koje postoji već 70 godina, ali i veće takse za vazdušni saobraćaj i strože sankcije u oblasti socijalne pomoći za nezaposlene.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala