- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

"Učimo od suseda": Litvanija na korak od proterivanja ruskog iz škola

© Foto : PixabayLitvanija
Litvanija - Sputnik Srbija, 1920, 05.01.2024
Pratite nas
Litvanski ministar obrazovanja Gintautas Jakštas predložio je da se u školama postepeno prestane sa predavanjima na ruskom jeziku.
On je podsetio da su u susednim zemljama, Letoniji i Estoniji, ne samo odustali od škola u kojima se nastava odvija na ruskom već da rade i na tome da se ruski ne predaje ni kao strani jezik.
„Treba da se ugledamo na naše susede, treba da se orijentišemo na jezike EU“, naveo je on i dodao da će nacrt dokumenta o prestanku nastave na ruskom jeziku biti predstavljen za nekoliko nedelja.
Podsetimo, Sejm Letonije je 28. septembra prošle godine odobrio novu koncepciju nacionalne bezbednosti prema kojoj će letonskim javnim medijima od 1. januara 2026. godine biti zabranjeno emitovanje programa na ruskom jeziku.
„Taj korak smatramo najgrubljim aktom diskriminacije i segregacije na etnolingvističkoj osnovi, još jednom manifestacijom agresivnog šovinističkog nacionalizma koji je letonsko rukovodstvo uzdiglo na rang državne politike i ideologije“, rekla je tim povodom portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Pogledajte i:
Kula sa časovnikom i crkva Rođenja Hristovog u Rigi - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2024
RUSIJA
Proterivanje Rusa - sramota Letonije i Evropske unije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala