- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ovo je samo početak: Dok Zapad ucenjuje, Rusija šalje krcat brod – onima kojima je najpotrebniji

© Sputnik / Pavel Lisicыn / Uđi u bazu fotografijaKombajn istovaruje požnjevenu pšenicu u kamion u DNR
Kombajn istovaruje požnjevenu pšenicu u kamion u DNR - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2023
Pratite nas
Od humanitarne pomoći u žitu za Afriku, Rusija neće ništa zaraditi ali će politički profitirati jer se ponaša prijateljski prema onima kojima je pomoć potrebna, u vreme dok kolektivni Zapad ucenjuje čak i svoje saveznike, smatra Mahmut Bušatlija.
Brod sa 25.000 tona žita iz Rusije u okviru humanitarne pomoći stigao je u Mogadiš, prestonicu Somalije, prenela je nacionalna informativna agencija Sona.
Somalija je dobila neophodnu partiju pomoći od 25.000 tona žita iz Rusije kako bi se rešili problemi koji su nastali kao posledica poplave u zemlji. Teret sa humanitarnom pomoći, koji je u četvrtak stigao u Mogadiš, prebačen je u Somalijsku agenciju za likvidaciju posledica prirodnih katastrofa (SoDMA)“, navodi agencija.
Na ceremoniji upriličenoj prilikom uplovljavanja broda prisustvovao je veliki broj zvaničnika, među kojima je ministar unutrašnjih poslova Somalije Ahmed Fiki, a žito je zvanično predao ambasador Rusije u Somaliji i Džibutiju Mihail Golovanov. Vlada Somalije je izrazila duboku zahvalnost za pomoć iz Rusije.
Isporuka žita Somaliji je tek početak, a predsednik Rusije Vladimir Putin je već u nekoliko navrata obećao da će pomoći zemljama kojima je pomoć stvarno neophodna, a ne mogu da je kupe na tržištu, kaže za Sputnjik savetnik za razvoj i investicije Mahmut Bušatlija.
„Verujem da će ta akcija i dalje trajati. U kom obimu, ne znam, to će uglavnom zavisti od rezultata poljoprivredne proizvodnje u Rusiji ove godine. Dakle, ako bude dosta viškova onda će postojati i veća šansa da Rusija pomaže zemljama koje gladuju. Što se tiče ekonomskog aspekta za Rusiju, na tome neće ništa zaraditi i verovatno će hteti da plati i transport tog žita“.
Međutim, reč je o jako dobrom političkom potezu, jer u situaciji kad kolektivni Zapad ucenjuje čak i svoje najbliže saveznike, Rusija kao i Kina ponašaju se vrlo otvoreno i prijateljski prema onima kojima je pomoć najpotrebnija, smatra Bušatlija.
„I to ostavlja dobar utisak u većini zemalja što se vidi po međunarodnim skupovima na kojima učestvuje veliki broj zemalja, kao što je nedavno bilo u Pekingu na obeležavanju desetogodišnjice 'Puta svile' gde je bilo prisutno oko 140 zemalja, kao i na redovnoj konferenciji BRIKS-a kojoj je prisustvovalo više od 60 zemalja. A to ostavlja jako dobar trag i verujem da će se nastaviti akcije pomoći zemljama koje pre svega trebaju hranu, a potom i energente“.
Očekuje se da će ova isporuka biti prva tranša pomoći za Afriku, a u Somaliji se nadaju da će dobiti i dodatnu humanitarnu pomoć Rusije.
Predsednik Rusije Vladimir Putin saopštio je u julu da Rusija namerava da besplatno pošalje žito kao humanitarnu pomoć u šest afričkih zemalja koje se nalaze na listi Svetskog programa za hranu. Prva dva broda sa po 25.000 tona pšenice za Somaliju i Burkinu Faso isplovili su iz ruskih luka sredinom novembra.
Brod sa žitom - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2023
RUSIJA
Prva tranša pomoći za Afriku: U Somaliju stigao brod sa 25.000 tona ruskog žita /video/
Pšenica - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2023
RUSIJA
Somalija: Hvala Rusiji za isporuku žita
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala