- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Molekul ključan za razvoj života možda je formiran na međuzvezdanom ledu

© Foto : Pexels/Photo by eberhard grossgasteiger Zvezde na noćnom nebu
Zvezde na noćnom nebu - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2023
Pratite nas
Naučnici nude novi uvid u stvaranje ključnih aminokiselina u svemiru, što ukazuje na vanzemaljske doprinose građevnim blokovima života na Zemlji. U hladnim prostranstvima dubokog svemira, među bezbroj zvezda i planeta, možda je nastao ključni molekul za nastanak života.
Neki naučnici pretpostavljaju da su aminokiseline, sastavni deo životnih procesa na Zemlji, na našu planetu stigle preko meteorita ili asteroida. Organski molekuli, uključujući ugljenu kiselinu, primećeni su u svemiru, ali precizni mehanizmi njihovog nastanka ostaju nepoznati.
Ralf Kajzer i njegov tim sa Univerziteta Havaji u Manoi sada nude novi uvid u nastanak ključne aminokiseline, karbaminske kiseline, sugerišući da bi se ona mogla formirati kroz reakcije na ledenim konglomeratima molekularnih oblaka u beskonačnom univerzumu. Karbaminska kiselina služi kao osnovni prekursor složenijih jedinjenja koa su prirodno prisutna u različitim enzimima. Istraživanje u vezi sa tim objavljeno je u časopisu ACS Central Science.

Eksperimentalne simulacije pokazale put

U eksperimentalnim simulacijama koje odražavaju ekstremnu hladnoću svemira, istraživači su uveli reaktante, ugljen-dioksid i amonijak, u frižider koji je dostigao temperaturu od 5 kelvina (-268 °C). Kako se temperatura postepeno povećavala, primetili su stvaranje karbaminske kiseline na 62 K (-206 °C). Pored toga, amonijum karbamat, so važna za preradu uree, glavne komponente urina, pojavio se na 39 K (-234 °C), podržavajući ideju da su gradivni blokovi života možda stigli na Zemlju iz svemira.
Ovi uslovi su u skladu sa onima koji se nalaze u molekularnim oblacima koji okružuju novonastale zvezde i planete, što ukazuje na potencijalno poreklo karbaminske kiseline i amonijum karbamata na ledenim površinama unutar tih regija.
Kajzer predviđa da se ova jedinjenja integrišu u meteorite ili asteroide, a zatim u naš solarni sistem ili druge zvezdane sisteme. Njegov tim predviđa da će ova otkrića pomoći astronomima da identifikuju ove aminokiseline u svemiru, koristeći instrumente poput svemirskog teleskopa Džejms Veb.
Otkrivši gde se nalaze ovi molekularni prekursori i pod kojim uslovima mogu da se formiraju, možemo da predvidimo gde bi život mogao biti ili bi mogao nastati, tvrdi Kajzer, naglašavajući potencijalni uticaj ovih otkrića na naše razumevanje kosmičkog porekla života, prenosi Nju Sajentist.
Planeta Jupiter i Sunce - Sputnik Srbija, 1920, 30.11.2023
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Ples u svemiru: Otkriven planetarni sistem sa šest savršeno sinhronizovanih egzoplaneta /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala