- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Ipak se ponovo odlaže popis stanovništva u Crnoj Gori

© Tanjug / ZORAN ZESTICNikšić
Nikšić - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2023
Pratite nas
Crnogorski premijer Milojko Spajić saopštio je da je na elektronskoj sednici Vlade doneta odluka da se popis stanovništva odloži za 3. decembar. Poručio je da novog odlaganja neće biti.
„Odluka opozicije dokaz je da sazreva jedna nova politička svest kojoj je interes društva i države iznad svih i svega. Možda ima i onih koji misle da je tokom ovih mesec dana bilo trošenja vremena, ali za mene je ovo jako bitno za pomirenje Crne Gore i sam proces pristupanja Evropskoj uniji“, rekao je Spajić.
Sve političke partije i NVO su bile deo ovog procesa i svi su dali svoj doprinos, dodao je on.
„Na kraju je parlament dao svoj pečat, sa 64 glasa za. Za manje od mesec uspeli smo da zatvorimo jedan zahtevan proces“, istakao je Spajić.
Spajić je napomenuo da je bilo rezervi u odnosu na nameru DPS-a oko bojkota popisa, ali da dobar deo parlamentarne većine podržava odluku Vlade.
„Mislim da će se pokazati da je odluka bila dobra. Mislim da je ovo odgađanje jako bitno i da ćemo na taj način, bez dodatnih troškova, postići društvenu koheziju“, naveo je Spajić.
Govoreći o troškovima, Spajić je rekao da su našli kompromis da popis počne u nedelju i da mogu da objasne zašto koriste 31. oktobar kao referentni datum.
On je dodao da je predsednik Skupštine Crne Gore i lider Nove srpske demokratije (NSD) Andrija Mandić zrelo sagledao situaciju i video dobronamernost Vlade i rekao da će podržati svaku dobronamernu odluku Vlade.
Spajić je istakao da ne strahuje od toga da bi NSD i DNP mogli zbog toga da obore vladu, prenosi RTCG.
Ovo je drugo odlaganje ovog procesa. Prethodna vlada Dritana Abazovića je donela odluku da popis počne 1. i da traje do 15. novembra, ali je Spajićeva vlada dan nakon izbora odlučila da taj proces odloži za 30. novembar. Vlada je takvu odluku donela nakon što su opozicione stranke predvođene DPS-om najavile bojkot popisnog procesa.
Milan Knežević - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2023
REGION
Knežević: DPS opstruira, protiv sam odlaganja popisa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala