- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Opasne poruke: Nemačka priziva rat u Evropi da bi se naoružala

© AP Photo / Michael SohnVojnici počasne straže nemačkih snaga Bundesvera
Vojnici počasne straže nemačkih snaga Bundesvera - Sputnik Srbija, 1920, 30.10.2023
Pratite nas
Ministar odbrane Nemačke Boris Pistorijus bacio je retoričku „bombu“ izjavom da se navikavamo na ideju da bi u Evropi mogla da se pojavi opasnost od rata.
Moramo biti spremni za rat, rekao je on i istakao da Nemačka mora biti u stanju da se zaštiti, i to tako što će se značajno ubrzati proces modernizacije Oružanih snaga ove države.

Nemačka priziva rat u Evropi

Sagovornici Sputnjika dr Aleksandar Mitić iz Instituta za međunarodne studije i privredu i politički komentator i dugogodišnji dopisnik iz Nemačke Miroslav Stojanović slažu se da je izjava bombastična, ali smatraju da je više usmerena ka unutrašnjem javnom mnjenju kako bi opravdali podizanje budžeta za naoružanje.
„Izjavu nemačkog ministra odbrane naravno da bi trebalo uzeti na ozbiljan način, ali bi trebalo shvatiti i kontekst u kome ju je izgovorio. Jedan deo tog konteksta je svakako sukob u Ukrajini koju Nemačka podržava, ali i činjenica da Ukrajina ne može da napravi napredak na koji je Berlin računao tako da sa te strane stvari se loše razvijaju po Nemačku koja je puno novca, tačnije oko 22 milijarde evra uložila u Ukrajinu, od čega je oko 12 milijardi samo u naoružanju,“ kaže Mitić.
Ako ovome dodamo i novi sukob na Bliskom istoku koji je dodatni problem za Berlin, napominje sagovornik Sputnjika, sve to ima uticaj i na bezbednost same Nemačke, s obzirom da imaju snažno prisustvo muslimanskog stanovništva u svojoj zemlji koje je isfrustrirano dešavanjima u pojasu Gaze, ali i zbog stava Nemačke koja je dala snažnu političku podršku Tela Avivu.

Jačanje vojnog budžeta

„Tako da je i ta unutrašnja stabilnost u Nemačkoj pogoršana. Naravno, ne može se reći da postoji direktna vojna pretnja ovoj državi, i zato mislim da se ovom izjavom koju je podržala i nemačka vlada javnosti objašnjava zašto je neophodno da se još više para izdvoji za jačanje njihovog vojnog budžeta,“ smatra Mitić.
Druga stvar na koju naš sagovornik skreće pažnju jeste da Nemačka podizanjem vojne moći i opreme koja je poprilično loša na neki način želi i da stekne i tu vrstu moći i unutar NATO pakta i unutar same EU.
„Nemačke ambicije ne mogu da budu takve da ostane u potpunosti zavisna od američke dobre volje unutar NATO pakta i naravno Francuske sa kojom ima dobru vojnu saradnju. Ali činjenica je da se sve više razlikuju partikularne potrebe i među članicama EU i da zato Nemačka smatra da joj je potrebo mnogo više autonomije u očuvanju sopstvene bezbednosti,“ napominje Mitić.
Miroslav Stojanović kaže da se o jačanju nemačke vojske dugo razmišlja kao i da je njihova vlada svesna da sa ovakvim naoružanjem ne mogu da se odbrane, pa nije ni čudo što nemački ministar odbrane pravi projekcije u slučaju nekog šireg rasplamsavanja sukoba.
„U tom smislu ova izjava da Evropa treba da se spremi za rat je više u kontekstu da se nagovori koalicioni partner vlade Nemačke da popusti i da se i javnost ubedi da je potrebno ulagati više u vojsku,“ ističe Stojanović.

Nemačka hoće da skine koprenu pacifizma

Prema njegovom mišljenju, nemački ministar je u pravu kada kaže da su duže od 30 godina izdvajana malo sredstava za opremanje njihove vojske i otuda i ovako bombastične izjave, ali se slaže i da deluje kao neka vrsta upozorenja.
„ Upozorenja ali u kontekstu opremljenosti nemačke vojske koje nije na zavidnom nivou. Brojni su primeri da je utvrđeno raznim kontrolama u sektorima nemačke vojske da je oprema više nego zastarela, da se obuka obavlja na nefunkcionalnom oružju i tako dalje. Tako da verujem da su iskoristili ove globalne trenutke da bi animirali i odobrovoljili i koalicione partnere, i javnost zbog čega je potrebno uložiti toliki novac u vojsku, ali i da se skine ta koprena pacifizama koju nose od Drugog svetskog rata da je to jedino ispravno“, napominje Stojanović.
Američka vojska u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 30.10.2023
SVET
Ministar odbrane Nemačke upozorava: Budite spremni za mogući rat u Evropi
Nemačka vojska - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2023
VOJSKA I NAORUŽANJE
Bundesver troši milijarde evra na radio aparate koji ni ne mogu da se ugrade u nemačka vojna vozila
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala