- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kina spremna da sa Rusijom brani pravdu u svetu

© AP Photo / Ng Han GuanRuska zastava u Pekingu
Ruska zastava u Pekingu - Sputnik Srbija, 1920, 16.10.2023
Pratite nas
Kina je spremna da zajedno sa Rusijom štiti principe UN i da se zalaže za pravdu na međunarodnoj sceni, izjavio je ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji na sastanku sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom.

„Kina je spremna da sarađuje sa Rusijom po pitanju zaštite ciljeva i principa Povelje UN, kao i međunarodne nepristrasnosti i pravde“, poručio je Vang Ji, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Kine.

Kineski diplomata je takođe rekao da Kina veoma ceni podršku ruskog predsednika Vladimira Putina inicijativi „Pojas i put“.

„Kina pozdravlja nastavak aktivnog učešća Rusije u doprinosu zajedničkom razvoju i prosperitetu“, rekao je Vang Ji.

On je napomenuo da će Kina iskoristiti prednosti predstojećeg foruma za međunarodnu saradnju „Pojas i put“ da proširi obim međunarodne saradnje zasnovane na međusobnom razumevanju.
Vang Ji je takođe rekao da Kina podržava rad Rusije koja će sledeće godine predsedavati u BRIKS.
U međuvremenu, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da su Lavrov i Ji tokom sastanka „podrobno razmenili mišljenja o širokom spektru međunarodnih i regionalnih problema, uključujući naglo pogoršanje situacije na Bliskom istoku“.
Ministri su takođe razgovarali o bezbednosnim pitanjima u Azijsko-pacifičkom regionu u kontekstu održavanja stabilnosti na Korejskom poluostrvu i sprečavanja podrivanja strukture bezbednosti ASEAN-a. Pored toga, Lavrov i Ji su se dotakli „pitanja ukrajinske krize, uključujući napore da se ona reši političkim i diplomatskim metodama“.
Ministri su istakli značaj jačanja tesne saradnje Rusije i Kine na međunarodnoj sceni, između ostalog i u UN i Savetu bezbednosti, ŠOS, G20 i drugim mehanizmima i forumima. Potvrđena je zajednička namera da se jačaju kontakti u okviru BRIKS-a, uzimajući u obzir da Rusija predsedava organizacijom 2024. godine.
Treći forum „Pojas i put“ održaće se u Pekingu 17. i 18. oktobra. Glavni gost foruma biće predsednik Rusije Vladimir Putin koji će se sastati sa kineskim presednikom Si Đinpingom.
„Pojas i put“ je međunarodna inicijativa Kine za unapređenje postojećih i stvaranje novih trgovinskih i transportnih koridora koji povezuju više od 60 zemalja Centralne Azije, Evrope i Afrike. Cilj projekta je da unapredi razvoj trgovinskih odnosa između pomenutih zemalja i Kine.
Forum inicijative „Pojas i put“ koji se održava u Pekingu bio je tema emisije „Svet sa Sputnjikom“:
Ministri spoljnih poslova Rusije i Kine, Sergej Lavrov i Vang Ji - Sputnik Srbija, 1920, 16.10.2023
RUSIJA
Lavrov stigao u Peking: Otkrio o čemu će razgovarati Putin i Si
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala